Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Έρευνα στο Νοσοκομείο για «χρυσές» συνταγές

Τη διεξαγωγή έρευνας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ζήτησε ο διοικητής του Γιώργος Μπέζος προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται γιατροί του ιδρύματος σε παράνομες συνταγογραφήσεις, στην -πανελλαδικής εμβέλειας- υπόθεση φαρμακείων που εμφάνισαν υπέρογκους τζίρους την τελευταία διετία, μεταξύ των οποίων εμφανίζεται και φαρμακείο από τη Μεσσηνία.
«Δεν υφίσταται, μέχρι στιγμής, τέτοιο θέμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπήρξαν σχετικά ρεπορτάζ, όφειλα να ζητήσω από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου τη διερεύνηση των λεγομένων» είπε χθες στην «Ε» ο Γ. Μπέζος.
Την υπόθεση των φαρμακείων -το καθένα από τα οποία πραγματοποίησε την τελευταία διετία συνολικό τζίρο από 2 ως και 3,5 εκατομμύρια ευρώ- έφερε στο φως της δημοσιότητας, την προηγούμενη εβδομάδα, η αθηναϊκή εφημερίδα «Αποκαλύψεις», παραθέτοντας και λίστα με 17 φαρμακεία και την εξειδίκευσε χθες, σε τοπικό επίπεδο, ο τηλεοπτικός σταθμός «Μεσόγειος».
Στην επίμαχη λίστα με τα φαρμακεία, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, εμφανίζεται στη Μεσσηνία το φαρμακείο με την επωνυμία Β.Μ. με συνολικό τζίρο 2.020.404, 82 ευρώ την τελευταία διετία -852.793,98 ευρώ το 2008 και 1.167.610,84 πέρυσι. Οι λεπτομέρειες για την υπόθεση είναι λιγοστές, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να μιλήσουν. Ωστόσο οι διαθέσιμες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο εκπληκτικός αυτός τζίρος -τόσο στο συγκεκριμένο φαρμακείο, όσο και στα υπόλοιπα της λίστας- προκύπτει από τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων πανάκριβων σκευασμάτων, στην οποία προβαίνουν γιατροί σε βιβλιάρια ασφαλισμένων. Τα φάρμακα αυτά προορίζονται για σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες- και η δαπάνη τους καλύπτεται αποκλειστικά από το ασφαλιστικό ταμείο, δηλαδή η συμμετοχή του ασθενή είναι μηδενική. Συνήθως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διάθεση των φαρμάκων αυτών γίνεται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ωστόσο αν τα σκευάσματα αυτά δεν είναι -για διάφορους λόγους- διαθέσιμα στα νοσοκομειακά φαρμακεία, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να τα προμηθεύεται από ιδιωτικά φαρμακεία.
Το βιβλιάριο του ασφαλισμένου, με επικολλημένο το κουπόνι του φαρμάκου, θεωρείται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία αποδίδουν στο φαρμακείο το 100% της δαπάνης, ενώ το φάρμακο, όπως αναφέρουν πληροφορίες -αλλά και σύμφωνα και
με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αποκαλύψεις»- προωθείται στο εξωτερικό, κυρίως σε βαλκανικές χώρες.
Β.Γ.Μ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/06/2010
Αν βρεθούν γιατροί και φαρμακοποιοί εμπλεκόμενοι σε τέτοιες ιστορίες, που οδηγούν  στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να τους αφαιρεθούν ΑΜΕΣΩΣ οι άδειες ασκήσεως του επαγγέλματος.
Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου