Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον Επικούριο Απόλλωνα

image

Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στο έργο της αναστήλωσης και στην προβολή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα τονίζει η προϊσταμένη της ΛΗ’ ΕΠΚΑ Ξένη Αραπογιάννη, αναφερόμενη στην πρόσφατη υπαγωγή του μνημείου στην Εφορία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας.
Η Ξένη Αραπογιάννη γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες του συγκεκριμένου αρχαιολογικού μνημείου, καθώς το έχει υπηρετήσει και ως προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ που εδρεύει στην Αρχαία Ολυμπία και ως μέλος της Επιτροπής Συντήρησης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα. Σχετικά με την υπαγωγή του αρχαίου ναού στη Μεσσηνία η κ. Αραπογιάννη μας είπε: «Ηταν μια διοικητική πράξη η οποία έπρεπε να γίνει βάσει του ισχύοντος Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού που λέει με σαφήνεια ότι στη διοικητική αρμοδιότητα κάθε Εφορίας Αρχαιοτήτων εντάσσονται όλα τα μνημεία που βρίσκονται μέσα στα γεωγραφικά όρια του νομού.
Αποδείχτηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού ότι το αίτημα που είχαν ανέκαθεν οι Μεσσήνιοι ήταν σωστό, ότι δηλαδή ο Ναός βρισκόταν εντός των ορίων της Μεσσηνίας και μάλιστα σε απόσταση τουλάχιστον τριών xιλιομέτρων από την Ηλεία. Επομένως δεν υπήρχε καμία αμφισβήτηση ότι θα έπρεπε να υπαχθεί διοικητικά στη ΛΗ’ ΕΠΚΑ και αυτό έγινε με μια απλή διοικητική, διορθωτική πράξη διότι στην κήρυξη του μνημείου είχε γραφτεί εσφαλμένα ότι ο Ναός βρίσκεται στο Νομό Ηλείας ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται στη Μεσσηνία» σημείωσε η κ. Αραπογιάννη.
Εκείνο που τόνισε επίσης, είναι ότι σημασία έχει όχι πού ανήκει ένα τόσο σπουδαίο μνημείο αλλά το πώς προστατεύεται και προβάλλεται. «Θα πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος σχετικά με την υπαγωγή στη Μεσσηνία ότι δεν πρόκειται για μια μικρόψυχη ενέργεια, γιατί ο Ναός όντως ανήκει σε όλον τον κόσμο και είναι και μνημείο της UNESCO άλλωστε. Δεν παύει να είναι μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά τεράστιας σημασίας για τη Μεσσηνία και ένα μνημείο τεράστιας λάμψης κι εμβέλειας που έχει να προσφέρει πάρα πολλά και σε άλλους τομείς στη Μεσσηνία.
Αρκεί βεβαίως να συνεχιστεί το έργο της αναστήλωσης και της προστασίας αυτού του μνημείου με τη συνεργασία της Επιτροπής Συντήρησης και της ΛΗ’ ΕΠΚΑ που έχει και τη διοικητική ευθύνη όλου του Nαού και του περιβάλλοντος χώρου. Θα παίξει ρόλο στο πόσο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Επιτροπή να προχωρήσει το έργο της για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Ως προς την προβολή του βέβαια εμείς θα έχουμε την ευθύνη» τόνισε η προϊσταμένη της ΛΗ’ ΕΠΚΑ Ξένη Αραπογιάννη.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου