Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Η επιτυχία του “Καλλικράτη” θα πολλαπλασιάσει τα δεινά ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


«Η επιτυχία όχι μόνο βελτίωση δεν θα φέρει, αλλά θα πολλαπλασιάσει τα δεινά», επισημαίνει η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος Σοφία Αποστολοπούλου. Χαρακτηρίζει αντιδημοκρατική τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και παρατηρεί πως παρέχονται πολλές αρμοδιότητες στην τοπική διοίκηση, χωρίς την ανάλογη κρατική επιχορήγηση για να τα βγάλει πέρα, με συνέπεια την αύξηση των τελών και των δημοτικών φόρων. Σημειώνει ότι χρειάζονται μέτρα στήριξης και όχι μέτρα ξεκληρίσματος των αγροτών και πρόσβαση για όλους στον τουρισμό και στον πολιτισμό.
 Πώς κρίνετε τη λειτουργία του νέου δήμου μέχρι τώρα; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
«Η λειτουργία του νέου δήμου είναι κατά κάποιον τρόπο η συνέχεια των προηγούμενων, αντί για 6 δήμους τώρα έχουμε έναν, με πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια ευθύνης, αλλά κυρίως στην ίδια και χειρότερη πολιτική κατεύθυνση, χωρίς κρατική επιχορήγηση, και με την εντολή από τη κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πράξη το νόμο του “Καλλικράτη”. Και το πρόβλημα με το νόμο αυτό δεν είναι ούτε γεωγραφικό, ούτε ότι είναι μεγάλες οι αποστάσεις, αλλά ότι οι νέοι δήμοι είναι οι τοπικές διοικήσεις που εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική. Παρέχονται πολλές αρμοδιότητες στην τοπική διοίκηση, χωρίς την ανάλογη κρατική επιχορήγηση για να τα βγάλει πέρα, με συνέπεια την αύξηση των τελών και των δημοτικών φόρων. Ηδη έχει ξεκινήσει το κλείσιμο των σχολείων. Η λειτουργία του δήμου συνεχίζει να στηρίζεται στην πρόσληψη συμβασιούχων και όχι στη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

Τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου πώς τη σχολιάζετε; Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν και για τα οποία πιέζετε;
«Κρίνω ότι είναι αντιδημοκρατική η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν έχουμε έγκαιρη ενημέρωση πριν από κάθε συμβούλιο. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. με διακόπτει κατά τις ομιλίες. Με τον τρόπο που εκλέγονται οι επιτροπές, μας αποκλείσανε και από την Οικονομική Επιτροπή και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί κάτι. Πρέπει να καταργηθεί».
 
Ποια είναι τα έργα και οι δράσεις που, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να προταχθούν και να προωθηθούν σ’ αυτή την πρώτη καλλικρατική δημοτική θητεία στο Δήμο Πύλου - Νέστορος;
«Τα έργα που πρέπει να προταχθούν, είναι τα έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των εργαζομένων της περιοχής. Εργα υποδομής, έργα αντιπλημμυρικής -αντισεισμικής προστασίας, έργα πυρασφάλειας. Επίσης, χρειάζονται έργα για αθλητισμό, πολιτισμό, μέτρα ενάντια στα ναρκωτικά, δημιουργία και όχι κλείσιμο παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, χωρίς καμιά επιβάρυνση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Εργα που πρέπει να γίνουν από δημόσιο φορέα κατασκευών, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα».
 
Είναι ο τουρισμός - πολιτισμός, τα μνημεία και τα κάστρα, και η γεωργία οι τομείς στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της περιοχής;
«Με τη γεωμορφολογία και το κλίμα του δήμου μας η αγροτική παραγωγή είναι ένας από τους κυριότερους τομείς ανάπτυξης. Χρειάζονται όμως μέτρα στήριξης και όχι μέτρα ξεκληρίσματος των αγροτών. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να ακριβαίνουν όλα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο και τα αγροτικά προϊόντα να πωλούνται σε εξευτιλιστικές τιμές. Ομως, υπάρχει και ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Ανάπτυξη για ποιον; Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη γενικά για όλους. Δεν μπορεί δηλαδή να κερδίζουν και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι. Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη που είναι υπέρ των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Αξιοπρεπείς μισθούς. Πρόσβαση για όλους στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Κατάργηση των εισιτηρίων στα μουσεία και στα κάστρα. Και αναπαλαίωση - προστασία όλων των ετοιμόρροπων κάστρων του δήμου».
 
Πώς θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών;
«Για τη διαχείριση των σκουπιδιών χρειάζεται: 1) Σύγχρονη επιστημονική μελέτη με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, με την ευθύνη του κράτους, του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεννόηση και με τους τοπικούς φορείς, για την οριοθέτηση του χώρου και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή των έργων. 2) Πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, όπως: Χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Μονάδα λιπασματοποίησης. Αμεση αποκατάσταση των χωματερών που υπάρχουν. Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας. Κάλυψη των κενών θέσεων, με αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό. Προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς επιπλέον φορολογία και χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα. Το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν είναι τεχνικό πρόβλημα, αλλά βαθιά πολιτικό. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος οδηγεί σε σύγκρουση με τα καπιταλιστικά συμφέροντα και πρέπει να γίνει κτήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος».
 
Είστε αισιόδοξη για τον “Καλλικράτη”. Θα βελτιώσει τα πράγματα ή θα αποτύχει;
«Με τον “Καλλικράτη” η τοπική διοίκηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κομμάτι του κρατικού μηχανισμού που έρχεται να βοηθήσει στην υλοποίηση των κεντρικών πολιτικών αποφάσεων. Λειτουργεί σαν αναπόσπαστο τμήμα της κεντρικής εξουσίας του καπιταλιστικού κράτους. Θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι σημαίνει επιτυχία του “Καλλικράτη”. Σημαίνει αύξηση φόρων, εργαζόμενοι με συμβάσεις χωρίς σταθερό ωράριο εργασίας, ανεργία. Αρα η επιτυχία του “Καλλικράτη” όχι μόνο βελτίωση δεν θα φέρει, αλλά θα πολλαπλασιάσει τα δεινά».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/04/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου