Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ “Πλούσιο βιβλίο μαγειρικής” με πολλές σελίδες Μεσσηνία

Καταγραφή
Παρουσιάστηκε στις 27 Απριλίου στη Στοκχόλμη από το μεγάλο
εκδοτικό οίκο Σκανδιναβίας “Bonnier” το βιβλίο της Αλεξάνδρας Πασχαλίδου με τίτλο «Το μεγάλο και πλούσιο βιβλίο μου μαγειρικής».
Τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στη μεσογειακή και ειδικότερα στην ελληνική διατροφή. Η γνωστή μας τηλεπαρουσιάστρια και συγγραφέας στη Σουηδία μέσω του βιβλίου της παρουσιάζει την ελληνική διατροφή, τα ελληνικά προϊόντα με περιγραφή για το κάθε προϊόν και ελληνικές συνταγές μαγειρικής.
Πολλές θαυμάσιες φωτογραφίες από τη Μεσσηνία εμπλουτίζουν το
βιβλίο της. Για το λόγο αυτό πέρυσι, επισκέφτηκε τη Μεσσηνία συνοδευόμενη από τον συμπατριώτη μας Αθανάσιο Ψαρούλη, φιλοξενούμενη από το Εμπορικό Επιμελητήριο Μεσσηνίας και από την οικογένεια τού καπετάν-Βασίλη, ο οποίος διέθεσε το ελικόπτερο για τη φωτογράφιση της μεσσηνιακής φύσης, τις παραλίες, τους ελαιώνες κ.λπ. Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου εντυπωσιάστηκε πολύ από τον πλούτο της περιοχής μας και τους
ανθρώπους της.
Στο θαυμάσιο αυτό βιβλίο που προβλέπεται ότι θα έχει ρεκόρ πωλήσεων, έχει αφιερώσει πολλές σελίδες για τη Μεσσηνία όπου κυριαρχούν το λάδι και η ελιά, προϊόντα που κατατάσσονται ποιοτικώς στα καλύτερα στον κόσμο. Η ίδια πάντα μαγειρεύει με λάδι Καλαμάτας.
Μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο της:
Η Μαρία Κάλλας (Καλογεροπούλου), η παγκοσμίου φήμης ντίβα της όπερας έχει τις ρίζες της στην κυματοειδή φύση της Μεσσηνίας. Γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στη Νέα Υόρκη όπου με τη φωνή της εμάγεψε όλο τον κόσμο. Συνήψε δεσμό με τον Αρ. Ωνάση, ο οποίος στη συνέχεια την εγκατέλειψε για να παντρευτεί την Τζάκυ Κέννεντι. Mετά από αυτά τα γεγονότα η Μαρία Κάλλας αποτραβήχτηκε από τη διεθνή σκηνή. Η Μαρία Κάλλας πέθανε στο Παρίσι το 1977 μην αντέχοντας η καρδιά της
όλα αυτά. Τη στάχτη της μετά από επιθυμία της την έριξαν στο Αιγαίο.
Πρώτη φορά επισκέφθηκα την Καλαμάτα αμέσως μετά τους σεισμούς. Ήμουν 17 ετών και με την τάξη του σχολείου μου ήλθαμε από τη Στοκχόλμη στην Καλαμάτα. Βοηθήσαμε κι εμείς ξεδιπλώνοντας σκηνές για τους πληγέντες.
Ηταν μια πόλη γεμάτη ερείπια. Τότε δοκίμασα τις ελιές Καλαμάτας.
Οι ελιές αυτές είναι οι μικροσκοπικοί πρέσβεις της Καλαμάτας στην παγκόσμια διεθνή αγορά. Η πόλη κατάφερε να αποκτήσει παγκόσμιο σήμα κατατεθέν χωρίς να δυσκολευτεί πολύ. Οι ελιές και το λάδι της έχουν από τη δική τους δυναμική μια ξεχωριστή φανταστική γεύση και άρωμα. Εγώ προσωπικά πάντα όλα τα φαγητά μου τα μαγειρεύω με το λάδι αυτό. Από το πρωινό μου ψωμί με λάδι μέχρι και για τα μαλλιά μου το χρησιμοποιώ. Μετά από 20 χρόνια που επισκέφθηκα την Καλαμάτα πάλι, συνάντησα μια πόλη που έχει κλείσει όλες τις πληγές της από το σεισμό.
Αλλά δεν είναι μόνο η πόλη που με κάλεσε πάλι πίσω, αλλά και η κυματοειδής φύση της Μεσσηνίας, με τα κόκκινα λιβάδια από τις παπαρούνες, οι ατελείωτοι ελαιώνες, οι αρωματικές λεμονοπορτοκαλιές και τα μεγάλα πράσινα κυπαρίσσια που στέκονται σαν σκοποί στρατιώτες. Εδώ είναι οι απέραντες κάτασπρες σαν πούδρα παραλίες, με τους μικρούς κολπίσκους που σε προσκαλούν με τα κρυστάλλινα νερά τους. Εδώ είναι οι αρχαίες πόλεις και τα μεσαιωνικά κάστρα που επέζησαν από πολλούς κατακτητές.
Καλαμάτα, Φοινικούντα, Καρδαμύλη, Στούπα, Μάνη, Μεθώνη, Ναβαρίνο και τα άλλα μικρά χωριά με τα μαγικά ονόματα αγναντεύουν τη θάλασσα έχοντας πίσω τους τις χιονισμένες βουνοκορφές.
Πριν 10 χρόνια ο φίλος μου ο Θανάσης μαζί με την εθνική ομάδα μαγείρων Σουηδίας με εξέχοντα τον προσωπικό μάγειρα του βασιλιά, ταξίδεψαν στην Καλαμάτα προσκεκλημένοι από το νομάρχη κ. Δημήτρη Δράκο και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιο Καραμπάτο. Σε εκδήλωση προς τιμήν των στο ξενοδοχείο “Φιλοξένια” ανακοινώθηκε ότι όποια νοικοκυρά θέλει να μαγειρέψει το σπεσιαλιτέ φαγητό της μπορεί να το εκθέσει σε χώρο στο φουαγέ του ξενοδοχείου και οι μάγειροι θα το δοκιμάσουν και θα το βαθμολογήσουν. Με μεγάλο κέφι και χαρά και προς έκπληξη όλων, νοικοκυρές με πάνω από 300 σκεύη με φαγητά τοποθέτησαν στο φουαγέ τα αρωματικά φαγητά τους μαγειρεμένα με αγάπη. Υπήρχε μεγάλη ποικιλία φαγητών. Πολλά κοκόρια κοκκινιστά με χυλοπίτες, πήρε χρόνο πολύ για να δοκιμασθούν. Το πρώτο βραβείο το πήρε νοικοκυρά που είχε μαγειρέψει χοιρινό με σέλινο αβγολέμονο.
Ο φίλος μου ο Θανάσης με ξενάγησε στη θαυμάσια αγορά της Καλαμάτας. Περπατώ ανάμεσα από τσιγκέλια που κρέμονται -φρέσκα κρέατα, αρνιά, μοσχάρια, κουνέλια, χοιρινά, συκωταριές,
μυαλά, περιποιημένα και σωστά τοποθετημένα. Η ψαραγορά πλούσια με παχιούς τόννους, σαρδέλες, κόκκινες μεγάλες γαρίδες, μύδια, χταπόδια, καλαμάρια και άλλα είδη ψαριών που μαρτυρούν ότι η μεσσηνιακή θάλασσα είναι πλούσια από αυτά.
Στην πατρίδα της Μαρίας Κάλλας δοκίμασα θαυμάσια κόκκινα κρασιά και φρέσκιες ελιές.
***
Κάθε χρόνο στη Μικρομάνη, έξω από την Καλαμάτα, διοργανώνεται “Φεστιβάλ αγκινάρας” όπου οι νοικοκυρές μαγειρεύουν εύγευστα θαυμάσια διαφορετικά φαγητά από αγκινάρες. Η περιοχή αυτή παράγει πολλές αγκινάρες αρίστης ποιότητας.
Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι το λάδι δίνει παράταση ζωής, κάνει καλό στην καρδιά, προστατεύει από τον καρκίνο. Οι
ελιές θεωρούνται από χιλιάδες χρόνια ότι κάνουν καλό στο εντερικό σύστημα.
***
Η συγγραφέας ευχαριστεί τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κ. Γεώργιο Καραμπάτο, την οικογένεια τού καπετάν-Βασίλη και τον κ. Αθανάσιο Ψαρούλη.
Επίσης ευχαριστεί και τα μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου που
έστειλαν δώρα και μοιράστηκαν στους προσκεκλημένους.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο επιτετραμμένος της ελληνικής
πρεσβείας της Σουηδίας κ. Γεώργιος Αρναούλης μετά της συζύγου
του, δεκάδες δημοσιογράφοι, tour operators, καλλιτέχνες, συγγραφείς, διευθυντές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και ο κ. Markus Burkart προσωπικός μάγειρας του βασιλιά της Σουηδίας.
• Την ίδια ημερομηνία (27/4) κυκλοφόρησε στη Σουηδία το μεγάλο περιοδικό “Leva” όπου το εξώφυλλό του το καλύπτει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου. Στη συνέντευξή της στο περιοδικό αναφέρεται ξεχωριστά και αποκλειστικά στη Μεσσηνία και ειδικότερα και λεπτομερώς για την “Costa Navarino”. Το περιοδικό αυτό έχει μεγάλη κυκλοφορία στη Σκανδιναβία.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/05/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου