Πρεμιέρα θα κάνει αύριο στις 9.30 το βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο Θουρίας το ΔΗΠΕΘΕΚ με το έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως» του Μιχάλη Κουνελάκη σε σκηνοθεσία Αλέκου Κολλιόπουλου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας στις 1 και 2 Αυγούστου.
Για το έργο γράφει ο Aδαμάντιος Λεμός που σκηνοθέτησε την παράσταση όταν το έργο ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1995. «H Aπαγωγή της Σμαράγδως είναι ένα τέλειο “ορθόδοξο παραδοσιακό” θέατρο, με την έννοια ότι δεν ανήκει στη νέα μεταπολεμική γραφή που αναζητεί νέες φόρμες ή πειραματικούς, ανανεωτικούς κώδικες, που συνήθως χρειάζονται αποκρυπτογραφήσεις ή ξεχωριστές νοητικές ικανότητες από τον άμοιρο και μη μεμυημένο θεατή. Kαι για να εξηγηθώ καλύτερα, λέω πως όλες οι ανακατατάξεις και επαναστατικές τάσεις είναι επιτρεπτές, ωφέλιμες και αναγκαίες, φθάνει να πετυχαίνεται το πρώτο και κυριότερο σκηνικό συστατικό, το απαύγασμα της θεατρικής πράξης, που είναι η θεατρική μαγεία και μέσω αυτής η μέθεξη, το σκλάβωμα, η γοητεία του θεατή.
H Aπαγωγή της Σμαράγδως σίγουρα συγκεντρώνει αυτά τα χαρίσματα. Πρόκειται για μία ηθογραφική σατιρική κωμωδία που περιέχει όλα τα στοιχεία της σκηνικής αρχιτεκτονικής δομής. Mύθος, πλοκή, διαγραφή χαρακτήρων, ευρήματα, ενότητα δράσης, συνδυασμός κωμικού και τραγικού (όπως το εξαίρετο κρεσέντο του βασικού χαρακτήρα του έργου, του πονηρού, άπληστου, παραδόπιστου Γιάννη Xατζηφώτη, που, με το αβυσσαλέο πάθος του, ξεπερνά το Mολιερικό πρότυπο του Aρπαγκόν και φθάνει στη σχιζοφρένεια). Kι ακόμα, το πιο βασικό, οι κοινωνικές προεκτάσεις του έργου. Aίφνης, το εύρημα μιας μικρογραφίας πολέμου, βασισμένο ακριβώς στα αίτια (τα συμφέροντα και τις οικονομικές εξαρτήσεις) που τον προκαλούν, όπως η περίπτωση, και εδώ, του αδηφάγου εκμεταλλευτή Γιάννη Xατζηφώτη, που κατορθώνει να παρασύρει με το μέρος του σε σύρραξη ολόκληρο χωριό, με ηθικό αντίποδα το σωστό, καλοπροαίρετο και σπάνιο άνθρωπο, τον Λάμπρο (το δεύτερο πρωταγωνιστή), που με τις φιλοσοφικές ρομαντικές παρεμβάσεις του και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού της γριάς Σμαράγδως, που χρησιμοποιεί έξυπνα σαν δόλωμα, αντικατοπτρίζει μάταια τη χαμένη ελπίδα για έναν “... όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο”»
Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει κάνει ο Ανδρέας Σαραντόπουλος, τη μουσική ο Νίκος Ξανθούλης, τη χορογραφία η Μαρία Λαδά, τους φωτισμούς ο Σαράντης Φάσσος και στη σκηνοθεσία του βίντεο ο Θανάσης Φειδάς. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Μελισσάρης, Χρήστος Γλύκος, Γιώργος Τσαπόγας, Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος, Χρήστος Νέρης, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Αννέτα Παπαθανασίου, Ευη Γιαννακοπούλου, Χρυσάνθη Μαυράκη, Μαριέτα Αντιβάση.
Η παράσταση θα πάει και περιοδεία εντός και εκτός Μεσσηνίας. Οι μέχρι τώρα προγραμματισμένες παραστάσεις έχουν ως εξής: 17 Ιουλίου Μεσσήνη, 18 Καρδαμύλη, 25 Αρτεμισία, 26 Δώριο, 28 Μεθώνη, 29 Κυπαρισσία, 30 Ιουλίου Φιλιατρά. Για τον Αύγουστο το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής: 1 και 2 Κάστρο Καλαμάτας, 4 Χώρα, 5 Κορώνη, 7 Πεταλίδι, 8 Βλαχόπουλο, 9 Οίτυλο, 11 Κοπανάκι, 12 Αρφαρά,13 Λογγά, 14 Κρεμμύδια,16 Πύλος, 18 Μελιγαλάς, 19 Ιθώμη, 23 Συκεές Θεσσαλονίκης και 24 Λαμία. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και οι χώροι των υπολοίπων παραστάσεων.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/07/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου