Επιτέλους τιμήθηκε από την Πύλο, εκ μέρους του Συλλόγου Κυριών, ο ιδεαλιστής και “παλιά καραβάνα” του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Λεων. Φιλιππόπουλος. Η σημαντικότερη εκδήλωση του εν λόγω συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο “Μηδέν”, έσμιξε πλήθος Πυλίων δυναμώνοντας τις σχέσεις της κοινωνίας μας και τιμώντας δύο ακόμα ανθρώπους, για την προσφορά τους στον τομέα του ο καθένας: τον Πύλιο εκδότη Δημήτρη Παπαδήμα, για τον οποίον μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πυλίων της Αθήνας “Το Ναβαρίνο” Δημήτρης Μισυρλής, παραλαμβάνοντας και την τιμητική πλακέτα από την πρόεδρο του συλλόγου, και τον “αρχιτέκτονα” του χορευτικού Μιχάλη Σακκά, για τον οποίο μίλησε η πρόεδρος Νίκη Κωνσταντακοπούλου.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος και ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος. Γνωστός για το λόγο του, ο νομάρχης πρόσθεσε και επιβεβαίωσε την πολιτική διάκριση, το ήθος, τη δυναμικότητα και τον τρόπο που διεκδικούσε ο Φιλιππόπουλος το μεγάλο ζήτημα ανάπτυξης της Μεσσηνίας από το διάστημα της πολιτικής του αφετηρίας μέχρι και τη λήξη αυτής ως δήμαρχος της Πύλου. Ο λόγος ενός πολιτικού κρίνεται από τον ακροατή πολλαπλώς. Ο οποιοσδήποτε σήμερα έχει την ικανότητα να διακρίνει την τέχνη του λόγου η οποία εμπεριέχει υποκριτικά μεγέθη, απόκρυψη της μισής αλήθειας, λείανση των αδυναμιών και τη φλυαρία της ακατάσχετης πολιτικής μελλοντολογίας. Ο Δημήτρης Δράκος στο λόγο του διεκρίθη από το κοινό μιλώντας για το Θανάση Φιλιππόπουλο, όχι γιατί μίλησε θερμά για τον πολιτικό άνδρα, αλλά διότι έδωσε στο κοινό να καταλάβει ότι αυτά που λέει τα λέει βάσει στοιχείων, γνωρίζοντας το Θανάση από πολύ κοντά.
Αφησα τελευταίο τον δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος την ομιλία του λαμβάνοντας την πλακέτα
τιμής από την πρόεδρο για να τη δώσει στον Θανάση, όταν με το
καλό επιστρέψει στην Πύλο, αφού λόγοι υγείας τον ανάγκασαν να
βρίσκεται μακριά μας το βράδυ της Τετάρτης. Κάτι φορές η θεά Τύχη λειτουργεί και κυκλοφορεί με πρόβλημα οράσεως.
Πρώτη φορά είδα το δήμαρχο Πύλου στο μικρόφωνο τόσο συγκινημένο, με τον τρόπο που εκφωνούσε το λόγο του: «Καιρό τώρα η χώρα μας κινείται στον δυσμενή αστερισμό των παρενεργειών της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς και
των χρόνιων διαρθρωτικών ελλειμμάτων και ελαττωμάτων που
χαρακτηρίζουν τις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές δομές της κοινωνίας μας. Φρονώ όμως ότι η διακινδύνευση δεν προέρχεται από την οικονομική κρίση, καθώς είναι ιστορικά βέβαιο ότι ο δυναμισμός, η φιλοτιμία και το σθένος του ελληνικού λαού θα συντελέσουν στην υπέρβασή της. Ο ουσιαστικός κίνδυνος συνδέεται με την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής, με την μεταμόρφωση της κοινωνίας μας από κοινωνία αλληλεγγύης σε κοινωνία του 1/3 και κυρίως με την απονομιμοποίηση της πολιτικής ως κορυφαίας δημόσιας λειτουργίας, συνυφασμένης άμεσα με τον πυρήνα της δημοκρατίας.
Με τις σκέψεις αυτές θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του Συλλόγου Κυρίων Πύλου να τιμήσει τον Θανάση Φιλιππόπουλο είναι και έγκαιρη και ουσιαστική, και κυρίως συμβολική. Η πορεία του Θανάση Φιλιππόπουλου επιβεβαιώνει την ιδιάζουσα σημασία που έχει η κοινωνική κινητικότητα.
Γιος φτωχών αγροτών του Κορυφασίου ο Θανάσης Φιλιππόπουλος από μικρός φτιάχνει την μοίρα του. Αριστούχος μαθητής του Γυμνασίου Πύλου, διακριθείς φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γιατρός γυναικολόγος υπερβαίνει με την δυναμικότητα της θέλησης και την ποιότητα του χαρακτήρα του τους κοινωνικούς και ταξικούς καταναγκασμούς της εποχής του. Συγχρόνως, έχοντας βιώσει συνειδητά την κοινωνική πραγματικότητα πολιτικοποιείται με την κλασική έννοια, σύμφωνα με την οποία η ιδιώτευση είναι μαλθακότητα, ενώ ο δρόμος της αρετής είναι η πολιτική συμμετοχή και εγρήγορση για την αλλαγή της κοινωνίας και την διαμόρφωση του μέλλοντος.
Η μαθηματική ακολουθία είναι βέβαιη. Ο Θανάσης Φιλιππόπουλος από νωρίς εγκολπώνεται τις πολιτικές αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τις υπηρετεί πιστά σε όλη του τη ζωή, προσφέροντας μέγιστες υπηρεσίες στον τόπο του και στην Μεσσηνία εν γένει. Η κοινοβουλευτική του διαδρομή πολυετής, πολυσχιδής και πλούσια σε δράση και πρωτοβουλίες. Το ίδιο και η κυβερνητική του θητεία ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Στο πέρας της κοινοβουλευτικής του διαδρομής, τιμώντας με σπάνια σεμνότητα τον τόπο που τον έθρεψε, εκλέγεται δήμαρχος Πύλου, προσφέροντας εμπνευσμένο έργο στους συνδημότες του.
Η σκιαγράφηση της πορείας του πολιτικού Θανάση Φιλιππόπουλου πιστοποιεί ότι ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης, η μόνη εγγύηση για την κοινωνία είναι η ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και η πίστη σε αρχές και αξίες. Πιστεύω ότι η σημερινή εκδήλωση απόδοσης τιμής στον Θανάση Φιλιππόπουλο κινητοποιεί την σκέψη μας αλλά και την καρδιά μας, ώστε σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία να λειτουργήσουμε ως πολίτες, ενώνοντας τις δυνάμεις μας ώστε να αλλάξουμε για να μην βουλιάξουμε, χάριν των παιδιών μας αλλά και λόγω του ηθικού μας χρέους προς τους γεννήτορές μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου