Δημόσια παρέμβαση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το «Διβάρι» έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι Μεσσηνίας, στην οποία αναφέρονται - μεταξύ άλλων - τα εξής:
«Στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, στα όρια του Δήμου Πύλου, βρίσκεται μια μοναδική λιμνοθάλασσα, που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA, γνωστή με το όνομα “Διβάρι”, και η οποία αποτελεί το αρχικό αλλά και το τελικό σημείο της μετανάστευσης των αποδημητικών πουλιών από και προς την Αφρική.
Εδώ, σε αυτήν την μοναδική περιοχή, λειτουργεί από πέρσι, και φέτος ανακαινισμένο κάτω από νέα διεύθυνση, ένα αναψυκτήριο, το οποίο – από τον τρόπο που λειτουργεί – υποβαθμίζει απίστευτα το οικοσύστημα.
Πρόκειται για μια έκταση που δημιουργήθηκε στο διάβα των αιώνων και που όλοι όσοι βρέθηκαν να την κατοικούν την έχουν σεβαστεί.
Η επέλαση των ΙΧ των λουομένων, ανάμεσά τους των θηριωδών 4Χ4, οι εκατοντάδες ξαπλώστρες και η χρήση εκατοντάδων μέτρων παραλίας για αυτές, καθώς και οι μυριάδες των απρόσεκτων επισκεπτών, οι οποίοι κινούνται μέσα σε μια προστατευμένη περιοχή που τείνει να γίνει ξέφραγο αμπέλι, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική υποβάθμιση αυτής της περιοχής – αν δεν έχει ήδη επισυμβεί.
Στο Διβάρι της Γιάλοβας, λοιπόν, όπου συναντιέται η ιστορία (τα ιστορικά και προϊστορικά μνημεία) με ένα οικοσύστημα με πλούσιους φυσικούς πόρους (τη βιοποικιλότητα που συντηρεί η λιμνοθάλασσα, όπως τα ψάρια και τα πουλιά, οι αμμοθίνες με τους αγριόκεδρους και τα άλλα δενδροειδή με το απειλούμενο είδος του χαμαιλέοντα) και όπου κυριαρχεί η σπάνια ομορφιά του τοπίου, μένει κανείς έκπληκτος που οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας (Αρχαιολογική Υπηρεσία – Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δημοτική και Νομαρχιακή Αρχή) μένουν απαθείς μπροστά στις καταγγελίες της Ορνιθολογικής Εταιρείας και των επιστημόνων που την περιβάλλουν, αλλά και με όσα παράξενα και στραβά βλέπει ο κάθε υποψιασμένος επισκέπτης.
H ίδια η λιμνοθάλασσα πλέον κινδυνεύει άμεσα από το φαινόμενο της υφαλμύρισης. Η σπουδαιότερη αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η κατασκευή πολλών υδρομαστευτικών έργων (ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις), στις παρακείμενες περιοχές, τα οποία υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπόγειων και πηγαίων υδάτων, καθώς το θαλασσινό νερό διεισδύει στην ενδοχώρα.
Πρέπει, λοιπόν, να ακολουθηθούν οι επιστημονικές υποδείξεις και οι Αρχές, πολιτικές, δημοτικές, και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες – ακόμη όμως και οι ίδιες οι επαγγελματικές ομάδες – να επιδείξουν την εγρήγορση, την επαγρύπνηση και τη συνειδητότητα που απαιτείται για τη διαχείριση ενός τόσο πολύτιμου φυσικού πόρου. Πρέπει να γίνουν πολλά προγράμματα, πολλές μελέτες και να υλοποιηθούν, αλλά κυρίως να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά για όλους και για όλα.
Οι περιοχές NATURA είναι σπουδαία φυσικά οικοσυστήματα, τα οποία στο πέρασμα των αιώνων διαφύλαξαν τα χαρακτηριστικά τους και συμβάλλουν στη διαφύλαξη της τοπικής και παγκόσμιας βιοποικιλότητας – το 2010 έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ έτος ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ –, δηλαδή στην ίδια τη ζωή του Πλανήτη μας.
Η πρόσφατη οικονομική κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και πολλά άλλα, αλλά, κυρίως, περιβαλλοντική και δε θα ξεμπλέξουμε εύκολα, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία.
Το Διβάρι δεν “αυτοκατακευάστηκε” χθες, είναι φυσική διεργασία αιώνων».
"ΘΑΡΡΟΣ" 05/10/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου