Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΥΛΙΑΣ Η επιδότηση κρατάει την καλλιέργεια σταφίδας

 Η τιμή της σταφίδας μπορεί να έχει βελτιωθεί, αλλά δεν είναι καλή. Τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα έχουν πάει στα ύψη. Τα στρεμματιάτικα είναι που κρατάνε την καλλιέργεια και στην Ανατολική Πυλία, σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έχει μειωθεί. Ομως, και η στροφή στην ελαιοκαλλιέργεια δεν αποδείχθηκε ορθή, καθώς η τιμή του ελαιόλαδου έχει  ξεφτιλιστεί. Αυτά σημείωσαν στην “Ε” σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής, που παρέδιδαν το προϊόν τους στις αποθήκες της ΕΑΣ Μεσσηνίας (πρώην ΑΣΟ) στους Κόμπους.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος  από τη Χρυσοκελλαριά παρατήρησε πως «η σταφίδα είναι αναγκαστική καλλιέργεια για να ζήσουμε, να επιβιώσουμε. Ακόμα και τώρα η τιμή δεν είναι καλή». Εκτίμησε πως «από μόνο του το προϊόν έχει μια δυναμική. Φεύγει, δε μένει απούλητη η σταφίδα» και υποστήριξε: «Γι’ αυτό έχει βελτιωθεί η τιμή, δεν είναι  λόγω  της ΣΚΟΣ. Πριν από χρόνια είχε 475 δρχ., την ίδια τιμή». Ανέφερε ότι «αν έχεις μηχανικά μέσα και εργατικά χέρια, η σταφίδα συμφέρει « ενώ για την εγκατάλειψη της παραγωγής παρατήρησε: «Η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε απ’ όταν η επιδότηση αποσυνδέθηκε από την παραγωγή. Παίρνουν τα στρεμματιάτικα χωρίς να καλλιεργούν».
Ο Νίκος Μπαγλάς από την Κορώνη είπε πως «δε συμφέρει η σταφίδα, γιατί τα φάρμακα είναι ακριβά. Αν δεν ήταν τα στρεμματιάτικα, θα είχε φάει ξεκώλωμα». Ανέφερε ότι «στην περιοχή βάλανε όλοι λιόφυτα, ελιές και γλυτώνουν μεροκάματα, αλλά...». Παραδέχθηκε ότι «είναι καλύτερα με τη ΣΚΟΣ, βελτιώθηκαν τα πράγματα από πλευράς τιμής», αλλά επεσήμανε: «Δεν είναι καλή το 1,25.Τουλάχιστον έπρεπε να είναι 1,50 ευρώ».
Ο  Κωνσταντίνος Σούμας από το Βασιλίτσι θυμήθηκε ότι «παλιά η παραγωγή ήταν 120.000 τόνοι και η σταφίδα έφευγε όλη» και παρατήρησε: «Τώρα είναι 30.000 και δε φεύγει. Καταστρέψαμε τον παραγωγικό ιστό. Επαναπαυτήκαμε στις επιδοτήσεις, ενώ και το προϊόν δεν είχε και τιμή. Αλλά και τι καλό είναι αγροτικό; Το  λάδι  ξεφτιλίστηκε, η σταφίδα  ξεφτιλίστηκε. Εχουμε γίνει μεταπράτες των Ιταλών στο λάδι». Εκτίμησε πως «την “πατήσανε“ αυτοί που έβαλαν ελιές «διαμαρτυρήθηκε ότι «ανέβηκαν πολύ τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, είναι ανεξέλεγκτα» κι επεσήμανε: «Από άλλες χρονιές είναι καλύτερα τα πράγματα για τη σταφίδα, αλλά δεν είναι καλή, ικανοποιητική τιμή».
Ο Γιάννης Κούκος από τη Φαλάνθη, φανερά  απογοητευμένος, σημείωσε: «Μαύρα χάλια. Δεν είναι καλή τιμή το 1,25. Μην ξεχνάς ότι θέλει να είσαι όλη τη μέρα στο κτήμα. Ημουνα 20 χρόνια στην Αθήνα και έμεινα χωρίς δουλειά, οπότε αναγκαστικά ήρθαμε εδώ. Τα στρεμματιάτικα μόνο είναι, τίποτα άλλο».
Ο συνταξιούχος  Γιώργος Μποσινάκης παρατήρησε ότι ασχολείται ακόμα με τη σταφίδα, γιατί «θέλω κάτι να ασχολούμαι, δεν μπορώ να καθήσω στο καφενείο». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «δε συμφέρει η καλλιέργεια. Για μένα δεν είναι τίποτα. Τίποτα αγροτικό δεν είναι καλό». Και αναρωτήθηκε περισσότερο φιλολογικά: «Ποιος φταίει για αυτό το χάλι;».

Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/09/2011



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου