Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΩΝ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Περιφερειακό με 51 συμβούλους

Καταγραφή

Από 51 συμβούλους θα συγκροτείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, σύμφωνα με το σύστημα διακυβέρνησης των νέων δήμων και των περιφερειών που εισάγει ο “Καλλικράτης“ και αποτυπώνεται στο σχέδιο που δόθηκε το Σάββατο για διαβούλευση τόσο στην ΕΝΑΕ όσο και στην ΚΕΔΚΕ. Το σύστημα παρουσιάζει ομοιότητες αλλά και διαφορές ανάμεσα στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, με σημαντικότερο στοιχείο τον ορισμό αντιδημάρχων από το δήμαρχο αλλά άμεση εκλογή των αντιπεριφερειαρχών από το εκλογικό σώμα.
Στα ψηφοδέλτια δηλαδή για τις περιφερειακές εκλογές θα υπάρχουν υποψήφιοι περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες (κατά νομό), αλλά στους δήμους μόνο δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι
θα ορίζονται. Από τον περιφερειάρχη θα ορίζονται 2 ακόμη αντιπεριφερειάρχες για τομεακές πολιτικές. Καινούργιο στοιχείο της διακυβέρνησης θα είναι η εκτελεστική επιτροπή (κάτι σαν μικρό “υπουργικό συμβούλιο“), η οποία στην περίπτωση των περιφερειών θα απαρτίζεται από τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες και αντιστοίχως στους δήμους από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ
Στο νέο σύστημα, τα τοπικά διαμερίσματα που υπάρχουν σήμερα μετονομάζονται σε τοπικές κοινότητες εφόσον ο πληθυσμός είναι μικρότερος των 2.000 κατοίκους και σε δημοτικές κοινότητες εφόσον ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος από 2.000 κατοίκους. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 17 μέλη σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους, από 21 μέχρι 10.000 κατοίκους, από 25 μέχρι 30.000 κατοίκους, από 33 έως 60.000 κατοίκους, από 41 μέχρι 100.000 κατοίκους και από 45 μέχρι 150.000 κατοίκους.
Στις δημοτικές κοινότητες μέχρι 10.000 κατοίκους εκλέγεται συμβούλιο αποτελούμενο από 5 μέλη, σε αυτές μέχρι 50.000 κατοίκους από 11 μέλη και σε εκείνες άνω των 50.000 κατοίκων
από 15 μέλη.
Στις τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγεται 1 εκπρόσωπος και μέχρι 2.000 κατοίκους το συμβούλιο αποτελείται από 3 μέλη.
Στις δημοτικές εκλογές κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει: Τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους σε αριθμό ίσο τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως 50%, τους υποψηφίους συμβούλους της δημοτικής κοινότητας (σε αριθμό ίσο με αυτών που εκλέγονται και με δυνατότητα προσαύξησης κατά έναν υποψήφιο) και τους υποψηφίους συμβούλους της τοπικής κοινότητας (με τον ίδιο τρόπο). Ο αριθμός των υποψηφίων εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων ορίζεται μέχρι 2.
Ως εκλογική περιφέρεια ορίζεται η περιφέρεια των σημερινών δήμων και κοινοτήτων και ο αριθμός των υποψηφίων που εκλέγεται σε κάθε μια από αυτές ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής. Το μέτρο για τον υπολογισμό των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού πληθυσμού όλου του δήμου, διά του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Από το πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού κάθε εκλογικής περιφέρειας διά του εκλογικού μέτρου, προκύπτει ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων.
Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάζει από έναν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας.
Τις εκλογές κερδίζει ο συνδυασμός που συγκεντρώνει το 50%+1 των ψήφων και παίρνει τα 3/5 των εδρών, ενώ οι υπόλοιπες κατανέμονται στους άλλους συνδυασμούς.
Ο αριθμός των αντιδημάρχων προσδιορίζεται με βάση τον πληθυσμό: 2 μέχρι 5.000 κατοίκους, 3 μέχρι 20.000 κατοίκους, 4 μέχρι 50.000 κατοίκους, 6 μέχρι 100.000 κατοίκους και 8 για πάνω από 100.000 κατοίκους.
Οπως προαναφέρθηκε, η εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους και αποτελεί συλλογικό συντονιστικό και εκτελεστικό όργανο του δήμου, επιφορτισμένο με την παρακολούθηση εφαρμογής της δημοτικής πολιτικής και του σχεδιασμού.
Συγκροτείται επίσης οικονομική επιτροπή η οποία είναι όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του δήμου, αλλά και επιτροπή ποιότητας ζωής σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων που είναι γνωμοδοτικό όργανο για πολεοδομία, χωροταξία, περιβάλλον.
Ο αριθμός μελών των 2 επιτροπών καθορίζεται με βάση τον πληθυσμό και στη σύνθεσή τους συμμετέχουν υποχρεωτικά και εκπρόσωποι των μειοψηφιών (η συγκρότηση και λειτουργία τους
είναι ανάλογη των σημερινών δημαρχιακών επιτροπών).
Συγκροτείται ακόμη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης σε δήμους με πάνω από 10.000 κατοίκους ως γνωμοδοτικό όργανο, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής κοινωνίας (εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς, εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις, ενώσεις γονέων κλπ.).
Σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους
και εμπειρίας ως “συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης“.
Τέλος, σε κάθε δήμο συγκροτείται και λειτουργεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συμβούλιο ένταξης μεταναστών το οποίο είναι συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ανάλογες είναι οι διατάξεις για το περιφερειακό συμβούλιο. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει 51 μέλη (αυτό προβλέπεται για περιφέρειες με πληθυσμό από 300.000 έως 800.000 κατοίκους).
Κάθε συνδυασμός στις εκλογές περιλαμβάνει: Εναν υποψήφιο περιφερειάρχη, τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των περιφερειακών ενοτήτων και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους σε αριθμό ίσο τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης κατά 50%. Οι περιφέρειες των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων αποτελούν εκλογικές περιφέρειες των νέων θεσμών. Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των περιφερειακών συμβουλίων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των κατοίκων όλης της περιφέρειας διά του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Από το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των κατοίκων κάθε εκλογικής περιφέρειας διά του εκλογικού μέτρου, προκύπτει ο αριθμός των περιφερειακών της συμβούλων. Η κατανομή των εδρών μεταξύ των συνδυασμών γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στους δήμους.
Οι αντιπεριφερειάρχες που εκλέγονται άμεσα, ασκούν ουσιαστικά καθήκοντα νομάρχη (με βάση αρμοδιότητες που “περνούν“ στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση).
Κατ’ αναλογίαν επίσης δημιουργούνται εκτελεστική επιτροπή, οικονομική επιτροπή, περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης και θεσπίζεται ο θεσμός του “περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης“.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου