Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ Μεσσήνιος γιατρός ερευνητής καρδιολόγος στην Αυστραλία


Ενας μεσσηνιακής καταγωγής γιατρός στην Αυστραλία είναι μεταξύ των επιστημόνων που επιχειρούν να τελειοποιήσουν περαιτέρω μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη διάγνωση της πάθησης της στεφανιαίας αορτής της καρδιάς. Πρόκειται για τον καρδιολόγο Αθανάσιο Καραθανάση (Dr. Arthur Nasis), οι γονείς του οποίου είναι γεννημένοι στη Μεσσηνία - ο πατέρας του Φώτης στο Χανδρινού και η μητέρα του Σταμάτα Φασουλή στη Χώρα.
Πρόσφατα, η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» έκανε αφιέρωμα στην προσφορά του 2ης γενιάς ομογενούς γιατρού, οι μέχρι τώρα επιτυχίες του οποίου στο χώρο της έρευνας τού έχουν εξασφαλίσει σημαντικές επιχορηγήσεις. Πιο πρόσφατη είναι εκείνη από τον Οργανισμό Heart Foundation και αφορά έρευνα που έχει στο επίκεντρο την τελειοποίηση μιας νέας τεχνικής για τη διάγνωση της πάθησης της στεφανιαίας αορτής της καρδιάς, η οποία σήμερα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου και σοβαρών αναπηριών στην Αυστραλία.
Οπως ο ίδιος ο γιατρός αναφέρει στη δημοσιογράφο Βίβιαν Μόρις: «Από τότε που ακόμη εκπαιδευόμουν και έπαιρνα μέρος σε έρευνες, είχα μια γεύση τι σημαίνει όχι μόνο να έχεις την ικανότητα να θεραπεύεις ασθενείς, αλλά με τη δουλειά σου να μπορείς να φέρεις την αλλαγή στη
ζωή πάρα πολλών ανθρώπων. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, εντελώς διαφορετική από εκείνη της θεραπείας ασθενών, και αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα συνεχίσω την έρευνα σ’ όλη μου τη ζωή».
Ο Μεσσήνιος επιστήμονας, τονίζοντας στην εφημερίδα τη σπουδαιότητα της έγκαιρης ιατρικής επέμβασης, δηλώνει: «Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μια πιο άμεση, ακριβής, ασφαλής και ανώδυνη τεχνική διάγνωσης της πάθησης της στεφανιαίας αορτής της καρδιάς. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται CT Scan και μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μόλις ο ασθενής έλθει στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος, ενώ άλλες μέθοδοι είναι πιο χρονοβόρες. Με το CT Scan φωτογραφίζουμε τις αρτηρίες και μπορούμε να δούμε αν είναι φυσιολογικές ή έχουν στενέψει.
Μπορούμε, επίσης, να δώσουμε στον ασθενή ένα φάρμακο το οποίο επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και είμαστε έτσι σε θέση να διαπιστώσουμε αν το αίμα μπορεί να φτάσει ανεμπόδιστα στην καρδιά. Αν ναι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όχι όμως, αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για μια άμεση και αποτελεσματική μέθοδο διάγνωσης την οποία ερευνούμε τα τελευταία δύο χρόνια και εφαρμόζουμε στο Monash Cardiovascular Research Centre. Δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στην Αυστραλία και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου».
Η τελειοποίηση της μεθόδου θα απαιτήσει άλλα δυο τρία χρόνια, κατά την εκτίμηση του ομογενούς επιστήμονα, ο ίδιος εν τούτοις θα πει εμφατικά ότι «δεν πρόκειται να σταματήσει την
έρευνα» γιατί γνωρίζει ότι «υπάρχει πολύ έδαφος ακόμη για να κατακτηθεί».
Ιδιαίτερα προσεκτικοί, λέει ο γιατρός, θα πρέπει να είναι οι σύγχρονοι άνθρωποι ως προς τη διατροφή τους αλλά και τις γενικότερες συνήθειές τους - ενώ με έμφαση τονίζει ότι οι Ελληνες μπορούν, επιστρέφοντας στη μεσογειακή διατροφή, να περιορίσουν τον κίνδυνο:
«Οπως είναι γνωστό, η διατροφή παίζει τον κύριο ρόλο εδώ. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζωικά λίπη, να καταναλώνονται περισσότερο τα ψάρια, λαχανικά και φρούτα. Ιδανική, όπως έχει αποδειχτεί και από έρευνες, η μεσογειακή διατροφή όπου υπερτερούν τα ψάρια, το λάδι, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα. Με τους Ελληνες της Αυστραλίας όμως, τα πράγματα άλλαξαν με την άφιξή τους σ’ αυτή τη χώρα που πρόσφερε μπόλικο και φτηνό σχετικά κρέας που δεν το είχαν εύκολα στην πατρίδα τους, οπότε άρχισαν να αλλάζουν και οι διατροφικές τους συνήθειες. Ετσι βλέπουμε σήμερα ότι τα ποσοστά των Ελλήνων της Αυστραλίας που προσβάλλονται από καρδιοπάθειες δεν διαφέρουν από εκείνα του ευρύτερου πληθυσμού. Το πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε μια… κουζίνα έτοιμη, τη μεσογειακή, την οποία γνωρίζουμε πολύ καλά, και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ενεργοποιήσουμε».
Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Heart Foundation είναι ο σημαντικότερος στην Αυστραλία σε θέματα που αφορούν την υγεία της καρδιάς, σώζει ζωές και βελτιώνει την υγεία με το να επιχορηγεί κορυφαίου επιπέδου έρευνες, να πληροφορεί το κοινό και να βοηθά άτομα με καρδιοαναπνευστικές ασθένειες.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10/07/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου