Η Καλαμάτα εκτός από δήμαρχο θα έχει και... βουλευτή, με βάση το σχέδιο για τον καινούργιο εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει για τη Μεσσηνία 3 μονοεδρικές περιφέρειες, ως εξής:
• Μία στην επικράτεια των Δήμων Καλαμάτας, Αβίας και Λεύκτρου.
• Μία με τους δήμους της παλιάς επαρχίας Μεσσήνης, αλλά και τους υπόλοιπους της πρώην επαρχίας Καλαμάτας (Θουρίας,
Αριος, Αρφαρών).
• Και άλλη μία στην περιοχή που καλύπτουν οι πρώην επαρχίες Τριφυλίας και Πυλίας.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του Οκτωβρίου, προκύπτει το συμπέρασμα ότι και τις 3 μονοεδρικές στη Μεσσηνία τις κερδίζει η Νέα Δημοκρατία. Ταυτοχρόνως, στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία) θα εκλέγονται άλλοι 8 βουλευτές μέσα από περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εάν είχε εφαρμοστεί ο νέος νόμος στις εκλογές του Οκτωβρίου, στις μονοεδρικές της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ΝΔ θα έπαιρνε 6 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 5 έδρες. Από την περιφερειακή λίστα θα έπαιρναν 2 η ΝΔ, 4 το ΠΑΣΟΚ και από 1 το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Το νέο εκλογικό σύστημα ενδέχεται να εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον υπάρξει συναίνεση από τη Νέα Δημοκρατία. Κάτι το οποίο δεν αποκλείουν οι κυβερνητικοί επιτελείς, καθώς προβληματισμός για τον τρόπο εκλογής υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις μονοεδρικές, οι υποψήφιοι θα είναι 2 από κάθε κόμμα: ένας που θα εκλέγεται τακτικός και ένας αναπληρωματικός. Για τον τρόπο εκλογής υπάρχουν δυο σενάρια: Το πρώτο προβλέπει ότι η επιλογή της σειράς θα γίνεται από το κόμμα και το δεύτερο ότι θα υπάρχει σταυρός, ώστε να προσδιορίζεται η σειρά κατάταξης από τους ψηφοφόρους. Στις περιφέρειες οι υποψήφιοι θα εκλέγονται με βάση τη σειρά που έχουν τοποθετηθεί από το κόμμα, στη λίστα των υποψηφίων.
Στα περιφερειακά ψηφοδέλτια θα μπορούν να συμμετέχουν και οι τακτικοί υποψήφιοι των μονοεδρικών. Συνολικά οι 180 βουλευτές θα εκλέγονται από τις μονοεδρικές περιφέρειες και οι 120 από τη λίστα των περιφερειών. Οι περιφέρειες θα είναι 11 ή 15 (εκκρεμεί έτσι και αλλιώς το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης που θα προσδιορίσει και τις περιφέρειες). Και στις δύο εκδοχές όμως, η σημερινή Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέγεται να είναι και η μονάδα περιφερειακής αυτοδιοίκησης αλλά και η περιφέρεια εκλογής των βουλευτών. Συνολικά στους 5 νομούς θα υπάρχουν 19 έδρες (11 μονοεδρικές και 8 από περιφερειακή λίστα). Σύμφωνα με τους “αρχιτέκτονες” του νέου εκλογικού νόμου, θα διατηρηθεί η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη για τις έδρες των μικρότερων κομμάτων, το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες, ενώ είναι πιθανόν να καταργηθεί και το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταρτίζεται η λίστα της περιφέρειας, αλλά και των μονοεδρικών. Πρόβλημα που υπάρχει τόσο στην περίπτωση που η εκλογή στις μονοεδρικές γίνει με λίστα, όσο και σε αυτήν του σταυρού, λόγω του περιορισμένου αριθμού επιλογών για τους πολίτες.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 03/12/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου