Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης “Θοδωρή Βλαχοδημήτρη”


ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Η βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του σημαντικού Ελληνα διανοητή
και ποιητή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη εγκαινιάστηκε προχθές το πρωί στη γενέτειρά του, την Πύλο. Η βιβλιοθήκη, που αριθμεί 4.800 σπάνιους τόμους πολυάριθμων επιστημονικών πεδίων αλλά και λογοτεχνίας, στεγάζεται στο κτήριο Κωστή Τσικλητήρα. Παράλληλα, την Κυριακή απονεμήθηκαν στη μνήμη του Θοδωρή και του Πάνου Βλαχοδημήτρη βραβεία στις μαθήτριες Αθανασία Καλδή και Αμαλία Τσαγκλή του Λυκείου
Πύλου, οι οποίες πρώτευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τη δε Παρασκευή είχαν απονεμηθεί άλλα 2 βραβεία, στις μαθήτριες του λυκείου Ολγα Αλευρά και Κυριακή Κωνσταντακοπούλου, για τις εργασίες τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού με θέμα «Ηλίας Βενέζης -“Μικρασία χαίρε“».
Προλογίζοντας την εκδήλωση των εγκαινίων της βιβλιοθήκης, ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος είπε ότι μέσω της πνευματικότητας και της γνώσης μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο στο μέλλον.
Η λογοτέχνις Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου μίλησε για τον ποιητή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, κάνοντας λόγο για ένα σύμπλεγμα σκέψης, στοχασμού, ποίησης, φιλοσοφίας και έρευνας. «Ανάλωσε τη ζωή του στη μελέτη, την ποίηση και στην ανάλυση αρχαίων κειμένων και παπύρων. Εργάστηκε στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γερμανίας και ως καθηγητής αλλά και ως ερευνητής και λεξικογράφος. Μελετούσε την ουσία της λέξης, τη δομή της και τις διάφορες ερμηνείες της.
Ηταν αρχαιολάτρης και ασχολήθηκε με την γενέθλια γη και το πολιτικό και πολιτισμικό πρόσωπο της Αρχαίας Ελλάδας, που τον γοήτευε ως παράδειγμα δημιουργίας αριστουργημάτων σε όλες τις μορφές τέχνης. Ολη αυτή η αυτογνωσία, η ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία του ήταν τα θεμέλια του ποιητή που μας χάρισε στίχους γεμάτους νόημα, ομορφιά, τρυφερότητα και πάνω απ‘ όλα αγάπη», τόνισε μεταξύ άλλων η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου.
Αναμνήσεις από τα μαθητικά τους χρόνια στο Γυμνάσιο της Πύλου μοιράστηκε με το κοινό ο συμμαθητής του Θ. Βλαχοδημήτρη Παν. Παρνασάς. Επίσης έγινε προβολή φωτογραφικού υλικού από τη ζωήτου αείμνηστου διανοητή, με τίτλο “Ακοίμητη μνήμη“, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν μελοποιημένα ποιήματά του. Ακόμη, ποιήματα του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη απήγγειλε η ηθοποιός Μαρία Γουλά.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της βιβλιοθήκης, οι μαθήτριες Αθανασία Καλδή και Αμαλία Τσαγκλή παρέλαβαν τα βραβεία τους -που συνοδεύονται και από χρηματικό ποσό- από τη χήρα του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη και μητέρα του Πάνου, Βάσω Κωσταντούρου-Βλαχοδημήτρη. Οπως ανέφερε η χορηγός, ο σύζυγός της πίστευε πάντα ότι η παιδεία είναι το απαραίτητο εφόδιο στη ζωή των νέων ανθρώπων - γι‘αυτό και η ίδια θεσμοθέτησε τα συγκεκριμένα βραβεία στη μνήμη του άντρα της και του γιου της .
Μάλιστα, η κ. Κωσταντούρου-Βλαχοδημήτρη είπε ότι σε ειδικό λογαριασμό στην Alpha Bank υπάρχουν ήδη κατατεθειμένα 91.000 ευρώ, ώστε να δίνονται τα βραβεία αυτά για μια 20ετία (φέτος είναι η 3η χρονιά). Πρόσθεσε ωστόσο πως ελπίζει να μπορέσει να καταθέσει κι άλλα χρήματα, ώστε να αυξηθεί το ποσό και να συνεχιστεί η χορήγηση των βραβείων για 25 συνολικά χρόνια.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή που μας πέρασε απονεμήθηκαν 2 ακόμη βραβεία στη μνήμη των Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη, στις μαθήτριες Ολγα Αλευρά και Κυριακή Κωνσταντακοπούλου του Λυκείου Πύλου, που κέρδισαν σε θεματικό διαγωνισμό. Η απονομή έγινε σε εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κάστρου. Εκεί ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος Παναγιώτης Ξηντάρας απευθύνθηκε στους μαθητές της Α‘ και Β‘ τάξης του Λυκείου Πύλου, με την ομιλία του «Γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε λογοτεχνία». Στη συνέχεια διαβάστηκαν αποσπάσματα από εργασίες των μαθητών για το διαγωνισμό -οι οποίες είχαν εκπονηθεί την περσινή σχολική χρονιά- με θέμα «Ηλίας Βενέζης -“Μικρασία χαίρε“».
Στο πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα συμμετείχαν 12 μαθητές και τελικά υποβλήθηκαν 6 εργασίες. Από αυτές, με το μαθητικό βραβείο Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη τιμήθηκαν οι δύο - αυτές της Ολγας Χ. Αλευρά (1ο βραβείο που συνοδευόταν με το ποσό των 600 ευρώ) και της Κυριακής Η. Κωνσταντακοπούλου (2ο βραβείο και ποσό 400 ευρώ).
Ο διευθυντής του Λυκείου Πύλου Γιάννης Κίτσος είπε στην “Ε“ πως οι μαθητές του σχολείου ασχολήθηκαν αρκετές ώρες με τις εργασίες τους κατά την προηγούμενη χρονιά και κατέθεσαν με χαρά τα πονήματά τους. Επίσης αναφέρει ότι, “κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όλα τα παιδιά άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον τον σχολικό σύμβουλο, συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε και
εξέφρασαν τις απόψεις τους, μένοντας τελικά ενθουσιασμένα. Νιώθω πως αυτή η εκδήλωση της Παρασκευής ήταν καλύτερη και πιο παραγωγική από πολλές ώρες μαθήματος“.
Μια συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης, όπως μας είπε ο διευθυντής, ήταν όταν διαβάστηκε -παρότι η ίδια ήταν απούσαη εργασία της μουσουλμάνας μαθήτριας Σένα Χράλογλου. Η Σένα φέτος είναι πηγαίνει σχολείο στην Ξάνθη, αλλά την εργασία της τη διάβασε η φίλη της η Κυριακή. Αυτή ήταν και η
πιο ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης, όπου ακούστηκαν οι απόψεις της συγκεκριμένης μαθήτριας για τη Μικρασία.
Οσο για τη χορηγό των βραβείων; “Η κ. Βλαχοδημήτρη είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τη γνώση. Επιβραβεύει τις προσπάθειες των παιδιών κι εμείς την ευχαριστούμε πάρα πολύ γι‘ αυτό - και ως πόλη και ως σχολείο και ως σχολική κοινότητα. Η ίδια μπορεί να έχασε το δικό της παιδί, τώρα όμως αισθανόμαστε πως όλα τα παιδιά της Πύλου είναι και δικά της“, μας είπε ο διευθυντής του λυκείου Γιάννης Κίτσος.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 02/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου