Τα «όπλα» ξαναπαίρνουν μετά από λίγο καιρό κάτοικοι και επαγγελματίες της Φοινικούντας και, κατά συνέπεια, της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Η τελευταία τους διαμαρτυρία ήταν το καλοκαίρι για το πεδίο βολής της 120 ΠΕΑ στη Σχίζα. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο τόπος θα ηρεμήσει, ήρθε το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και τη στρατηγική διερεύνηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματολογικής Αλλαγής, που προβλέπει τη δημιουργία δύο μονάδων τόνου στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Μεσσηνίας, ανατολικά της Σαπιέντζας, δυναμικότητας 780 τόνων τη χρονιά και βόρεια της Σχίζας, δυναμικότηταw 720 τόνων τη χρονιά. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος, το οποίο υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση δημιουργίας συντονιστικού οργάνου, που θα συνεδριάσει αύριο στην Πύλο, προκειμένου να συντάξει σχετικό ψήφισμα.
Εισήγηση Καρβέλα
Εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος Παν. Καρβέλας, ο οποίος ανέφερε ότι με βάση τα δεδομένα του συγκεκριμένου σχεδίου, δεν πρέπει να εγκριθούν οι προτεινόμενες θέσεις στην περιοχή: «Δεν μπορεί να χωροθετηθούν ζώνες υδατοκαλλιεργειών σε περιοχές ανεπτυγμένες τουριστικά, αναφέρει το σχέδιο. Το τμήμα από τη Μεθώνη έως και το Ακριτοχώρι είναι ανεπτυγμένο τουριστικά και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο τζίρος των καταστημάτων σε τιμές του 2006, που υπόκειται στο 2%, ανέρχεται σε 5,170 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτό προστεθούν και επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, αλλά δεν υπόκεινται στο 2%, ο τζίρος σχεδόν διπλασιάζεται. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 78 επιχειρήσεις με επιπλωμένα διαμερίσματα, 30 ξενοδοχεία, 6 κάμπινγκ, 85 εστιατόρια, καφέ και τουριστικά είδη. Περί τις 200 επιχειρήσεις, δηλαδή, ασχολούνται με τον τουρισμό. Υπάρχουν, δηλαδή, περίπου 700 θέσεις εργασίας από αυτή τη δραστηριότητα. Άρα, δεν πρέπει να γίνουν υδατοκαλλιέργειες, που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα είναι μια αντικρουόμενη σύγκρουση και θα έχουμε πεδίο κοινωνικής έντασης. Επιπλέον, οι δραστηριότητες αυτές προβλέπουν και χερσαίες εγκαταστάσεις, που, όπου και να τοποθετηθούν, σε περιοχή Natura θα τοποθετηθούν.
Ενδεικτικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται και από τις παραθεριστικές της κατοικίες. Το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, στην Πολεοδομία του Δήμου μας κατατέθηκαν συνολικά 178 αιτήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών. Από αυτές, οι 145 αφορούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η περιοχή αυτή έχει οπτική επαφή και με τις δύο προτεινόμενες ζώνες. Λάμπες και Φοινίκη, όπου έχουμε και καταστήματα, δεν απέχουν περισσότερο από 1.000 μέτρα από τις σχεδιαζόμενες ζώνες, κάτι που επίσης αποτελεί περιοριστικό παράγοντα.
Εκτός αυτών, η περιοχή βρίσκεται στη Natura, ενώ υπάρχουν και λιβάδια ποσειδωνίας, που πιστεύουμε ότι θα καταστραφούν εξαιτίας της προτεινόμενης δραστηριότητας.
Βασικό στοιχείο ακόμη είναι ότι υπάρχει διάπλους ναυσιπλοΐας για τα ιστιοφόρα και τα τουριστικά σκάφη, υπάρχει πλήθος αρχαίων ναυαγίων στη θέση “Καραβοστάσι”, ενώ υπάρχει και το σπήλαιο της Μαύρης Τρύπας. Η ζώνη της Σαπιέντζας, όπου προτείνεται μονάδα στη θέση “Κόκκινα”, είναι καταπληκτικός ψαρότοπος και θα αφαιρέσουμε από εκεί μια ζώνη από τους ψαράδες. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αναπτυχθούν οι δύο μονάδες στην περιοχή μας, αφού, εκτός των άλλων, δημιουργούν ρύπανση που αντιστοιχεί σε μια πόλη 80-100.000 ατόμων, τη στιγμή που η Πολιτεία για την προστασία του περιβάλλοντος έχει διαθέσει περίπου 10 εκατ. ευρώ για το βιολογικό και την αποχέτευση της Φοινικούντας και της Μεθώνης».
Οι επαγγελματίες της Φοινικούντας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας Δημ. Σιψάς επισήμανε: «Πριν από μερικά χρόνια η περιοχή μας δέχτηκε μια “αναπτυξιακή” επίθεση από κάποιους επενδυτές ισχυρούς και φίλα προσκείμενους σε υψηλά ιστάμενους πολιτικούς. Θυμηθείτε λιγνιτωρυχείο, Σχίζα, ανεμογεννήτριες, κόκκινος τόνος. Είχαμε τότε ως τοπική κοινωνία ένα σωστό σχεδιασμό στους αγώνες μας, καταφέρνοντας να ενώσουμε τη φωνή μας και τη δράση μας με όλη την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές, πολιτευτές και την ευρύτερη κοινωνία της Μεσσηνίας. Αποτρέψαμε με τη μαχητικότητα μας, το σωστά οργανωμένο αγώνα μας και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματά μας, την καταδίκη της περιοχής. Οριοθετήσαμε και αναδείξαμε τη δική μας πρόταση και στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη του τόπου μας. Κρατώντας υπεύθυνη στάση, προτείναμε την εκπόνηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης “Natura ”, το χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, τη μελέτη για το ΣΧΟΟΑΠ και την παύση του πεδίου βολής Σχίζας».
Επίσης, ανέφερε: «Μας ξάφνιασε, μας προβλημάτισε πολύ και μας εξόργισε η είδηση πως η κυρία Μπιρμπίλη έχει άλλους σχεδιασμούς για τον τόπο μας και εισηγείται τη δημιουργία ιχθυοτροφείων στη Σχίζα και στη Σαπιέντζα, σε δύο περιοχές ενταγμένες στο “Natura”, η πρώτη ως προστατευόμενο τοπίο και η δεύτερη ως περιοχή προστασίας της φύσης. Ο χαρακτήρας ανάπτυξης της Φοινικούντας και της ευρύτερης περιοχής έχει πάρει το δρόμο του εδώ και πολλά χρόνια και είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο τουριστικός και δευτερευόντως αγροτικός. Τέτοιου είδους “αναπτυξιακές” πρωτοβουλίες ακυρώνουν τον παγιωμένο χαρακτήρα της. Δε χωράνε όλα σε ένα τσουβάλι, ας σοβαρευτούνε λιγάκι πλέον οι κυβερνώντες. Απηυδήσαμε πια να υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο».
Πρότεινε δε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με επικεφαλής το δήμαρχο, με συμμετοχή φορέων και τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, την έκδοση ψηφίσματος και αποστολή του στην Περιφέρεια, στους βουλευτές του νομού και στη Βουλή, ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Φοινικούντα στο άμεσο μέλλον.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 08/05/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου