Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων είναι τα έργα που θα πρέπει να προταχθούν στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Γιαλλελής. Σημειώνει ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας πρέπει να γίνει μια άμεση ιεράρχηση των έργων με τη συμμετοχή των πολιτών και όχι άνοιγμα όλων των θεμάτων για λόγους προβολής και εντυπώσεων. Επικρίνει το δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη για εκστρατεία δημοσίων σχέσεων του δημάρχου που ταιριάζει σε άλλες εποχές και είναι και πολυέξοδη, ενώ παρατηρεί ότι η κατάσταση με το λιμάνι της Κορώνης επιβεβαιώνει τη χρεωκοπία των θεσμών της χώρας μας.
Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καλλικρατικός Δήμος Πύλου - Νέστορος, στους πρώτους μήνες της ζωής του;
«Θεωρώ ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει τον πολίτη ότι αυτό που γίνεται τον αφορά, ότι κάτι έχει αλλάξει. Η οργάνωση είναι στα σπάργανα. Δεν υπάρχει σχέδιο, προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα.
Η διαχείριση των πραγμάτων και των χρημάτων των πολιτών, εάν υπάρχει και δεν πάμε στα τυφλά, δεν συνάδει με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως περιοχή και ως χώρα. Αντί αυτών, εξελίσσεται μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων από τον κ. δήμαρχο, η οποία εκτός του ότι είναι χωρίς σαφή στόχο και ταιριάζει σε άλλες εποχές και όχι στις σημερινές συνθήκες, είναι και πολυέξοδη, αφού περιλαμβάνει ταξίδια στην Αμερική, πρόταση για την οπτικοακουστική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δ.Σ. αξίας περίπου 1.000 ευρώ ανά συνεδρίαση κ.λπ. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει πορεία, να έρθει κοντά στον πολίτη, να τον αφορά και να τον βοηθά. Να αφήσει πίσω παραγοντισμούς και πελατειακές αντιλήψεις. Να κάνει ορατό το αποτέλεσμα της δράσης της στο διοικητικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό πεδίο».
Θα τα καταφέρει ο “Καλλικράτης“ ή θα πέσει θύμα της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας;
«Ο “Καλλικράτης“ φέρνει μια νέα φιλοσοφία στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν έχει να κάνει στενά και μόνο με τις οικονομικές συνθήκες. Είναι μια θεσμική αλλαγή που ουσιαστικά κινητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες και απαιτεί ενεργούς πολίτες. Αυτό εξάλλου αποτελεί προϋπόθεση για να καταφέρουμε να βγούμε κάποια στιγμή από την κρίση. Αλλωστε η χρεωκοπία των θεσμών στη χώρα μας είναι ένα από τα αίτια της σημερινής δυσμενούς κατάστασης. Δείτε την κατάσταση στο λιμάνι της Κορώνης. Η δημιουργία ενός ασφαλούς καταφυγίου για αλιείς και επισκέπτες θα έχει σημαντικά οικονομικά, και όχι μόνο, οφέλη για την περιοχή και ήταν στόχος ετών. Σήμερα, παρ’ όλη την άσχημη οικονομική κατάσταση, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου, όμως, αυτό το έργο κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί αφού δεν υπάρχει οριστική μελέτη. Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει ξεκινήσει και έχει εξοφληθεί εδώ και δεκαετίες και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ενα αίτημα όλης της περιοχής, μια επένδυση με τεράστια πολλαπλασιαστικά οφέλη κινδυνεύει να μη γίνει καθόλου ή να μη γίνει όπως πρέπει».
Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα στο δήμο σας, που πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν σ’ αυτή τη δημοτική θητεία;
«Θα επαναλάβω αυτό που έχω ξαναπεί. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα δε θα μπορέσουμε να
πάμε παραπέρα. Μόνο που τώρα πρέπει να το κάνουμε με το λιγότερο δυνατό κόστος. Πρέπει λοιπόν με ανοικτό μυαλό, αποτελεσματικά, με διαφάνεια χωρίς τετελεσμένα και εκβιασμούς, αλλά με τη δύναμη της άποψης και του δικαίου, να οδηγηθούμε σε λύσεις άμεσες κατά το δυνατόν και διαχειρίσιμες από πλευράς κόστους. Σε αυτή την πορεία μπορούμε να έχουμε δυο πολύ σημαντικούς συμμάχους χωρίς τους οποίους δε γίνεται τίποτα, τους πολίτες και την τεχνολογία. Ελπίζω η δημοτική αρχή να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι σίγουρος ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση από όλους μας.
Ως προς αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν μόνο, πιστεύω, επειδή η συγκυρία είναι αυτή που είναι, πρέπει να γίνει μια άμεση ιεράρχηση με τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την διαδικασία και ευτυχώς ο “Καλλικράτης“ μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Καταλαβαίνω ότι αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά, αλλά με άνοιγμα όλων των θεμάτων για λόγους προβολής και εντυπώσεων φοβάμαι ότι στο τέλος θα βρεθούμε σε χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή, γιατί ενώ εμείς δε θα έχουμε προετοιμάσει τίποτα (λιμάνι Κορώνης), κάποιοι άλλοι θα το έχουν πράξει».
Πολιτισμός - τουρισμός και αγροτική παραγωγή: Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτοί οι τομείς για την ανάπτυξη της προικισμένης περιοχής σας;
«Πρόκειται για τα δυο πόδια πάνω στα οποία στηρίζεται η ανάπτυξη της περιοχής. Εκτός του ότι αυτά πάνε μαζί πρέπει να αναπτύσσονται και μαζί. Αλλιώς γέρνεις και πέφτεις, πέφτεις σε μονομερή υπερανάπτυξη, υποβάθμιση του προϊόντος σου και δημιουργία προβλημάτων σε πολλές κατευθύνσεις. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα άμεσα.
Εάν δεν είναι δυνατή η λειτουργία μόνιμων πρατηρίων τοπικών προϊόντων, τότε τη λειτουργία, κατά τους θερινούς μήνες, βραδινών λαϊκών αγορών τοπικών προϊόντων, τοπικών και μόνο όμως, στα τουριστικά μας κέντρα. Να φέρουμε δηλαδή την αγροτική ενδοχώρα του δήμου μας κοντά στον επισκέπτη - παραθεριστή.
Ταυτόχρονα να αναδείξουμε ή να δημιουργήσουμε εκείνες τις εγκαταστάσεις που θα προσελκύσουν τον επισκέπτη - παραθεριστή, ώστε να αφήσει για λίγο την παραλία και να αναζητήσει κάτι διαφορετικό, κάτι πιο αυθεντικό στα χωριά μας. Τα πάντα μπορούν να γίνουν πόλος έλξης, από ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο έως μια πρωτοποριακή καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον. Να δείξουμε δηλαδή στον παραθεριστή και το άλλο κομμάτι μας. Δεν υπάρχει χώρος να επεκταθώ περισσότερο, αλλά πιστεύω ότι γίνεται κατανοητή η στόχευσή μου. Θα ήμουν ευτυχής αν αναφερόμουνα σε πιστοποιημένα ή γιατί όχι σε βιολογικά τοπικά προϊόντα, αλλά πιστεύω αυτή η διαδικασία εάν ξεκινήσει εκεί θα μας οδηγήσει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου