Η δεύτερη φάση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης για την αντιδιαβρωτική προστασία της παραλίας στους Δήμους Μεθώνης και Αίπειας, παραδόθηκε χθες. Συγκεκριμένα, συνεδρίασαν στη Νομαρχία η Επιστημονικοτεχνική Επιτροπή και η Επιτροπή Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, Δήμου Μεθώνης, Δήμου Αίπειας, και Αναπτυξιακής Εταιρείας.
Η δεύτερη επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντινομάρχη Προγραμματισμού και Υποδομών Στάθη Αναστασόπουλου, παρουσία της μελετήτριας Μαριλένας Φράγκου, του δημάρχου Μεθώνης Ηρακλή Μιχελή, του προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χρίστου Ριζά, του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Παναγιώτη Γιαννακέα και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων
Χθες παραδόθηκε το β΄ στάδιο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, το οποίο περιλαμβάνει τα αποτελέσματα από τις ιζηματολογικές έρευνες στην παράκτια ζώνη των δύο Δήμων. Τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά, όπως τονίστηκε και από την κα Φράγκου, επειδή αντλούνται πληροφορίες τόσο για το μηχανισμό διάβρωσης όσο και για τα αναγκαία έργα προστασίας.
Μεθώνη
Σε ό,τι αφορά την παράκτια ζώνη της Μεθώνης, οι εργασίες της έρευνας πραγματοποιήθηκαν 7 και 8 Ιουλίου, περίοδος που υπήρχε θαλάσσια ηρεμία. Καταδυτικό συνεργείο έλαβε δείγματα από το ίζημα και οι εργαστηριακές δοκιμές έγιναν από τις 10 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Συνολικά, έγιναν 38 δειγματοληψίες ιζημάτων από 12 θέσεις. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην παράκτια ζώνη του όρμου της Μεθώνης και εκτείνεται ανατολικά του ακρωτηρίου Σακούλι έως τη νησίδα Κουλούρα (Χελωνάκι). Το συνολικό μήκος του τμήματος είναι περίπου 2 χιλιόμετρα και έχει χωρισθεί σε 3 υποπεριοχές: η πρώτη οριοθετείται από τον προσήνεμο και τον υπήνεμο μόλο του λιμενίσκου της Μεθώνης, η δεύτερη αναπτύσσεται ανατολικά του υπήνεμου μόλου έως έξαρση που σχηματίζει η ακτή μετά το κάμπινγκ της Μεθώνης και η τρίτη αφορά στο υπόλοιπο τμήμα του όρμου, μέχρι τις ακτές απέναντι από τη νησίδα Κουλούρα.
Σε αρκετά τμήματα κατά μήκος της παράκτιας ζώνης παρατηρείται διάβρωση και αστοχία του τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής οδού. Στο δυτικό τμήμα και στο μυχό του όρμου, όπου περιλαμβάνεται η πρώτη και η δεύτερη υποπεριοχή, η διάβρωση προχωρά με γρήγορο ρυθμό. Στη τρίτη υποπεριοχή, σε μεγάλο τμήμα είναι συντελεσθεί πλήρης διάβρωση.
Η διάβρωση προχωρά αργά, αλλά σταθερά.
Αίπεια
Οι δειγματοληψίες στην παράκτια ζώνη του Δήμου Αίπειας έγιναν 8 και 9 Ιουλίου. Ελήφθησαν συνολικά 30 δείγματα ιζήματος. Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από την εκβολή του ποταμού Έπι νότια του λιμενίσκου του Αγίου Ανδρέα έως το νότο του ορμίσκου στην περιοχή Επικσοπή, βόρεια του λιμενίσκου. Και αυτή η περιοχή μελέτης έχει μήκος 2 χιλιόμετρα.
Η παράκτια ζώνη εκατέρωθεν του λιμενίσκου του Αγίου Ανδρέα υφίσταται έντονα το πρόβλημα της διάβρωσης. Η διάβρωση της βόρειας παραλίας ξεκίνησε μετά την κατασκευή του προσήνεμου μόλου (περίπου το 1989). Μετά την κατασκευή ανοιγμάτων στον προσήνεμο μόλο (1997 και 1998) άρχισε με γρήγορους ρυθμούς η διάβρωση και της νότιας παραλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου