Το 8ο τακτικό συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας αλλά και η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκαν χθες στην Costa Navarino, σε μια εκδήλωση όπου το πρώτο μέρος της περιλάμβανε σημαντικές εισηγήσεις για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, αλλά και τις βραβεύσεις του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και του Αθανάσιου Ψαρούλη. Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση, έγινε απολογισμός, συζήτηση για τροποποίηση του καταστατικού και αρχαιρεσίες για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.
Αυτό που επισημάνθηκε πάντως είναι ότι το συνέδριο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα για την σύσφιγξη των σχέσεων όλων των αποδήμων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην μη συμμετοχή των Μεσσηνίων Αμερικής - Καναδά και Αυστραλίας. Οπως ειπώθηκε η Αμφικτιονία θα πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους Μεσσήνιους, να αμβλυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν και να αποτελέσει ένα ισχυρό μεσσηνιακό λόμπι.
Το συνέδριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος είπε ότι με πολλή χαρά καλωσορίζει όλους στην γη των πατεράδων, ενώ μέσα από την καρδιά του έδωσε τις ευλογίες του για καλά αποτελέσματα του συνεδρίου.
Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης επισήμανε ότι η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία έχει διαγράψει μια μακρά πορεία έχοντας ξεκινήσει με μεγάλα όνειρα και στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων με την μητέρα πατρίδα. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες ανάπτυξης που γίνονται στην περιοχή από όλους τους πολίτες του δήμου.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι «σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς σάς έχουμε απόλυτη ανάγκη», υπογραμμίζοντας ότι σήμερα βιώνουμε δύο τάσεις, αυτή της καθυποταγής της εθνικής μας ταυτότητας και αυτή της οικονομικής στέρησης. Ευχήθηκε δε αυτό το συνέδριο να γίνει νέα αφετηρία για χαλύβδωση των σχέσεων.
"Δε νοείται Αμφικτιονία χωρίς τους δευτεροβάθμιους συλλογικούς φορείς, όπως αυτοί της Αυστραλίας αλλά και της Αμερικής-Καναδά", επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα αγωνιστεί για την άμβλυνση των όποιων διαφορών υπάρχουν.
Ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Δράκος, πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών τόνισε: «Είναι ένα συνέδριο ιστορικό και κομβικό για το μέλλον. Καλούμεθα να αρπάξουμε την ευκαιρία και τις προκλήσεις των καιρών, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στην πατρίδα μας και οφείλουμε αυτές τις δυσκολίες με την παρουσία μας στα δημόσια πράγματα να τις αμβλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και ταχύτερα. Είμαστε υποχρεωμένοι εδώ να θέσουμε τις θεσμικές βάσεις για το νέο ξεκίνημα».
Ακολούθησαν οι βασικές εισηγήσεις από τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη που αναφέρθηκε
στο θέμα «Πολιτισμός και ανάπτυξη. Η περίπτωση της Αρχαίας Μεσσήνης». Ο κ. Θέμελης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. "Σήμερα -είπε-ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό και η διανομή κοινών εικόνων συνηγορεί υπέρ μιας κοινής άποψης για τον πολιτισμό - ωστόσο το γενικό περνά μέσα από το τοπικό και το επιμέρους.
Στις στρατηγικές αφύπνισης των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά εντάσσεται και η προώθηση ενός προγράμματος ποιοτικών εκδηλώσεων συμβατών προς τους αρχαίους χώρους". Και αναφερόμενος στην Αρχαία Μεσσήνη σημείωσε ότι το Εκκλησιαστήριο και το Στάδιο είναι ικανά να δεχθούν θεατές: "Η έννοια της διατήρησης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αποκτά
σήμερα νέο περιεχόμενο στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Φορείς και οργανισμοί πρέπει να βρουν μηχανισμούς συνεργασίας και εναρμόνισης και των στόχων και των συμφερόντων, πρέπει να πρυτανεύσει η ισορροπία ανάμεσα στην διατήρηση και την ανάπτυξη. Η Αρχαία Μεσσήνη έχει το προνόμιο να βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και στην Αθήνα με την ολοκλήρωση της νέας οδού και φυσικά σε πολύ κοντινή απόσταση από την έδρα του Δήμου Μεσσήνης και την Καλαμάτα αλλά και κοντά σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Από το ΕΣΠΑ θα γίνουν σημαντικά έργα που θα αυξήσουν το τουριστικό ρεύμα. Η Αρχαία Μεσσήνη αξίζει ιδιαίτερη μεταχείριση από την Πολιτεία όχι μόνο ως χώρος έλξης επισκεπτών και μοχλός ανάπτυξης του νομού αλλά και ως μια ιστορική πολιτεία των αρχαίων χρόνων. Φοβάμαι ότι ορισμένοι φορείς και πολίτες δεν έχουν πεισθεί στο βαθμό που θα έπρεπε για την πολλαπλή αξία του χώρου και αντί να συμπράττουν, δημιουργούν προσχώματα".
Στην συνέχεια το θέμα «The power of relationship. Everything communicate» -που επρόκειτο να παρουσιάσει ο Παναγιώτης Αλατσάς γενικός διευθυντήςτης "Starwood and Resorts" της Costa Navarino- παρουσίασε η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Costa Navarino Ελενα Γκίκα αναφερόμενη στην δύναμη και τη διαχείριση των σχέσεων, αλλά και στο πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την επικοινωνία που όπως τόνισε, είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Είπε ότι συνεχής είναι η προσπάθεια να προλαμβάνουν τις ανάγκες των πελατών και μίλησε για την όλη φιλοσοφία της Costa Navarino, την τοπική κοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία μέσα από διάφορες δράσεις προβάλλουν.
Ακόμη αναφέρθηκε στο ξεκάθαρο όραμα που υπάρχει στην Costa Navarino για το ποιοι είναι και τι θέλουν, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να τους μιμηθούν αλλά δεν θα μπορέσουν να τους αντιγράψουν, καθώς υπάρχει συνεχής εξέλιξη, σημειώνοντας μάλιστα ότι προσπαθούν να παντρέψουν το παραδοσιακό με το μοντέρνο.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Με την ολοκλήρωση των βασικών εισηγήσεων απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες, αρχικά στον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο την οποία έδωσε ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Δημήτρης Δράκος. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος σημείωσε ότι αυτή η πλακέτα είναι για τον πατέρα του καπετάν Βασίλη που είχε αυτό το όραμα. "Η Costa Navarino ήταν μια αρχή, πρέπει να γίνουν και άλλες επιχειρήσεις στην Μεσσηνία, είναι μια περιοχή που σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας είναι πολύ πίσω" είπε και έδωσε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για την αναλογία κλινών με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στον Μεσσήνιο ευπατρίδη της Σουηδίας Αθανάσιο Ψαρούλη τιμητική πλακέτα έδωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για έναν πρεσβευτή της Μεσσηνίας και της Ελλάδας στις Σκανδιναβικές χώρες. Από την πλευρά του ο κ. Ψαρούλης επισήμανε ότι η Μεσσηνία έχει καταχωρισθεί στους προορισμούς των Σκανδιναβών. Εδωσε ακόμη τα συγχαρητήριά του στην οικογένεια του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ενώ σημείωσε ότι η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία πρέπει να γίνει η ισχυρότερη δύναμη της Μεσσηνίας στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια έγινε απολογισμός των πεπραγμένων της Αμφικτιονίας από το γραμματέα της Παναγιώτη Μπαζίγο, ενώ με την επίδοση επιταγής 4.000 ευρώ προς τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη για την ενίσχυση του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη, ολοκληρώθηκε το συνέδριο.
Μεταξύ άλλων στο συνέδριο παρευρέθηκαν η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, οι δήμαρχοι, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας.
Κ.Μπ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/08/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου