Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΣΕ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΩΝΗ Καθολική αντίδραση στον κόκκινο τόνο


Καθολική είναι η αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της Φοινικούντας και της Μεθώνης στην πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για εγκατάσταση δύο μονάδων κόκκινου τόνου στην περιοχή γύρω από τα νησιά Σα  πιέντζα και Σχίζα. Εκ-    πρόσωποι φορέων της περιοχής τονίζουν στην “Ε“ ότι αυτό θα είναι εγκληματικό για την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης και θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Σημειώνουν πως θέλουν να διατηρήσουν τις θάλασσες της περιοχής καθαρές και ότι θα αγωνιστούν γι’ αυτό με κάθε τρόπο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος έχει πάρει ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης μονάδων κόκκινου τόνου στην περιοχή, ενώ και ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης έλαβε προφορικά θετική διαβεβαίωση από στέλεχος του υπουργείου ότι η υπόθεση δεν πρόκειται να προχωρήσει. Φορείς και κάτοικοι είναι σε επαγρύπνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να λήξει οριστικά το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα, μιλώντας στην “Ε“ σημείωσαν:
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας Δημήτρης Σιψάς:
«Από το 2007 έχει αποφανθεί η Φοινικούντα για τον κόκκινο τόνο. Ολοι οι φορείς, όλοι οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι. Θα είναι ταφόπλακα του τουρισμού. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε πως αυτές οι εγκαταστάσεις δε συνάδουν με την τουριστική ανάπτυξη. Και αυτή η απόφαση εστάλη στους βουλευτές και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μάλιστα, έχουμε προγραμματίσει συνάντηση και με την κ. Μπιρμπίλη. Για μας τα νησιά είναι μέρος που μπορούμε να αναπτύξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό. Στη Σχίζα υπάρχει το σπήλαιο “Μαύρη Τρύπα“, όπου εξελίσσεται επιστημονική εργασία από Ελληνες και Σουηδούς γεωλόγους. Στη Σαπιέντζα υπάρχει το δάσος της κουμαριάς, το μοναδικό στη Μεσόγειο, και η Σπαρτόλακκα που είναι μνημείο της φύσης. Η Σαπιέντζα έχει ιστορική σημασία, καθώς εκεί υπογράφηκε η συνθήκη Βενετσιάνων και Φράγκων. 
Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο “Natura” και ο δήμος σχεδιάζει να την αξιοποιήσει. Η Σχίζα είναι προστατευμένο τοπίο και η Σαπιέντζα τοπίο προστασίας της φύσης. Οταν γίνει ο Φορέας Διαχείρισης, θα υλοποιηθούν φοβερά πράγματα. Αυτή η πρόβλεψη έρχεται να ανατρέψει όλο αυτό το χαρακτήρα και είναι εγκληματικό».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιάννης Ρούσσος:
«Αντιδρούμε για τη ρύπανση που θα προκαλέσουν στις θάλασσες και τις παραλίες μας. Συμπληρωματικό μετά τον αγροτικό τομέα και πολύ σοβαρό εισόδημα στην περιοχή μας είναι ο τουρισμός. Αυτή η υπόθεση θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Θα δυσφημήσει και θα ρυπάνει την περιοχή μας. Η Μεθώνη αντιδρά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει η πρόβλεψη του σχεδίου».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φοινικούντας Βασίλης Τσώνης:
«Είμαστε όλοι αντίθετοι, φορείς και κάτοικοι της Φοινικούντας. Θα προκαλέσει ρύπανση στη θάλασσα και θα προσελκύσει στην περιοχή καρχαρίες και σκυλόψαρα. Θα είναι κακό για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Υπάρχει καθολική αντίδραση και θα αγωνιστούμε να μην περάσει μια τέτοια καταστροφική πρόταση».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοινικούντας Διονύσης Μαζαράκης:
«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η αντίδραση στην εγκατάσταση μονάδων κόκκινου τόνου. Δε θέλουμε μόλυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας. Δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Δε θα τον ωφελήσει σε τίποτα. Θα μας στερήσει τη δυνατότητα για ανάπτυξη, θα βάλει φρένο στον τουρισμό, στην προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης. Δεν μπορεί να περάσει αυτό το πράγμα. Θα έχουμε μια οπισθοδρόμηση στην περιοχή μας, θα πάμε 100 χρόνια πίσω. Και οι ψαράδες και τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ και οι παραγωγοί είναι αντίθετοι. Γιατί και ο παραγωγός ντομάτας στον τουρισμό ποντάρει για να πουλήσει».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης Διονύσης Ψαλλίδας:
«Η τοπική μας κοινωνία, πριν από 4 χρόνια, είχε εναντιωθεί με αγώνες σε προσπάθεια της Πολιτείας να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση μονάδας υδατοκαλλιέργειας κόκκινου τόνου στην περιοχή βόρεια της νήσου Σχίζας. Και οι αγώνες ήταν κοινοί, οργανωμένοι και έντονοι ώστε να φέρουν αποτέλεσμα και να διατηρήσουμε τη θαλάσσια περιοχή μας όπως τη θέλουμε: Τουριστικά αναπτυγμένη με ιδιαίτερη έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό, ικανή να θρέψει 100 και πλέον επαγγελματίες ψαράδες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και διατηρώντας το χαρακτηριστικό της ως “Natura 2000”. Δυστυχώς, η δημόσια διαβούλευση του
ΥΠΕΚΑ για το “ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών“, που αφορά τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης και Ακριτοχωρίου με προτεινόμενες δύο εγκαταστάσεις εκτροφής και παραγωγής κόκκινου τόνου, μας δείχνει και πάλι την πρόθεση της Πολιτείας να ανατρέψει τον χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής μας, δημιουργώντας τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Μια πρόθεση που μας βάζει πάλι σε θέση μάχης για να προστατέψουμε το θαλάσσιο ζωτικό μας χώρο που συμπεριλαμβάνει το μοναδικού κάλλους νησιώτικο σύμπλεγμα των Οινουσσών. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις καθαρές μας θάλασσες και θα αγωνιστούμε για αυτό. Ελπίζουμε το υπουργείο να ενεργήσει με σύνεση, να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία και να μην ανοίξει ένα καινούργιο μέτωπο στα τόσα που έχει. Σε διαφορετική περίπτωση θα συναντήσει καθολική αντίδραση και ξέρουμε πώς να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντά μας και την πορεία που έχουμε χαράξει».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/05/2011

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ-ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ "ΚΑΛΗΣ" ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ!! (ΚΑΙ ΟΧΙ "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ" ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ). ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ, ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.

    ΕΔΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟΟ ΑΧΡΗΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 45 ΧΡΟΝΩΝ. ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ? ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΝ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή