Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Εγκατάσταση μόνιμου σεισμολογικού σταθμού στις Στροφάδες

image

Σημαντική αναμένεται η συνεισφορά στη σεισμική έρευνα στην Ελλάδα του μόνιμου σεισμολογικού σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στις Στροφάδες -ανοιχτά της Πύλου- στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Μεσσηνίας και Ηλείας και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο σταθμός -που έχει ενσωματωθεί στο σεισμολογικό δίκτυο του Εργαστηρίου, αλλά και στο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων- θα δίνει δεδομενα σε πραγματικό χρόνο, καθώς είναι εξοπλισμένος με ψηφιακό σεισμογράφο δορυφορικής τηλεμετρίας. Θα συνεργάζεται δε με ανάλογους σταθμούς που ήδη έχουν εγκατασταθεί στη Ζάκυνθο και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο (Ηλεία στο Δήμο Αρτέμιδος, Μεσσηνία στους Δήμου Πύλου και Ιθώμης και Λακωνία στο Δήμο Οιτύλου στο Διρό) με σκοπό την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της σεισμικότητας στην Ηλεία, τη Μεσσηνία και γενικότερα σε όλη τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Η διασύνδεσή του δε με το σεισμολογικό δίκτυο σημαίνει ότι οι καταγραφές του σταθμού θα αναλύονται και θα αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο, σε συνδυασμό με τις καταγραφές των υπολοίπων σταθμών του δικτύου. Η σύμβαση, βάσει της οποίας δημιουργήθηκε ο σταθμός, είχε διάρκεια 9 μηνών και προϋπολογισμό 65.000 ευρώ, ο οποίος καλύφθηκε ισόποσα από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Μεσσηνίας και Ηλείας, καθώς το αντικείμενό της ήταν η επέκταση του σεισμολογικού δικτύου στην περιοχή του Ιονίου (νήσοι Στροφάδες) για την κάλυψη των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας.
Ο σεισμολογικός σταθμός των Στροφάδων αποτελείται από σεισμόμετρο ευρέος φάσματος (καταγραφή εδαφικής κίνησης περιόδου μέχρι 120sec), ψηφιοποιητή 24bit, μονάδα χρονισμού από GPS, σύστημα δορυφορικής τηλεμετρίας μέσω HellasSat. Για την τροφοδοσία του σταθμού με ενέργεια -επειδή οι Στροφάδες δεν συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ- εγκαταστάθηκε στο νησί μια συστοιχία ηλιακών συλλεκτών και μια ανεμογεννήτρια μικρής ισχύος.

«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ»
Οπως σημείωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση των μελών της επιστημονικοτεχνικής επιτροπής και της επιτροπής παρακολούθησης της σύμβασης ο Δημήτριος Παληάτσας (από το Ειδικό Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Εργαστήρι Σεισμολογίας), «η εγκατάσταση ενός μόνιμου σταθμού στις Στροφάδες ήταν επιδίωξη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας για αρκετό χρονικό διάστημα, αφού προσφέρει τα απαραίτητα δεδομένα για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε μια έντονα σεισμογενή περιοχή». Ο Δ. Παληάτσας τόνισε ότι «με την εγκατάσταση του ψηφιακού σεισμολογικού σταθμού στις νήσους Στροφάδες, καλύφθηκε ένα σημαντικό κενό στο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων για μια περιοχή η οποία στερείτο για πολλά χρόνια ενός σεισμολογικού σταθμού, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει την ακρίβεια στον προσδιορισμό σεισμών αλλά και μικροσεισμών προκειμένου να καταγραφεί οποιαδήποτε πιθανή σεισμική δράση. Επιπλέον, επιτρέπει μέσω ενός μοντέλου την εκτίμηση γένεσης σεισμών.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του σταθμού είναι η θέση του που επιτρέπει τον καλύτερο προσδιορισμό των σεισμικών επικέντρων σε όλη τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ζακύνθου και στον Κυπαρισσιακό κόλπο σε μια περιοχή απ’ όπου έχουν προέλθει σημαντικοί σεισμοί στο παρελθόν. Εχοντας έτσι καλύτερο προσδιορισμό της θέσης ενός επικέντρου, οι επιστήμονες μπορούν να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη χωροχρονική εξέλιξη της σεισμικής δράσης στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή, λόγω της σεισμικότητάς της, αποτελεί αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο του 6ου Ερευνητικού Πλαισίου Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα SeaHelArc, με αντικείμενο την εκτίμηση και διαχείριση των κινδύνων από σεισμούς και τσουνάμι στο νοτιοδυτικό άκρο του ελληνικού τόξου (περιοχή μεταξύ Ζακύνθου-Στροφάδων και Δυτικής Πελοποννήσου)» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας.
Από την πλευρά του, ο αντινομάρχης Προγραμματισμού και Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος -υπό τον οποίον έγινε η συνεδρίαση- τόνισε πως για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται αντιληπτή η μεγάλη σημασία που έχει η έρευνα της σεισμικής συμπεριφοράς της περιοχής των Στροφάδων.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου