Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΨΑΡΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ "Ε" Ο άνθρωπός μας στη Σουηδία


Είναι ο Καλαματιανός της Σουηδίας... ή το αντίστροφο. Ο Θανάσης Ψαρούλης, πρώην διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας για τις σκανδιναβικές χώρες, είναι πασίγνωστος στη Σουηδία έστω κι αν δεν τον ξέρουν όλοι προσωπικά. Ξέρουν πάντως ότι είναι ο Ελληνας, ο Καλαματιανός που επί πολλά χρόνια προβάλλει τον τόπο του στη Σκανδιναβία και γενικότερα στο εξωτερικό.
Τα πρώτα χρόνια που δραστηριοποιήθηκε εκεί, τον άκουγαν να μιλάει για την Καλαμάτα -και επειδή δεν καταλάβαιναν ακριβώς, νόμιζαν ότι αυτό ήταν το... επώνυμό του. Ετσι το "Καλαμάτας" του έμεινε, κάτι σαν παρατσούκλι το οποίο κάθε άλλο παρά τον ενοχλεί.
Ο Θανάσης Ψαρούλης γεννήθηκε στη Βασιλάδα, εδώ μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο. Στη Σουηδία πήγε έχοντας στο μεταξύ γνωρίσει τη σύζυγό του με την οποία έκαναν μια ευτυχισμένη οικογένεια κι εκείνη τον βοήθησε πολύ να προσαρμοστεί στα σκανδιναβικά δεδομένα, όπως λέει ο ίδιος. Στην αρχή ξεκίνησε να εργάζεται εκεί ως υπάλληλος του ΕΟΤ κι αυτή ήταν η πρώτη του εμπλοκή με την προβολή της Ελλάδας.
«Τα πρώτα χρόνια που πήγα εκεί κανείς δεν γνώριζε, όχι πού είναι η Καλαμάτα, αλλά ούτε η Ελλάδα καλά καλά...», αναφέρει. «Σιγά σιγά άρχισε να γίνεται γνωστή η Καλαμάτα από το λάδι και την ελιά, κι αρχίσαμε να τους λέμε ότι δεν είναι μόνο το λάδι, αλλά πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή με τεράστια ιστορία και πολιτισμό. Οι Σουηδοί είναι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά και σέβονται τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, διδάσκονται στα σχολεία τους αρχαία ελληνικά. Στην αρχή είχα ξαφνιαστεί... και ο πεθερός μου ακόμα μιλούσε αρχαία ελληνικά! Υπάρχουν έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στα πανεπιστήμια και γενικά υπάρχει μια μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Ηταν λοιπόν εξοικειωμένοι, άρχισαν σιγά σιγά οι τουριστικοί πράκτορες να ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα ταξίδια για τη Μεσσηνία, και τώρα έχει καθιερωθεί ο τόπος μας ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς - όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο». 
Οπως μας εξηγεί, στη Σουηδία οι άνθρωποι είναι ήπιων τόνων και... η φασαρία της Ελλάδας τους αρέσει πάρα πολύ: «Αυτή η αντίθεση τους έλκει. Οταν ζει μέσα στα χιόνια και το κρύο, "κρυώνει" ο άνθρωπος. Το βλέπουμε όταν έχει εκεί καλοκαίρι, υπάρχει μια άλλη ζωή, γίνονται εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, είναι αλλιώς».
Ο Θανάσης Ψαρούλης κάνει επίσης αναφορά στη σημαντική Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων που δραστηριοποιείται εκεί έχοντας πάνω από 1.500 μέλη, με πρόεδρο το χειρουργό οφθαλμίατρο Χρήστο Λένη, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του έχουν μια ιδιωτική κλινική υψηλού επιπέδου στο κέντρο της Στοκχόλμης. Είναι βέβαια φίλος της Μεσσηνίας και έρχεται μάλιστα πολύ συχνά διακοπές εδώ. «Η λέσχη στηρίζει όλους τους Ελληνες φοιτητές που επιλέγουν να κάνουν σπουδές στη Σουηδία. Υπάρχουν Ελληνες σε όλα τα πανεπιστήμια της Σουηδίας, στα νοσοκομεία υπάρχουν πάνω από 1.000 Ελληνες γιατροί, ενώ 35 από τα κορυφαία στελέχη της Ericsson είναι επίσης Ελληνες. Μάλιστα για να κάνει κάποιος διευθυντική καριέρα στη Σουηδία, στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που υπάρχουν εκεί, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική κουλτούρα. Ο άνθρωπος ο οποίος εκπαιδεύει, διδάσκει την ελληνική κουλτούρα στα υποψήφια στελέχη, είναι ο πασίγνωστος Σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέφαν Στόλπε, που ζει στη Μάνη. Μεγάλη προσωπικότητα, που έχει
γράψει πολλά βιβλία για την Πελοπόννησο και ειδικά για τη Μεσσηνία. Μάλιστα πολλές φορές εκπαιδεύει αυτούς τους υποψήφιος γενικούς διευθυντές στη Μάνη. Κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο, όλα αυτά τα άτομα να έχουν περάσει από τη Μεσσηνία».
Αυτό που υποστηρίζει με θέρμη ο Θανάσης Ψαρούλης είναι ότι ο πολιτισμός μας αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση για τη Μεσσηνία. «Οι Σουηδοί δίνουν εξαιρετική προτεραιότητα στον πολιτισμό, και μέσω του πολιτισμού μπορούν να προχωρήσουν κι ο τουρισμός και το εμπόριο. Αλλωστε τον έχουμε τον πολιτισμό ως χώρα, να τον κρύψουμε;».
Τον ρώτησα αν όλα αυτά τα χρόνια που εργάζεται ακούραστα για την προβολή και την προώθηση της Μεσσηνίας έχουν υπάρξει στιγμές που έχει απογοητευτεί: «Συνάντησα δυσκολίες και στενόμυαλες λογικές από πλευράς των Ελλήνων -και κυρίως μια καχυποψία-, αλλά απογοητεύσεις δεν χωράνε όταν έχεις αποφασίσει ότι αγαπάς τον τόπο σου και αξίζει να τον στηρίξεις. Η αλήθεια είναι ότι μια φορά μόνο στεναχωρήθηκα αρκετά για την εξέλιξη μιας προσπάθειας, αλλά δεν το έβαλα κάτω. Ηταν τότε που είχαμε ξεκινήσει προσπάθεια να αδελφοποιηθεί η Καλαμάτα με την Ουψάλα, που είναι μεγάλη πανεπιστημιούπολη και μεγάλο σεισμολογικό κέντρο. Αυτή η προσπάθεια τότε σταμάτησε από 'δώ... και δεν κατάλαβα το γιατί. Και ξέρετε, οι Σκανδιναβοί τις αδελφοποιήσεις δεν τις κάνουν απλώς για να υπάρχουν στα χαρτιά, αλλά για να είναι ενεργές! Μπορείς να πάρεις απ' αυτούς πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα δωρεάν τεχνογνωσία πάνω σε πάρα πολλά πεδία».
Σ' ό,τι αφορά τον επιστημονικό τομέα, σημειώνει τη σπουδαιότητα του Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ), του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου που λειτουργεί στην Costa Navarino και το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα: «Είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για τη Μεσσηνία, που ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό τι ακριβώς είναι, αλλά πρόκειται για μια θαυμάσια πρωτοβουλία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Υπήρξε συνεργασία λοιπόν της εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών, για τη δημιουργία αυτού του ερευνητικού κέντρου περιβάλλοντος για τις κλιματικές αλλαγές, για το περιβάλλον της Μεσογείου και της Μεσσηνίας ειδικότερα. Ηδη έχουν αρχίσει και έρχονται ερευνητές από όλο τον κόσμο. Θα γίνουν συνέδρια και δραστηριότητες που θα κάνουν τη Μεσσηνία γνωστή σε όλη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα».
Πάντως, ο Θανάσης Ψαρούλης δεν περιμένει καμία ανταμοιβή για την άοκνη προσπάθειά του όλα αυτά τα χρόνια - αν και πρόσφατα τιμήθηκε από τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία. «Αυτό που κάνω εγώ το κάνουν λίγο ή πολύ όλοι οι Μεσσήνιοι που ζουν στο εξωτερικό, και νομίζω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη προσοχή από τους φορείς του τόπου. Είναι ένα δυναμικό που προσφέρει χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα από την πατρίδα του. Το κάνουν καθαρά συναισθηματικά».

Συνέντευξη στη Μαρία Τομαρά "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/08/2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου