Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η συναίνεση, δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Α. Σαμαράς: «Ναι» σε στήριξη της κυβέρνησης αλλά «όχι» στις κινήσεις εντυπωσιασμού.

Της Ελλης Τριανταφύλλου
Αποφασισμένος να στηρίξει περισσότερο την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς. Διαμηνύει, ωστόσο, ταυτόχρονα, ότι «η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης», υπονοώντας σαφώς ότι η διασφάλιση του απαιτούμενου κλίματος εθνικής συνεννόησης δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό το βάρος σκανδαλολογίας, πόλωσης και κινήσεων εντυπωσιασμού. Στην αποκλειστική του δήλωση προς την «Κ», ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει την ανησυχία του για «τα πιθανά και απίθανα σφάλματα της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας» και αναδεικνύει την κρισιμότητα της συγκυρίας.
Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του, ο αρχηγός της Ν.Δ. οριοθετεί το χρονικό περιθώριο για να κερδίσει ή να χάσει η Ελλάδα -με απρόβλεπτες συνέπειες- το στοίχημα της οικονομίας μέχρι τα τέλη της άνοιξης, εκτιμώντας ότι τότε θα διεξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τις αντοχές και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.
Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφέρει πλαίσιο στήριξης στην κυβέρνηση είναι αυτό που αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο αρχηγός της Ν.Δ. θα προσέλθει στον διάλογο με αιχμή τη θέση του ότι «το σύστημα της Μεταπολίτευσης χρεοκόπησε» και ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί η «Νέα Μεταπολίτευση» με τη συναίνεση κομμάτων, φορέων και πολιτών. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να υπάρξει δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία έχει διαβρώσει μεγάλο κομμάτι του εθνικού κορμού, αν δεν γίνουν δραστικές παρεμβάσεις στους πρωτογενείς παράγοντες, τους θεσμικούς και συστημικούς, όπως λέει, παράγοντες που παράγουν τη διαφθορά. «Δεν μπορεί να οραματίζεσαι ένα ευρωπαϊκό σύστημα δημόσιας υγείας με μισθούς Μπαγκλαντές για τους γιατρούς», λένε συνεργάτες του, υπονοώντας ότι -έστω και σε βάθος χρόνου λόγω των εξαιρετικά στενών περιθωρίων που αφήνει η οικονομική κρίση- θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του περιορισμού των κινήτρων για παραγωγή διαφθοράς. Μεγάλη σημασία για τον αρχηγό της Ν.Δ. θα πρέπει να δοθεί και στους τρόπους «ξηλώματος των κυκλωμάτων» που παράγουν και αναπαράγουν τη διαφθορά, αλλά και στον διαχωρισμό του μαύρου χρήματος από το «γκρίζο», το αδήλωτο, δηλαδή, που προέρχεται όμως από νόμιμες δραστηριότητες, προκειμένου να μειωθεί η έκταση του φαινομένου και να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά.
Για τον κ. Σαμαρά, μία από τις μεγαλύτερες «ρίζες του κακού» είναι η απόσταση μεταξύ εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά, έτσι όπως έχει διαρθρωθεί το σύστημα, βρίσκονται συγκεντρωμένες στην κορυφή οι εξουσίες χωρίς αρμοδιότητες και στη βάση οι αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτό, κατά την άποψή του, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό το οποίο καλύπτεται από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που εξαφανίζει κάθε έννοια ελέγχου. Μάλιστα, ο αρχηγός της Ν.Δ. προτίθεται να συνδέσει τη θέση του αυτή με την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης («Καλλικράτης»), η οποία θεωρεί ότι είναι δομημένη στην παραπάνω λογική και ως εκ τούτου έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας.
Σε ό,τι αφορά τα του οίκου του, ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί να εξέλθει η Ν.Δ. αλώβητη, ή έστω με τις μικρότερες δυνατόν αμυχές από τη στενωπό των εξεταστικών Επιτροπών, ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά τη νέα της πορεία μέσα από το τακτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Αν και η ανταπόκριση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οδηγία του αρχηγού για αυστηρή πειθαρχία στην κεντρική γραμμή της Ν.Δ. επί του νομοσχεδίου για τα δάση υπήρξε άμεση (σ.σ. ακόμη και ο απειλών με καταψήφιση Κ. Κιλτίδης έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών συντασσόμενος πλήρως με τους υπολοίπους), ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος πόρρω απέχει από εκείνη που ο ίδιος επιθυμεί. Το πιο ενδιαφέρον και συνάμα δύσκολα διαχειρίσιμο για τη Ρηγίλλης είναι ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Σαμαράς έχουν τις ρίζες τους περισσότερο στα... διαρθρωτικά προβλήματα της Ν.Δ.

Η δήλωση στην «Κ»
Η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά στην «Κ»: «Προτείναμε μέτρα. Στηρίξαμε κάθε απαραίτητη κυβερνητική πρωτοβουλία. Δεν κερδοσκοπήσαμε πολιτικά σε μέτωπα κοινωνικής αναταραχής, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν αντιπολίτευση. Δεν καλλιεργήσαμε τον πανικό. Παρακολουθούμε την κυβέρνηση να κάνει, δυστυχώς, όλα τα πιθανά και απίθανα σφάλματα στη διαχείριση της Οικονομίας. Παρ' όλα αυτά, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε, ακόμη περισσότερο, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες. Και γιατί το συμφέρον του τόπου το επιβάλλει. Αρκεί, βέβαια, η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης».


Η θέση στην εξωτερική πολιτική


Με την ανταπόκριση στην πρόσκληση του Κύπριου προέδρου κ. Χριστόφια για επίσκεψη στη Λευκωσία εντός του Φεβρουαρίου, θα εγκαινιάσει ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς τα εκτός Ελλάδος ταξίδια του για επαφές με ξένους ηγέτες. Αν και η οικονομία παραμένει το πρωταρχικό πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης για τη Ρηγίλλης, ο κ. Σαμαράς προτίθεται το επόμενο διάστημα να δώσει το πρώτο στίγμα των θέσεών του για την εξωτερική πολιτική, την οποία, λόγω της μακράς προσωπικής του ενασχόλησης, θεωρεί προνομιακό του πεδίο.
Η κεντρική του φιλοσοφία, την οποία συμμερίζεται ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Δημ. Αβραμόπουλος, στοχεύει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «μεταιχμίου» μεταξύ της Ε.Ε. και της Ανατολής και περιλαμβάνει «κόκκινες» αλλά και «γαλάζιες» γραμμές, όπως χαρακτηριστικά τις οριοθετεί ο κ. Σαμαράς. Οι «κόκκινες» οριοθετούν τα πεδία, τα οποία κατά τη Ν.Δ. δεν χωρεί καμία υπαναχώρηση εκ μέρους της χώρας και οι «γαλάζιες» τους ορίζοντες στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας. Από τη μέχρι σήμερα προετοιμασία των θέσεων που θα αναδείξει το επόμενο διάστημα η Ν.Δ., προκύπτει μία σαφής διαφοροποίηση από την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία είχε ως πολιορκητικό κριό την περαιτέρω καλλιέργεια των σχέσεων της Αθήνας με τη Μόσχα και την ανάδειξη της Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο ρόλος και οι δυνατότητες της Ελλάδος μπορούν να αναδειχθούν σε ένα ευρύτερο πεδίο (διαμετακομιστικά, δορυφορικά συστήματα, θαλάσσιοι και εμπορικοί δρόμοι κ.α.), και προτίθεται να αξιοποιήσει όλες τις προσωπικές επαφές που έχει στην Ε.Ε. αλλά και στις ΗΠΑ για να προωθήσει τις θέσεις του και να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ.
Η προ ημερών δήλωσή του με την οποία καλούσε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να δημοσιοποιήσει το πλήρες περιεχόμενο των επιστολών που αντήλλαξε με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν, ήταν η πρώτη μιας σειράς παρεμβάσεων που προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα από τη Ρηγίλλης. Μετά τον Αμερικανό πρέσβη κ. Σπέκχαρντ, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τους πρέσβεις όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ προγραμματίζει και επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν προσκλήσεως του Γάλλου πρωθυπουργού κ. Φιγιόν.

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 30/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου