Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Το διαβατήριο για την είσοδο στην πολιτική

Από μικρός έδειχνε ξεκάθαρα ότι η πολιτική ήταν η βασική του προτεραιότητα. Δεινός ρήτορας με πάθος. Με άποψη για τα γεγονότα της εποχής. Ανήσυχο πνεύμα. Το είχε αποδείξει από τότε που φοιτούσε στο Κολέγιο της Μασαχουσέτης.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα σήμανε σχεδόν αμέσως και την απαρχή της πολιτικής του καριέρας. Πνευματικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ εντάχθηκε αμέσως στη Νέα Δημοκρατία. Ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του, το 1977. Ήταν ο νεότερος βουλευτής που εξελέγη ποτέ έως τότε.

Οι κάτοικοι της Πύλου, όπου περνούσε κάποια από τα καλοκαίρια του, έχουν να λένε για έναν απλό άνθρωπο, που βρισκόταν στο πλευρό τους. Συζητούσε μαζί τους για τα προβλήματά τους. Ψάρευε και έκανε μπάνιο, ενώ συζητούσε και για ποδόσφαιρο. Όλοι τον είχαν για φίλο τους. Κι εκείνος τούς γνώριζε με τα μικρά τους ονόματα. Γνώριζαν πως θα τους στήριζε σε κάθε τους δυσκολία, όπως μπορούσε. Ο «δικός τους άνθρωπος», όπως θα τον αποκαλούσαν οι περισσότεροι.

Γιος του Κωνσταντίνου Σαμαρά και της Ελένης Ζάννα. Εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο επτατάξιο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών και αποφάσισε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Οικονομικά. Δεν διάλεξε το Χάρβαρντ, όπου πήγε αργότερα για μεταπτυχιακό, ή κάποιο άλλο φημισμένο κολέγιο. Επιζητούσε γενικότερη μόρφωση, πέρα από το πλαίσιο της επιστήμης του. Ο πατέρας του ήθελε να τον δει γιατρό. Ήταν, άλλωστε, ο ίδιος κορυφαίος καρδιολόγος της εποχής του, διευθυντής στον «Ευαγγελισμό».

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πάρει την απόφασή του. Και οι σπουδές του στα οικονομικά έμοιαζαν να είναι το διαβατήριό του για την πολιτική, που φαίνεται πως είχε πάντα στο μυαλό του. Η γενέτειρα της ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον, αλλά και της ηθοποιού Oύμα Θέρμαν, το Άμχερστ της Μασαχουσέτης, η πόλη-σταθμός στη ζωή του ποιητή Ρόμπερτ Φροστ, δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη μετέπειτα ζωή του. Διαμένει στον κοιτώνα του Κολεγίου Charles Pratt, και το σύνθημα του κολεγίου ήταν στα λατινικά: «Terras Irradient». Στα ελληνικά δηλαδή: «Αφήστε τους να δώσουν φως στον κόσμο».

Κάτι που δείχνει να το ασπάζεται από την πρώτη στιγμή. Και να το ακολουθεί.

Είναι ο άνθρωπος της πολιτικής. Της διανόησης, του αθλητισμού και των ντραμς. Του ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού. Της φιλίας και της οικογένειας. Δυναμικός και εμπνευσμένος. Γνήσιος εκφραστής της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Σε κάθε βήμα του δημόσιου βίου του. Στα ξένα ακούει Μπιτλς, Ρόλινγκ Στόουνς, Νιλ Γιανγκ, αντιπολεμικά τραγούδια, Τζόαν Μπαέζ, Θεοδωράκη και Σαββόπουλο.

Και επιστρέφει στην Ελλάδα. Σε ηλικία μόλις 26 ετών γίνεται βουλευτής. Και στα 38 του παίρνει το πρώτο χαρτοφυλάκιο ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Ο δρόμος για το νεαρό τότε βουλευτή, όλοι παρατηρούν, τόσο μέσα στο κόμμα όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον, είναι πλέον ανοιχτός.

Είναι το «αγαπημένο παιδί» του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Αβέρωφ. Το μεγάλο βήμα, γίνεται, ωστόσο, επί κυβέρνησης Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος του εμπιστεύτηκε το υπουργείο Εξωτερικών. Τότε ήρθε και η πρώτη μεγάλη ρήξη με αφορμή το Σκοπιανό. Στις 13 Απριλίου 1992, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης τον απέπεμψε από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι η αδιάλλακτη στάση του σχετικά με την αναγνώριση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διασπούσε την ενιαία γραμμή της κυβέρνησης κι έπληττε τη διαπραγματευτική της ικανότητα. Στις 21 Οκτωβρίου 1992, μετά τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., παραιτήθηκε από βουλευτής. Η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη χρεώθηκε από τον ίδιο τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. στα «διαπλεκόμενα» συμφέροντα και το Μεσσήνιο πολιτικό.

«Αν δεν είχε ρίξει τον Μητσοτάκη το 1993, το ’96 θα γινόταν πρόεδρος της Ν.Δ. και το 2000 πρωθυπουργός», θα πει λίγα χρόνια αργότερα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνιζε ότι εμμένει σταθερός στις αξίες του και δεν τις προδίδει ποτέ. Και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη. Στις 13 Μαΐου του 2004 αναστέλλει τη λειτουργία του κόμματος και λίγες μέρες μετά επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία, κι εκλέγεται ευρωβουλευτής. Τον Ιανουάριο του 2007, λαμβάνει ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο. Μετά από 17 χρόνια μετά την τελευταία του συμμετοχή σε υπουργικό συμβούλιο καταλαμβάνει τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Την ημέρα της ορκωμοσίας μιλάει για «δικαίωση», αλλά «χωρίς καμία πικρία». Του αρέσει να λέει πως κρατάει πάντα τις καλές στιγμές. Μια από αυτές είναι η ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Κάλλιστα, μπορεί να χαρακτηριστεί «πολίτης του κόσμου» κι όχι μόνο γιατί χειρίζεται άνετα τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, αλλά γιατί από νωρίς οι σπουδές του τον οδήγησαν στο εξωτερικό. Σπάνιες είναι οι δημόσιες εμφανίσεις του χωρίς να έχει στο πλευρό του τη σύζυγό του Γεωργία Κρητικού, με την οποία έχουν αποκτήσει μία κόρη και ένα γιο. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα που τον έφεραν στην αρχηγία της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε στη Ρηγίλλης έχοντας στο πλευρό του το γιο του.

“ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” 06/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου