Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ιερό της Αφροδίτης στην Αρχαία Μεσσήνη ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ

image

Ιερό της Αφροδίτης πιθανότατα, είναι το κυκλικό οικοδόμημα που
ήρθε στο φως στην Αρχαία Μεσσήνη κατά τις ανασκαφές του περασμένου καλοκαιριού και που μόλις χθες ανακοίνωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας - διευθυντής του ανασκαφικού έργου στην περιοχή Πέτρος Θέμελης.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό οικοδόμημα με εντυπωσιακά ψηφιδωτά το οποίο όπως μας είπε ο κ. Θέμελης, θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια ανασκαφικών εργασιών προκειμένου να αποκαλυφθεί.
Για τη θέση που εντοπίστηκε το κτήριο και για τα χαρακτηριστικά
του ο κ. Θέμελης μας είπε: «Γεωγραφικά βρίσκεται νότια από το θέατρο ακριβώς κάτω από την πρωτοβυζαντινή βασιλική, το μισό κάτω από το ιερό της και το άλλο μισό καλύπτεται από την εκκλησία η οποία χτίστηκε πάνω από το κυκλικό αυτό οικοδόμημα. Η εκκλησία είναι πρωτοβυζαντινή χριστιανική του 7ου αιώνα μ.Χ. η οποία συνέχισε να υπάρχει μέχρι το 14ο αιώνα μέχρι την εποχή της Φραγκοκρατίας – Ενετοκρατίας όμως είναι προγενέστερη, ελληνιστικό ιερό κι έχει και μια ρωμαϊκή φάση. Η ελληνιστική φάση είναι αυτή που περιλαμβάνει έναν κυκλικό όπως λέμε στυλοβάτη πάνω στον οποίο είναι στηριγμένες οι δωρικές κολόνες που έχουν βεβαίως πέσει κάτω, αλλά σώζεται καλά.
Γύρω απ’ αυτόν τον πρώτο κύκλο υπάρχει ένας δεύτερος που κατασκευάστηκε αργότερα στα ρωμαϊκά χρόνια και μετά τον κύκλο αυτό σε επαφή μαζί του, υπάρχει ένα τεράστιο μωσαϊκό δάπεδο που έχουμε σκάψει μόνο ένα μικρό μέρος του, με μορφές ολόσωμες σε φυσικό μέγεθος. Το μωσαϊκό αυτό δάπεδο έχει επάνω παραστάσεις μυθολογικού κυρίως χαρακτήρα, γιατί οι ιστορικού χαρακτήρα συνήθως σπανίζουν. Δεν πιστεύω για παράδειγμα να είναι ο Ηρώδης ο Αττικός, αν και υπάρχει τέτοια επιγραφή, ίσως να είναι κάποιος Αττικός ανήρ που μπορεί να είχε συμβάλει στο να μεταφερθούν από την Αττική τα μυστήρια του κάτω κόσμου, της Δήμητρας ή τα γνωστά μυστήρια της Ανδανίας, από τη Μεσσηνία στη Μεσσήνη. Γιατί υπάρχει αυτή η παράδοση - τη σώζει ο Παυσανίας - και λέει ότι ένας Αττικός ανήρ και ένας άλλος μάντης της εποχής, είχαν μυήσει τη Μεσσήνη, τη βασίλισσα την πρώτη της Μεσσήνης την κόρη του Τριόπα που λατρεύεται κι αυτή στην αγορά, στα μυστήρια της Ανδανίας».
Το οικοδόμημα έγινε γνωστό στους αρχαιολόγους μόλις στην πρόσφατη ανασκαφική περίοδο, ενώ η πλήρης αποκάλυψή του σύμφωνα με τον καθηγητή θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα: «Η ανακάλυψή του έγινε το καλοκαίρι στη διάρκεια των ανασκαφών. Γύρω από τη βασιλική υπήρχε ένα μικρό χριστιανικό νεκροταφείο και σκάβοντας τους τάφους σε βαθύτερα στρώματα άρχισαν να βγαίνουν κολόνες. Σκάβοντας βρήκαμε μόνο ένα μέρος του κυκλικού αυτού κτηρίου, η βασική διάμετρος του οποίου είναι 10 μέτρα, ωστόσο εμείς έχουμε σκάψει μόλις το 1/3. Εχει συνέχεια για την επόμενη ανασκαφική περίοδο γιατί έχει μεγάλη επίχωση πάνω από 1 με 1,5 μέτρο και προβλέπεται ότι θα σκάβουμε εκεί για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα».
Τέλος, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η Αρχαία Μεσσήνη κρύβει ακόμα πολλούς θησαυρούς και παρουσιάζει ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την επιστήμη της Αρχαιολογίας: «Σίγουρα έχει πολλούς ακόμα κρυφούς θησαυρούς και επίσης έχει να δώσει ακόμα πολλά σημαντικά οικοδομήματα. Αυτό είναι ένα από τα πολλά που περιμένουμε να βρούμε μέσα στην αγορά που είναι άσκαφτη. Είναι το πρώτο που βρήκαμε, που
αν είναι λατρευτικό -που πρέπει να είναι γιατί είναι δίπλα στη δυτική πλευρά της αγοράς και όχι σε χώρο ιδιωτικών κατοικιών- πιθανόν ανήκει στη λατρεία της Αφροδίτης που λατρευόταν σε τέτοια κυκλικά κτήρια. Κατά πάσα πιθανότητα είμαστε ή κοντά στο ιερό της Αφροδίτης ή μέσα σ’ αυτό».

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 26/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου