Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Γ. Χρονόπουλος: Όραμα και πίστη για το τοπικό συμφέρον

Στην τελική ευθεία έχει πλέον μπει ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Δήμου Πύλου – Νέστορος», με επικεφαλής το σημερινό δήμαρχο Πύλου Γ. Χρονόπουλο.
Όπως είπε μιλώντας στο «Θάρρος», «είμαστε στην τελική ευθεία πια. Ο κορμός είναι σχεδόν έτοιμος, απλώς προσπαθούμε έως και την τελευταία στιγμή να δώσουμε ένα διαφορετικό και ποιοτικό στίγμα και να δείξουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που θα είναι μαζί μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους, είναι έτοιμοι να διαχειριστούν το τοπικό συμφέρον με τη συναίσθηση του καθήκοντος, με όραμα και πίστη για αυτό που κάνουν.
Πιστεύω ότι αυτό θα φανεί με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των υποψηφίων και με τα Τοπικά Συμβούλια, που έχουν ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα χωριά τους».

Δε φοβήθηκα τις δυσκολίες
«Σας φοβίζει η μετάβαση από ένα μικρό αλλά ιστορικό Δήμο, σε ένα μεγαλύτερο με περισσότερα πολιτιστικά μνημεία, πολύ καλά αγροτικά προϊόντα, σημαντικές φυσικές ομορφιές, αλλά και με τη λειτουργία μιας σημαντικής τουριστικής μονάδας», ήταν το ερώτημα που του διατυπώσαμε. Όπως απάντησε, «εκείνο που δε φοβήθηκα στη ζωή μου είναι οι δυσκολίες. Είναι όλα μια πρόκληση. Όσα αναφέρθηκαν για την ιστορικότητα, το φυσικό και περιβαλλοντικό πλούτο, τους γεωργικούς πόρους, είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα πατήσουμε για να κάνει ο νέος Δήμος το άλμα προς τα εμπρός. Έχουμε όλα τα εχέγγυα για να γίνει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος ένας από τους πρωτοποριακούς, που θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του δίδονται.
Για να οργανωθεί, όμως, ένας τέτοιος Δήμος, χρειάζεται ανθρώπους με γνώση και θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα. Έχοντας μια γνώση για τους συνενούμενους Δήμους, πρέπει να τρέξουμε για να κάνουμε πράγματα που δεν έχουν γίνει. Στην τετραετία αυτή, με τη δημοτική ομάδα στο Δήμο Πύλου, καταφέραμε να τον βάλουμε σε αναπτυξιακή τροχιά, δημιουργώντας το πλαίσιο λειτουργίας ενός σύγχρονου Δήμου, σε οικονομικό, κυρίως, επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά το 2007 και το 2008 κλείσαμε εμείς ισολογισμό. Έχουμε απογράψει όλα τα πάγια στοιχεία του Δήμου, κάτι που πρέπει να γίνει και στους άλλους Δήμους, μέσα σε δύο μήνες. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά θα το κάνουμε. Πιστεύω δε, ότι ο κόσμος θα καταλάβει πως με βάση ό,τι έχεις, μπορεί να δεις και πού θα πας και όλοι μαζί θα κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας».

Από ένα μικρό σε μεγαλύτερο Δήμο
Στο ερώτημα ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο επίπεδο υποδομών με τους βιολογικούς καθαρισμούς της Πύλου και της Μεθώνης σε λειτουργία και της Χώρας υπό κατασκευή, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο οδικό δίκτυο, ο κ. Χρονόπουλος απάντησε πως «ο βιολογικός καθαρισμός της Πύλου με το κομμάτι της Γιάλοβας και το υπόλοιπο της Πύλου, στην περιοχή της οδού Κολοκοτρώνη, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Με μία μελέτη, ο Δήμος Χιλιοχωρίων θα μπορούσε να καλυφθεί από το βιολογικό καθαρισμό της Πύλου. Θα απομένει να ασχοληθούμε με το Δήμο Κορώνης, όπου δεν υπάρχει βιολογικός, ούτε και δίκτυα, αλλά μόνο μια αρχική σκέψη. Είναι δέσμευσή μας να κατασκευάσουμε βιολογικό στην Κορώνη, καθώς χωρίς τέτοια εγκατάσταση δεν μπορεί να αναπτυχθεί κάτι από πλευράς τουρισμού. Όσον αφορά στο Δήμο Παπαφλέσσα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα καλυφθεί από το βιολογικό του Δήμου Νέστορος.
Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, αποτελεί προτεραιότητα. Βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη του άξονα Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, για τον οποίο έχω τη διαβεβαίωση ένταξης στο ΕΣΠΑ. Σε συνδυασμό με αυτές για Ριζόμυλο - Κορώνη και Σουληνάρι – Κορυφάσιο, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά.
Με την ώθηση που έδωσε στον τουρισμό η λειτουργία της ΠΟΤΑ, φαίνεται ότι θα έρθουν και άλλοι επενδυτές και θα πρέπει άμεσα να κοιτάξουμε τα χρονίζοντα προβλήματα στα κάστρα της Μεθώνης, της Κορώνης, αλλά και στο Παλαιόκαστρο, που απειλούνται με κατάρρευση.
Σοβαρή υποδομή που απουσιάζει, είναι το λιμάνι της Κορώνης. Βλέπουμε κατ’ αρχάς να εκπονείται μελέτη για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου, καθώς διαπίστωσα ότι οι αλιείς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.
Τέλος, είναι ουσιαστικό να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, προκειμένου η ποιότητά τους να είναι εκείνη που θα καθορίζει και την τιμή τους. Μέχρι στιγμής για το ελαιόλαδο υπάρχει η ΠΟΠ Καλαμάτας και συζητώ με όλους τους φορείς να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης σε όλη τη Μεσσηνία ή θα εξετάσουμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης με την Κορωνέικη ελιά. Επίσης, έχουμε μελέτες από το ΙΓΜΕ για έργα υποδομών, όπως για την κατασκευή δύο μικρών φραγμάτων στα όρια του σημερινού Δήμου Πύλου και ενός προς το Κορυφάσιο, που μπορούν να υλοποιηθούν σε διάστημα δύο ετών, σε Γιαννούζαγα, Σελλά και στην Αραπόλακκα, που θα δίνουν από 2 έως 4 εκατομμύρια κυβικά νερό, για να καταφέρουμε, δημιουργώντας ένα δίκτυο άρδευσης, να έχουμε τη δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων συνθηκών, που θα επιτρέψουν και μία δεύτερη, πλην της ελιάς, καλλιέργειας. Σκοπός μας είναι να εκμεταλλευτούμε όλα τα επιφανειακά νερά, καθώς δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον στις γεωτρήσεις. Αυτό είναι η δική μου δέσμευση και θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Σκοπός μας είναι, επίσης, να εκμεταλλευτούμε τις δύο περιοχές Natura, στο Διβάρι και μεταξύ Μεθώνης – Ακρίτα και των Οινουσσών, με θαλάσσια πάρκα και σειρά άλλων ήπιων δραστηριοτήτων, που, μέσα από μια εμπεριστατωμένη μελέτη, θα μπορέσουν να διαμορφωθούν σε χώρους – πόλους έλξης επισκεπτών. Τέλος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η παράνοια που υπάρχει με το πεδίο βολής στη Σχίζα».

Χωρίς κομματική κηδεμονία
«Εκτιμάτε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θα δηλώσουν ανεξάρτητοι και θα σας ενισχύσουν», ήταν το τελευταίο θέμα που του θέσαμε. Όπως εξήγησε, «είναι σαφές ότι το εκτιμώ, επειδή πιστεύω ότι η συγκυρία ευνοεί καθαρά ανεξάρτητους συνδυασμούς. Δεν είναι όλοι οι εξαιρετικοί σε ένα χώρο. Επιτέλους, θα πρέπει να πάρουμε μόνοι μας τις τύχες στα χέρια μας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Δε χρειαζόμαστε την κηδεμονία κανενός κόμματος. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάποια βοήθεια, αλλά στην ουσία η βοήθεια είναι από τον κόσμο. Ο κόσμος εκλέγει το δήμαρχο, επιλέγει τους δημοτικούς συμβούλους και γνωρίζει πολύ καλά πώς θα το πράξει. Είναι μια ευκαιρία σε αυτή τη δύσκολη φάση που περνά η χώρα μας, να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις δικές μας δυνάμεις, τη γνώση και το όραμά μας, φέρνοντας αυτό που περιμένουν όλοι, ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ' 10/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου