Του Θεόδωρου Καλμούκου
Ενα από τα επιτυχημένα και άξια παιδιά της Ομογένειας, ο Ιωάννης Κάλαμος, πίστεψε στην ανάγκη της παρουσίας και της αποστολής του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου που αναγείρεται μέσα στην καρδιά της ελληνικής συνοικίας του Σικάγου, κι έδωσε αφειδώλευτα για τη στήριξη και ανοικοδόμησή του, χρηματοδοτώντας μία ολόκληρη πτέρυγα με δύο εκατομμύρια δολάρια.
Ο κ. Κάλαμος μίλησε με ενθουσιασμό στον «Εθνικό Κήρυκα» και τόνισε πως «είμαι πολύ ενθουσιασμένος που μπορώ και βοηθώ το μουσείο κι είναι εκπληκτικό το γεγονός να βλέπει κανείς την ανοικοδόμησή του».
Πρόσθεσε ακόμα, ότι «η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του μουσείου ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια» και συμπλήρωσε πως «εγώ άρχισα να συμμετέχω πριν από τέσσερα χρόνια».
Στην ερώτηση «γιατί υποστηρίζετε αυτό το έργο και πώς αισθάνεστε για την ελληνική σας κληρονομιά;» επεσήμανε, πως «υπάρχουν τόσα πολλά εξαιρετικά μουσεία τα οποία μιλούν και προβάλλουν την κληρονομιά μας, αλλά τούτο το μουσείο κατ’ εμέ είναι διαφορετικό διότι διασώζει και προβάλλει την ιστορία και πορεία της ελληνικής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Ο πατέρας μου συνέχισε- ήταν Ελληνας μετανάστης και πιστεύω ότι οφείλουμε να τιμήσουμε την σκληρή εργασία των πρωτοπόρων Ελλήνων μεταναστών για να επιτύχουν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κι αυτό το μουσείο υπογραμμίζει αυτή ακριβώς την επιτυχία και τη μεγάλη τους συμβολή στην Αμερική».
Ο δρόμος του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου του Σικάγου έχει τη δική του ιστορία. Ξεκίνησε δειλά-δειλά από μια συντροφιά ομογενών το 1983, στοχεύοντας να διαφυλάξει τις ιστορίες και τις Οδύσσειες των Ελλήνων μεταναστών. Ανοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το 1992 και μετακόμισε στη σημερινή του τοποθεσία το 2004.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» η εκτελεστική διευθύντριά του, Στεφανία Βλαχάκη, είπε ότι «σήμερα η κατασκευή του μουσείου προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς, έχει ολοκληρωθεί το μισό της κατασκευής του και ελπίζουμε να μεταφέρουμε τα γραφεία και τις συλλογές μας το καλοκαίρι». Πρόσθεσε δε, πως «προγραμματίζουμε τα θυρανοίξια για το φθινόπωρο».
Το μουσείο σχεδίασε ο ομογενής αρχιτέκτονας Δημήτρης Σταυριανός. Θα είναι σαράντα χιλιάδες τετραγωνικά πόδια, με την πλέον σύγχρονη και τελευταίου τύπου κατασκευαστική δομή και μορφή εσωτερικά και εξωτερικά και με όλες τις περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες, ενώ τα υλικά του, ξυλεία, πέτρες, μάρμαρα προέρχονται από επιχώριες πηγές ή εισάγονται από την Ελλάδα.
Η κ. Βλαχάκη εξήγησε πως «το μουσείο μας θα είναι το μοναδικό κορυφαίο μουσείο σ’ ολόκληρη την Αμερική, το οποίο τεκμηριώνει και προβάλλει την ιστορία του Ελληνισμού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.
»Και φυσικά θα συμπεριλαμβάνει την Ελληνοαμερικανική Εμπειρία, τον ερχομό και την επιτυχία των μεταναστών από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με την κ. Βλαχάκη, η κατασκευή του αναμένεται «να κοστίσει δέκα έξι εκατομμύρια δολάρια, αλλά έχομε υπολογίσει το ποσό των είκοσι πέντε εκατομμυρίων στα οποία συμπεριλαμβάνονται δέκα εκατομμύρια ως Κληροδότημα για τη λειτουργία του».
Διευκρινίζεται ότι το μουσείο δεν θα ανήκει σε κανέναν συγκεκριμένο Οργανισμό ή Θεσμό, αλλά όπως εξήγησε η κ. Βλαχάκη, «θα είναι δημόσιο μουσείο, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα».
Στην ερώτηση πώς θα συντηρείται οικονομικώς, απάντησε ότι «θα υπάρχουν αρκετές πηγές χρηματοδότησης, όπως εκδηλώσεις εξοικονόμησης πόρων, είσοδος στο μουσείο, θα υπάρχουν μέλη τα οποία θα καταβάλλουν κάποιο ποσό συμμετοχής, καθώς επίσης κρατικές χορηγίες, αλλά και χορηγίες από διάφορα Ιδρύματα».
Η κ. Βλαχάκη είναι τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή Νέας Υόρκης-Νέας Ιερσέης, η οικογένεια του πατέρα της καταγόταν από τα Καλάβρυτα και της μητέρας της από τη Σπάρτη.
Η κ. Βλαχάκη, περιγράφοντας τη δομή του κτιρίου, είπε ότι «στον πρώτο όροφο θα υπάρχει η αίθουσα Κάλαμου, η οποία θα χρησιμοποιείται για εκθέσεις υψηλών προδιαγραφών, για προγράμματα και εκδηλώσεις και κατάστημα με αντικείμενα τα οποία θα αντανακλούν την ιστορία και την κληρονομιά της Ελληνικής Εμπειρίας».
Ανέφερε ακόμα ότι «ο δεύτερος όροφος θα περιλαμβάνει έξι χιλιάδες τετραγωνικά πόδια και το ονομάζουμε μόνιμο εκθεσιακό χώρο και θα είναι το κεντρικό σημείο του μουσείου. Εκεί θα επισκέπτονται οι άνθρωποι για να μαθαίνουν ποιοι είναι οι Ελληνες, διότι αυτή την ερώτηση θα προσπαθούμε να απαντούμε με τις εκθέσεις και εκδηλώσεις από την ιστορία της ελληνικής αρχαιότητας μέχρι σήμερα την ελληνοαμερικανική εμπειρία και συμβολή».
Τόνισε εξάλλου, τη σπουδαιότητα του μουσείου, λέγοντας πως «θέλαμε να δούμε ένα ίδρυμα σ’ αυτή τη χώρα το οποίο να ομιλεί για την ταυτότητά μας, τη μεγάλη μας ιστορία και πως οι Ελληνοαμερικανοί συνέβαλλαν στην ανοικοδόμηση αυτής της χώρας, από το πώς επηρεάσαμε την πολιτική, τη φιλοσοφία, την ιατρική, τις τέχνες, μέχρι τους ομογενείς μας σήμερα, οι οποίοι κάνουν μεγάλες συνδρομές και προσφορές για τις μελλοντικές γενιές».
"ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ" 14/01/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου