Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Εξειδικευμένο προσωπικό κι έλλειψη πόρων τα προβλήματα ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΚΗΣ ΔΑΡΣΑΚΛΗΣ



Συγκεκριμένες ειδικότητες, εξειδικευμένο κι έμπειρο προσωπικό, χρειάζεται ο νέος Δήμος Πύλου - Νέστορος για να εξυπηρετήσει τους πολίτες και να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν», τονίζει ο αντιδήμαρχος Τάκης Δαρσακλής. Για το δεματοποιητή των σκουπιδιών στον “Αγιο Νικόλαο“ εκτιμά ότι θα δουλέψει κι επισημαίνει πως αναζητείται η εξεύρεση άλλου πιο κατάλληλου χώρου, που θα μπορεί να λειτουργήσει και ως σταθμός μεταφόρτωσης.
Παρατηρεί ότι αποτελεί στοίχημα για το δήμαρχο η λύση του προβλήματος της Κορώνης με το βιολογικό, κάνει λόγο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα 5ετίας του δήμου και σημειώνει πως «η έλλειψη πόρων θα είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα και μπορεί να φρενάρει την προσπάθειά μας και την  ανάπτυξη του δήμου».


 
 Ποιες είναι οι πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο νέο δήμο;
«Είναι να οργανωθούμε, να μπούμε σε μία τάξη. Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κάποιες αρμοδιότητες που μεταφέρονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως η Πολεοδομία, το Γενικό Πολεοδομικό, η αγροτική ανάπτυξη. Θέματα που θέλουν και οργάνωση και ειδικευμένο προσωπικό, ενώ παίζονται και πολλά συμφέροντα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αν δε δουλέψουν αυτές οι υπηρεσίες, θίγονται οι δημότες. Αν δεν μπορεί η Πολεοδομία της περιοχής να τους εξυπηρετήσει και κλείσει, αν δεν μπορούν τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης να τους βοηθήσουν, θα έχουμε προβλήματα». 
 
 Εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει, ιδιαίτερα για την Πολεοδομία;
«Το εξειδικευμένο προσωπικό είναι πολύ λίγο στους περιφερειακούς δήμους, ιδιαίτερα στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Δεν έχει γίνει κατανομή του προσωπικού από τη Νομαρχία. Το να έχεις περισσότερους διοικητικούς από ό,τι χρειάζεσαι, δε νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ειδικότητες, έμπειρο προσωπικό». 
 Αναφερόσαστε στην Πολεοδομία;
«Οχι μόνο στην Πολεοδομία, αλλά και στη γεωργική ανάπτυξη. Για τα γραφεία αυτά που έχουν γεωπόνους, ειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία σε θέματα και προγράμματα, δεν έχει γίνει κατανομή, ώστε να έρθουν 2- 3 άτομα να βοηθήσουν το δήμο. Και από την ΤΥΔΚ θα έπρεπε να γίνει μία υποχρεωτική κατανομή να μην πάνε όλοι στο Δήμο Καλαμάτας. Εμείς σε επίπεδο Πολεοδομίας έχουμε έλλειψη μηχανολόγου και σύμφωνα με το νόμο του “Καλλικράτη“, αφού μπορούμε να διευκολυνθούμε από γειτονικό δήμο, κάναμε ένα έγγραφο στο Δήμο Τριφυλίας και θα μας στέλνει άτομο ειδικευμένο για μπορεί να ελέγχει τα μηχανολογικά. Τέτοια θέματα θα έπρεπε να τα έχει λύσει ο “Καλλικράτης“, για να μπορούμε να λειτουργήσουμε από την πρώτη μέρα. Παρόλα αυτά, παρά τις αντιξοότητες με κατάθεση ψυχής των υπαλλήλων του δήμου, των μηχανικών, μπορούμε και λειτουργούμε την Πολεοδομία. Λειτουργεί υποτυπωδώς, γιατί η ΕΠΑΕ λειτουργεί όπως λειτουργούσε, όπως και το ΣΧΟΠ, σε επίπεδο νομού. Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει. Εμείς θα προτιμούσαμε να υπάρχει μία ΕΠΑΕ, όπου λειτουργεί Πολεοδομία».
 
Ησασταν απ’ αυτούς που είχαν ενστάσεις για τον “Καλλικράτη“. Εξακολουθούν να υπάρχουν;
«Αν λυθούν αυτά τα θέματα, γιατί οι ενστάσεις που είχα τότε και έχω και τώρα, είναι ότι, αν δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό σ’ όλους τους τομείς με τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους δήμους, θα έχουμε προβλήματα. Όχι μόνο σε επίπεδο Πολεοδομίας, αλλά και σε επίπεδο λειτουργίας. Είναι πάρα πολλές οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται. Αναφέρομαι σε επέκταση Γενικού Πολεοδομικού, σε διορθώσεις σχεδίων πόλεων κ.λπ. που πρέπει να κάνουμε, - το σχέδιο πόλης της Κορώνης θέλει αναθεώρηση - σε επεκτάσεις σχεδίων. Τέτοια θέματα, αν δεν έχεις ειδικευμένο προσωπικό, θα δυσκολευτείς πάρα πολύ να τα προχωρήσεις».
 
 Τα ζητήματα της εξυπηρέτησης των πολιτών έχουν ξεπεραστεί;
«Αυτή τη στιγμή πάμε σε εξυπηρέτηση των αλλοδαπών σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο. Δηλαδή, θα πρέπει να φύγει ένας αλλοδαπός από την Κορώνη για να κάνει τα χαρτιά και να κατέβει στην Πύλο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία, θα χρειαστεί μια μέρα ο άνθρωπος αυτός για να εξυπηρετηθεί. Ενώ θα μπορούσε να παραμείνει όπως ήταν ή να πάει σε επίπεδο Περιφέρειας». 
 Με τους υπόλοιπους δημότες τι γίνεται, εξυπηρετούνται;
«Οι πρώην δημοτικές ενότητες εξυπηρετούνται, καθώς έχουν παραμείνει τα ΚΕΠ στην περιοχή τους. Έχουν παραμείνει  κάποιοι διοικητικοί, μπορεί να γίνει πληρωμή νερού και διαχείρισης όλων των χαρτιών που χρειάζεται ο καθένας από το δήμο του, ενώ υπάρχει και ηλεκτρονικό πρωτόκολλο».
 Με τα σκουπίδια τι γίνεται; Θα λειτουργήσει ο δεματοποιητής στον Αγιο Νικόλαο;
«Εχουμε πάρει απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργήσει. Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο μπαλοποιητή, που θέλει διόρθωση στον προγραμματισμό του για τη συμπίεση. Πιστεύω ότι θα λυθούν όλα αυτά».
 
Εξετάζεται η μετεγκατάστασή του σε άλλο χώρο. Μπορεί να γίνει
«Εχει δημιουργηθεί μια επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο για να αναζητήσει, αν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος. Θα πρέπει να πληρούνται  κάποιες  προϋποθέσεις. Καλό θα είναι να βρεθεί».
 
 Κανείς, όμως, δε θέλει τα σκουπίδια και το δεματοποιητή στον τόπο του.
«Αν υπάρχει  κάποιος  καλύτερος χώρος θα μετακινηθούμε εκεί. Υπάρχει και το πρόβλημα του ότι είμαστε νότια, στην άκρη. Μετά την αποκομιδή που κάνουμε και δημιουργούνται μπάλες, θα πρέπει αυτές να μεταφέρονται σ’ ένα σταθμό μεταφόρτωσης. Δηλαδή, θα υπάρχει το παράδοξο τα σκουπίδια να πηγαίνουν νότια και μετά να ξανανεβαίνουν βόρεια με τις μπάλες. Είναι κάποιες χιλιομετρικές  αποστάσεις που θα διανύονται και θα υπάρχουν έξοδα, τα οποία θα μπορούν να αποφευχθούν».
 
Κάποια μεγάλα έργα που αποτελούν προτεραιότητα και που μπορούν να ξεκινήσουν φέτος;
«Εμείς αυτή τη στιγμή θα μπούμε σε επίπεδο αναπτυξιακού προγράμματος. Δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν τα έργα που ήδη εκτελούνται, υπάρχει στόχος και στοίχημα από το δήμαρχο να μπορέσει να λύσει το πρόβλημα της Κορώνης με το βιολογικό. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα ωφελήσει την περιοχή της Κορώνης. Τα έργα των βιολογικών της Πύλου και της Χώρας έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Θα ολοκληρωθεί και το αναπτυξιακό πρόγραμμα 5ετίας του δήμου όπως ορίζεται, και κει επάνω θα μπορούμε να συζητήσουμε σ’ όλους τους τομείς. Το ζητούμενο είναι
με την οικονομική κρίση που υπάρχει, κατά πόσο θα μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους». 
 Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ετσι δεν είναι;
«Είναι πολύ δύσκολα, γιατί οι ΚΑΠ θα είναι τουλάχιστον κατά 25% λιγότεροι. Επομένως και η συντήρηση θα είναι δύσκολη. Και ο δήμος μας έχει από αρχαιολογικά θέματα, παράλια, τουρισμό, αγροτική οικονομία. Έχει από όλα. Δεν είμαστε αγροτικός δήμος. Οπότε όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα δούμε ενιαία. Η έλλειψη πόρων θα είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα και μπορεί να φρενάρει την προσπάθειά μας και την ανάπτυξη του δήμου».

Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2011




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου