Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Σεφσαουέν: Γνωριμία με τα προϊόντα του

maroko-koroni-2

Ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, δημητριακά, τυρί και αιγοπρόβειο κρέας αποτελούν τη βασική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής του Σεφσαουέν. Μια γεύση από την αγροτοκτηνοτροφική ζωή του τόπου πήρε την Κυριακή η αντιπροσωπεία του Δήμου Κορώνης και του υπουργείου Πολιτισμού, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα (στο πρόγραμμα μετέχει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), στην πρώτη συνάντηση για την κατοχύρωση από την UNESCO της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, η οποία ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη Σεφσαουέν του Μαρόκου.

Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής το δήμαρχο Κορώνης Θεόδωρο Σαλαντή και τους εθνολόγους - λαογράφους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. Παναγιώτα Ανδριανοπούλου και Γιάννη Δρίνη, επισκέφθηκε αγροτουριστική μονάδα του Σαουέν, καθώς και το φυσικό Εθνικό Πάρκο της περιοχής, σε υψόμετρο 900 μ., όπου είχαν ενημέρωση από τοπικούς παράγοντες για το εκεί δίκτυο αγροτουρισμού.
Όσον αφορά στις ντόπιες καλλιέργειες, γίνονται με αρκετά πρωτόγονα μέσα, ενώ οι ποσότητες παραγωγής είναι μικρές, κυρίως για ιδία κατανάλωση ή πώληση σε τοπικό επίπεδο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι μια οικογένεια βγάζει κατά μέσο όρο 60 κιλά λάδι το χρόνο.
Μέχρι προσφάτως, οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια κάνναβης, όμως πριν από δύο χρόνια η παραγωγή της, επισήμως, απαγορεύθηκε (αποτέλεσμα της διεθνούς νομοθεσίας), οπότε άρχισαν να στρέφονται στα αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή οδήγησε σημαντική μερίδα του πληθυσμού, για οικονομικούς λόγους, στην εσωτερική μετανάστευση προς Ταγγέρη και άλλες κοντινές πόλεις, αλλά και στη γειτονική Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες μέσα από διάφορα προγράμματα για ήπια τουριστική ανάπτυξη, με την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων. Όπως αυτή που επισκέφθηκε προχθές η ελληνική αποστολή, με το υπαίθριο παλιό λιοτρίβι και τον παραδοσιακό ξενώνα, που ανήκει σε οικογένεια της περιοχής, τα μέλη της οποίας και τον δουλεύουν.
Η αντιπροσωπεία από την Ελλάδα πήρε χθες το δρόμο της επιστροφής, εφοδιασμένη με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες από το εξαιρετικά ενδιαφέρον τριήμερο ταξίδι στο Μαρόκο. Αυτή η συνάντηση ήταν μόνο η αρχή της συνεργασίας που θα ακολουθήσει, για την προσπάθεια αναγνώρισης της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεταξύ των τεσσάρων πόλεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Δηλαδή, της Κορώνης, του Σεφσαουέν, της Σορίας (Ισπανία) και του Σιλέντο (Ιταλία).

Αποστολή: Μαρία Νίκα “ΘΑΡΡΟΣ” 16/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου