Το «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί μέχρι σήμερα μια δομή ανοιχτής περίθαλψης, συνδέεται με το δικαίωμα του πολίτη να παραμείνει στο περιβάλλον όπου έχει επιλέξει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, και επίσης, συνδέεται με την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του πάσχοντος.
Οχτώ χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της οικογενειακής συνοχής των ηλικιωμένων και την παραμονή τους, καθώς και των ατόμων με αναπηρία στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους, εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την ανακούφιση από το οδυνηρό αίσθημα της εγκατάλειψης.
Είναι δεδομένο ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία ως υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας της πολιτείας, αφού στελεχώνεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές και Οικογενειακούς Βοηθούς καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των ατόμων.
Δυστυχώς μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας, η Πολιτεία δεν έχει κανένα σχεδιασμό για μόνιμο και εγγυημένο επίπεδο υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ κρίνεται απαραίτητη η παροχή Κοινωνικής Φροντίδας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Επισημαίνουμε ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί, για τους Δήμους την μοναδική δομή κοινωνικής υποστήριξης προς τους δημότες. Είναι υπηρεσία που πολλές φορές συμπληρώνει το έργο των υπηρεσιών υγείας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Δυστυχώς όμως, η νέα μορφή προγράμματος με τα κριτήρια που ορίζει αποκλείει μεγάλο αριθμό εξυπηρετούμενων διότι :
Οι εγκαταλελειμμένοι, μοναχικοί και ανήμποροι υπερήλικες, ως επί το πλείστον πολίτες της Ελληνικής υπαίθρου, είναι μόνοι και προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, τα δε παιδιά και οι άμεσοι συγγενείς τους δεν διαθέτουν κάρτα ανεργίας (απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη Δημότη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»). Ως εκ τούτου καθίστανται θύματα της γραφειοκρατικής αντίληψης του προγράμματος και της δήθεν ενίσχυσης της απασχόλησης, όπου στοχεύει. Δεδομένης και της οικονομικής εξαθλίωσης τους καταλήγουν σε μαρασμό.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τα κάτωθι :
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχίσει να υλοποιείται με τη μορφή που υλοποιείτο από την έναρξη της εφαρμογής του.
Τα κριτήρια για την ένταξη των εξυπηρετούμενων στο πρόγραμμα να είναι τα ουσιαστικά κριτήρια των αναγκών των πολιτών, παροχής κοινωνικής βοήθειας στο σπίτι και να στοχεύουν στην εξυπηρέτησή τους.
Αλλιώς, ο τίτλος «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να αλλάξει, διότι αποτελεί εμπαιγμό και εκμετάλλευση του Έλληνα πολίτη υπό την Ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου