Περίοδο χάριτος ενός εξαμήνου δίνει στη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος Γιώργος Χρονόπουλος, όμως σημειώνει πως περιμένει να δει και προοπτική πέρα από τη διαχείριση της καθημερινότητας. Επισημαίνει ότι η αντιπολίτευσή του θα είναι εποικοδομητική, αλλά και σκληρή όπου χρειαστεί.
Παρατηρεί ότι πρώτο έργο θα πρέπει να είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε όλο το δήμο και τονίζει πως για έργα έτοιμα και ώριμα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ δε θα πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ. Επίσης, δηλώνει απαισιόδοξος για το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Πώς κρίνετε τα πρώτα βήματα της δημοτικής αρχής στην οργάνωση του νέου δήμου;
«Θεωρώντας ότι είναι ένα μεγάλο εγχείρημα αυτό του “Καλλικράτη“, εκτιμώ ότι επικρατεί περισσότερο ο ενθουσιασμός, παρά η σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα προβλήματα. Είναι ακόμα νωρίς. Προσωπικά έχω πει ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε ένα 6μηνο για να έχουμε άποψη ουσιαστική, τεκμηριωμένη. Δίνουμε μια περίοδο χάριτος και λόγω της δυσκολίας των πραγμάτων, αλλά ελπίζω ότι σιγά - σιγά θα καταλάβουν ότι θα πρέπει ο καινούργιος δήμος να στηριχθεί σε ό,τι γόνιμο βρίσκει από τους προηγούμενους δήμους και να οργανωθεί κοιτάζοντας πάντα τις προοπτικές του και όχι μόνο τη διαχείριση της καθημερινότητας. Γιατί μέχρι τώρα μόνο αυτό γίνεται. Διαχείριση της καθημερινότητας, χωρίς προοπτική. Θεωρώ ότι πρέπει να το δει λίγο πιο μακροπρόθεσμα, όχι κοντόφθαλμα. Οι 2 μήνες πέρασαν “άντε να οργανωθούμε να δουλέψουμε“. Αλλά δε φθάνει αυτό».
Τι αντιπολίτευση θα ασκείτε; Εποικοδομητική ή σκληρή;
«Για οτιδήποτε θετικό σαφέστατα θα είναι εποικοδομητική. Αλλά όπου χρειαστεί θα είναι σκληρή. Παράδειγμα, μέχρι τώρα η πλειοψηφία των αποφάσεων που έχουμε πάρει, είναι μόνο για τα έξοδα του δήμου. Δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα θέμα για το πού βρισκόμαστε από πλευράς εσόδων. Και το αναμένουμε να ξέρουμε τι γίνεται. Θα είναι καλόπιστη σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση και η κριτική μας, αλλά θα είμαστε πάντα έτοιμοι να αποφευχθεί καθετί που δε θα οδηγήσει το δήμο στην αναπτυξιακή τροχιά μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».
Είσαστε υποστηρικτής του “Καλλικράτη”. Σας φοβίζει το ότι δεν υπάρχουν πόροι;
«Με φοβίζει πάρα πολύ η οικονομική συγκυρία. Πρέπει να ξεπεράσουμε με μεθοδικότητα, με πρόγραμμα τις δυσκολίες από την κεντρική εξουσία. Πρέπει να αναζητήσουμε προγράμματα πέρα από τα εθνικά μας σύνορα, αν είναι δυνατόν από την Ευρώπη».
Ποια είναι για σας τα έργα -προτεραιότητες, για τα οποία θα δείξετε ενδιαφέρον σε αυτή τη λιγότερο από τετραετία;
«Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για όλο το δήμο. Θα το θεωρούσα πολύ ουσιαστικό, θα πρέπει να εκπονηθεί σε αυτή τη θητεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες, όπως είναι το “Natura”, οι τουριστικές περιοχές, οι αγροτικές κ.λπ. Επεκτάσεις σχεδίων πόλης, όπως είναι η Πύλος, η Κορώνη, η Μεθώνη, για όλες τις πόλεις. Ο βιολογικός της Πύλου, επειδή έχει ενταχθεί το υπόλοιπο στο ΕΠΕΡΡΑ. Για την Κορώνη να ξεκινήσει μελέτη βιολογικού που δεν υπάρχει και σε κάθε περίπτωση για έργα που είναι έτοιμα και ώριμα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Οπως είναι για παράδειγμα η ύδρευση της Πύλου που έχει ξεκινήσει η προσπάθεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή και νομίζω ότι μπορούν να καταφέρουν να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ. Και έργα υποδομής, αναπλάσεων που είναι ώριμα. Μιλάω για τον τέως Δήμο Πύλου, για έργα που αφήσαμε. Για όλο το δήμο θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς με ζητήματα παιδείας, κτηριακά - υποδομές. Σε κάθε περίπτωση να δημιουργηθούν προοπτικές, ώστε ο δήμος μας να γίνει αυτάρκης και να έχει μια αναπτυξιακή τροχιά μέσω της συνεκμετάλλευσης όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων, όπως τουρισμός, αγροτικά προϊόντα και ανάπτυξη των υποδομών, δρόμοι κ.λπ. Και πρέ-
πει να είναι προτεραιότητα οι δρόμοι Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Πεταλίδι – Κορώνη».
Είστε αισιόδοξος με τα σκουπίδια;
«Οχι καθόλου. Ο δήμος μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από όλους τους άλλους, λόγω του δεματοποιητή, αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, διότι δε βλέπω τη θέληση. Ημουν πεπεισμένος ότι ο καινούργιος δήμος έπρεπε να διαχειριστεί μόνος τα σκουπίδια, έχοντας δει την αβελτηρία της Πολιτείας».
Ο δεματοποιητής δε θα λύσει το πρόβλημα, ούτε προσωρινά;
«Ο δεματοποιητής δε θα λύσει το πρόβλημα. Θα το επιμηκύνει και τίποτα άλλο. Η λύση είναι η μόνιμη και οριστική διαχείριση. Υπάρχει ικανή μάζα πλέον, που θα μπορούσε ο δήμος με ένα ΣΔΙΤ ενδεχομένως, να καταφέρει να παράξει ενέργεια και να διαχειριστεί πλήρως τα σκουπίδια του και να καταλήξει σε ένα υπόλειμμα του 5%, που να έφευγε από το δήμο. Υπάρχουν ανάλογες μελέτες γι‘ αυτό. Πιστεύω ότι ο κάθε δήμος θα πρέπει να υποχρεωθεί να αναλάβει τα σκουπίδια του. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από την Πολιτεία κατά την άποψή μου. Λιπασματοποίηση, ανακύκλωση στον ύψιστο βαθμό και το υπόλειμμα με αναερόβια καύση. Είμαι απαισιόδοξος, δε βλέπω λύση. Βλέπω στο τέλος να έρχεται ένας ιδιώτης να διαχειριστεί όλα τα σκουπίδια. Και το μόνο
που θα κάνει, είναι να επιβαρύνει τους δημότες μας με δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη. Λύση στην οποία θα καταλήξει η Περιφέρεια και η οποία θα εντείνει το μεγάλο υπάρχον οικονομικό πρόβλημα του δήμου».
Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/03/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου