Την προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας για εφαρμογή ηπιότερων όρων και προϋποθέσεων δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές Natura, θα συνδράμουν Δήμοι της Μεσσηνίας με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων.
Το πρόβλημα έγινε ορατό με τουριστική επένδυση στη Φοινίκη. Επειδή η περιοχή ανήκει στο Natura, η δόμηση από 20% μειώνεται στο 3% και απαιτείται κατ’ ελάχιστο έκταση 150 στρεμμάτων.
Χθες συμφώνησαν με το θέμα αυτό οι δήμαρχοι Αυλώνος και Μεθώνης, ενώ η Νομαρχία έστειλε επιστολή για να λάβουν αποφάσεις και στους Δήμους Καλαμάτας, Κορώνης, Πύλου και Κυπαρισσίας, περιοχές των οποίων είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura.
Βασικό αίτημα είναι να προωθηθεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχει συνταχθεί βάσει των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Ανάπτυξη
Οι δήμαρχοι Αυλώνος και Μεθώνης χθες το μεσημέρι είχαν συνάντηση με τον αντινομάρχη Υποδομών Στάθη Αναστασόπουλο και συζήτησαν το θέμα. Αμέσως μετά ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι παραδόθηκε στους δημάρχους και εστάλη στους υπόλοιπους, το σχετικό ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, προκειμένου να υιοθετηθεί και από τα Δημοτικά τους Συμβούλια: «Υπάρχει πρόβλημα με την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων εκτός ορίων οικισμού, εάν δεν υπάρχουν 150 στρέμματα και δεν είναι μεικτής τουριστικής εκμετάλλευσης. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γης και επιχειρηματίες έχουν μικρότερες εκτάσεις. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεγάλη πίεση κατασκευής ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας, στον Ταΰγετο, στην παραλία Κυπαρισσίας, Πύλου και Καλού Νερού. Τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή θα έχουν ως συνέπεια το φρενάρισμα στην επερχόμενη τουριστική ανάπτυξη των περιοχών».
Ο κ. Αναστασόπουλος χαρακτήρισε ακόμη άδικο αυτό που γίνεται, αφού πρόκειται για περιοχές που δε χαρακτηρίζονται υψηλής προστασίας.
Δήμαρχοι
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής τόνισε ότι εξεπλάγη, όταν πληροφορήθηκε το πρόβλημα με την ξενοδοχειακή μονάδα στη Φοινίκη. Όπως σχολίασε, η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί «ως οικοανάπτυξη», οι απαγορεύσεις δεν πρέπει να είναι εξαντλητικές και πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. «Πρέπει να ξέρουμε από τώρα τι δέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και τι όχι», παρατήρησε.
Την έκπληξή του διατύπωσε και ο δήμαρχος Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, υπογραμμίζοντας ότι όσα προβλέπουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες επιτρέπουν ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
Της Βίκυς Βετουλάκη “ΘΑΡΡΟΣ” 01/04/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου