Αλλοίωση στο γραφικό χαρακτήρα της Κορώνης εντοπίζει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS με έγγραφό του από τις 25 Αυγούστου και με αριθμ. πρωτοκόλλου 1.178 προς τις αρμόδιες Αρχές (υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ΥΠΕΚΑ, 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Πύλου - Νέστορος, Διεύθυνση Πολεοδομίας Καλαμάτας, ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και το περιοδικό MONUMENTA).
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο, που συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος Βασ. Παλαντζάς και ο γ.γ Αθαν. Νακάσης, «ο οικισμός της Κορώνης είναι κηρυγμένος ως ιστορικός τόπος και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΥΑ ΥΠΠΕ/15532/647/11-4-1979, ΦΕΚ 527/Β/31-5-1979), καθώς διαθέτει μια σπάνια αισθητική, πολεοδομική και ιστορική αξία.
Σήμερα, η Κορώνη φαίνεται να εγκαταλείπει στο όνομα της “ανάπτυξης” την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Οι χαρακτηριστικές μεσσηνιακές κεραμοσκεπείς στέγες χάνονται, από ηλιακούς θερμοσίφωνες που τοποθετούνται πάνω τους, ενώ διώροφα και τριώροφα κτήρια συναγωνίζονται σε ύψος το Μπούργο. Νέες κατασκευές ανεγείρονται “ασεβείς” και “εχθρικές” προς το χώρο και την ιστορία (βλ. κτήριο Αγροτικής Τράπεζας), ενώ ιστορικά και παραδοσιακά μνημεία, όπως το διώροφο κτήριο στο μόλο (δωρεά στο Δήμο από την οικογένεια της Άννας Αξελού και του Ν. Ταρσούλη), είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Ο κίνδυνος αυτός δε φαίνεται να υφίσταται (ευτυχώς;) για το βενετσιάνικο κάστρο, αφού ήδη ένα τμήμα του έχει κατακρημνιστεί στη θάλασσα, κι άλλα τμήματα απειλούνται με κατάρρευση! Το Kάστρο εμφανίζει μια άσχημη εικόνα, με χόρτα, απορρίμματα κ.τ.λ., ενώ κάδοι απορριμμάτων “κοσμούν” την είσοδό του!
Παρατηρούνται, επίσης, διάφορες αυθαίρετες κατασκευές που δε συνάδουν με το Κάστρο, όπως οι νεωτερικές κατασκευές εντός του (ιδιωτών και της εκεί ευρισκόμενης μονής), που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Σημειώνουμε, επίσης, το άθλιο γεγονός της ύπαρξης νεκροταφείου σε λειτουργία εντός του Kάστρου.
Ταυτόχρονα, άλλες σύγχρονες επεμβάσεις φαίνεται να αδιαφορούν ή και να αγνοούν την ιδιαίτερη ιστορική και αισθητική ταυτότητα του οικισμού. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα είναι η επίστρωση του κεντρικού δρόμου Π. Ράλλη με μικρούς λίθους από φυσικό γρανίτη, που, εκτός από άστοχη, είναι και ακαλαίσθητη κατασκευή».
Μνεία γίνεται και στην παραλία της Κορώνης. Ως κυριότερο πρόβλημα καταγράφεται «η δυσοσμία από τα λύματα, μια και δεν έχει λυθεί το αποχετευτικό πρόβλημα», ενώ γενικότερα η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως απογοητευτική. Υπάρχει αναφορά σε πολυκατάστημα με τις τεράστιες εγκαταστάσεις air condition, στην ηχητική ρύπανση, αλλά και στη φωτορύπανση από τα παραλιακά και άλλα κέντρα της περιοχής.
Βολές και κατά της Πολεοδομίας
Επιπρόσθετα, αναφέρεται: «Η αλλοίωση που υφίσταται ο παραδοσιακός οικισμός της Κορώνης είναι πολύ μεγάλη, καθώς χάνει το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του χρώμα, έχοντας παραδοθεί σε μιαν ανεξέλεγκτη και μη ισορροπημένη ανάπτυξη, στην οποία αρνητικός πρωταγωνιστής είναι το οικείο Πολεοδομικό Γραφείο Καλαμάτας, το οποίο εκδίδει άδειες χωρίς να έχει πάντοτε την προαπαιτούμενη έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (στα χέρια μας έχουμε σχετική καταγγελία μέλους μας που αφορά στις άδειες με αριθμούς 199Α03/23.09.10 και 283/19.02.11. Η πρώτη εξ αυτών αφορά σε κατεδάφιση παλαιάς οικοδομής και ανέγερσης νέας, χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τις όμορες παλαιές κατοικίες, σε καταφανώς μεγαλύτερο ύψος, και η δεύτερη σε άδεια εργασιών μικρής κλίμακας σε παλαιά κατοικία, που κατέληξε σε αλλαγή χρήσης από αποθηκευτικό χώρο σε σπίτι, χωρίς μελέτη στατικών και ηλεκτρολογικών επεμβάσεων σε σεισμόπληκτη περιοχή, νέες κατασκευές, αλλοιώσεις όψεων κ.τ.λ.). Στις περιπτώσεις αυτές, μάλιστα, το Πολεοδομικό Γραφείο δεν προέβη σε διακοπή εργασιών ούτε μετά από ειδοποίηση».
Όπως ισχυρίζεται το ελληνικό τμήμα του ICOMOS, «τα προαναφερόμενα, μαζί με άλλα, είναι γνωστά σε ευρεία μερίδα προνομιούχων πολιτών, μεταξύ των οποίων υφίσταται ένα είδος “ομερτά”. Εμπεδώνεται έτσι μια αίσθηση αυθαίρετης διαχείρισης και μη ισόνομης αντιμετώπισης των πολιτών, ορισμένοι εκ των οποίων νιώθουν φτωχοί συγγενείς, διαπιστώνοντας πως δεν έχουν μπάρμπα στην ίδια τους την πόλη.
Όπως είναι γνωστό, ο οικισμός της Κορώνης προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ.6), από νομοθετήματα του υπουργείου Πολιτισμού που αφορούν σε «ιστορικούς τόπους» (σύμφωνα με το ν. 3028/2002 άρθ. 6-20, ΦΕΚ 153 Ά), του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν Κλιματικής Αλλαγής) για τα «παραδοσιακά σύνολα» (σύμφωνα με το άρθ. 4 του ΓΟΚ, ΦΕΚ 140 Α), καθώς και από διεθνείς συμβάσεις (βλ. Σύμβαση της Γρανάδας του 1985 για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς).
Το ICOMOS απαιτεί το σεβασμό των προαναφερόμενων νομοθετημάτων και καλεί τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία να τους τηρούν. Στις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα σε οικισμούς όπως αυτόν της Κορώνης και όχι μόνο να τους προστατέψουμε, αλλά να τους αφήσουμε να μας καθοδηγήσουν».
"ΘΑΡΡΟΣ" 01/09/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου