Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Τίμησαν όσους εργάστηκαν στις ανασκαφές του Ανακτόρου του Νέστορα


Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ανθρώπους που εργάστηκαν από την αρχή στις ανασκαφές του Ανακτόρου του Νέστορα την εποχή του αείμνηστου καθηγητή Καρλ Μπλέγκεν, πραγματοποίησε στις 17 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος.
Η πρόεδρος του συλλόγου Ευγενία Κοκκέβη στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο σκεπτικό της εκδήλωσης για να τιμηθούν ο Μπλέγκεν και οι συνεργάτες του.
Οπως είπε η κ. Κοκκέβη τρεις βασικοί λόγοι πραγμάτωσαν την εκδήλωση: Ο Αμερικανός καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Σινσινάτι και διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα Τζακ Ντέιβις. Η δρ. αρχαιολόγος και διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη  που παραχώρησε το χώρο του μουσείου και βοήθησε σε ό,τι στοιχεία ζητήθηκαν προκειμένου να παρουσιαστεί η εκδήλωση και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που έθεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας την εκδήλωση, καλύπτοντας ταυτόχρονα ένα μέρος των εξόδων της.
Συνεχίζοντας αποκάλεσε «συνδημότη» τον καθηγητή Τζακ Ντέιβις μετά την υλοποίηση της απόφασης της πρώην δημοτικής αρχής να γίνει επίτιμος δημότης Χώρας για την μεγάλη μακροχρόνια προσφορά του. Την ίδια βραδιά (στις 24 Ιουλίου 2009) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας και ο Τζακ Ντέιβις είχαν αποφασίσει να τιμήσουν τους ανθρώπους που εργάστηκαν στις ανασκαφές την εποχή του Καρλ Μπλέγκεν.
Στη συνέχεια παρουσίασε στο κοινό επιγραμματικά το πολύπλευρο αρχαιολογικό έργο στην Ελλάδα και αλλού του καθηγητή: «Ο Ντέιβις πρωτοήρθε στην περιοχή το 1974 σαν φοιτητής και έπειτα επέστρεψε το 1975 για να βοηθήσει σε μία αρχιτεκτονική μελέτη του Ανάκτορου του Νέστορος. 
Η διαμονή του στη Χώρα του άρεσε πολύ και ακόμα θυμάται πολύ καλά την πρώτη του συνάντηση με τον Νιόνιο Ανδρουτσάκη. Στα χρόνια που μεσολάβησαν ασχολήθηκε με αρχαιολογικές έρευνες στις Κυκλάδες και έπειτα στη Νεμέα.
Ολα αυτά άλλαξαν το 1990, όταν ο τότε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, William Couison, του ανέφερε πως ο δήμαρχος Χώρας Παναγιώτης Πετρόπουλος, εξέφρασε ενδιαφέρον στο να επιστρέψουν Αμερικανοί στη Μεσσηνία. Η δεκαετία του ’90 ήταν συναρπαστική για τον Ντέιβις. Μαζί με  κάποιους άλλους επιστήμονες και καθηγητές από τις Η.Π.Α., την Αγγλία, την Ελβετία και τη Ρωσία, έφερναν κάθε καλοκαίρι στη Χώρα ομάδα 80 ατόμων.
Στη Χώρα απολάμβανε την εξαιρετική φιλοξενία των κατοίκων της, οι οποίοι άνοιγαν στα μέλη του
“Pylos Regional Archaeological Project” όχι μόνο τα σπίτια τους και τα σχολεία τους αλλά και τις καρδιές τους. Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης ήταν η έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο “Αμμουδερή Πύλος“, που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό, καθώς και αμέτρητα τεχνικά άρθρα που δημοσιεύονταν σε φιλολογικά περιοδικά.
Τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική έρευνα αναπτύχθηκε προς δυο κατευθύνσεις. Ο Τζακ Ντέιβις και οι συνεργάτες του έγραφαν μια νέα ιστορία της περιοχής βασισμένη σε τουρκικά και βενετικά στοιχεία ενώ η Σάρι, η σύζυγός του, ηγήθηκε μιας άλλης διεθνούς ομάδας με σκοπό τη μελέτη και την έκδοση ευρημάτων, συμπεριλαμβάνοντας καινούργιες τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν από τον Καρλ Μπλέγκεν αλλά έμεναν στις αποθήκες του Μουσείου Χώρας». 
Ο Τζακ Ντέιβις συμμετέχει σε εκδοτικές επιτροπές και έχει τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Κατέχει σήμερα την έδρα Ελληνικής Αρχαιολογίας του Καρλ Μπλέγκεν, Τμήμα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σινσινάτι της Αμερικής και είναι διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
 Η κ. Κοκκέβη εστίασε τέλος στην μεγάλη βοήθεια που προσέφερε ο ίδιος και η σύζυγός του στο να βρεθούν τα μέσα αντικατάστασης της στέγης του Ανακτόρου Νέστορος βρίσκοντας τους οικονομικούς πόρους. Ετσι με μια μελέτη άρτια και χωρίς κόστος για το υπουργείο Πολιτισμού το στέγαστρο εγκρίθηκε και ήρθε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Κλείνοντας την παρουσίασή της η κ. Κοκκέβη είπε για τον καθηγητή ότι σε έκτακτη συνεδρίαση του
συλλόγου ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του, για την πολυετή πολιτιστική προσφορά στη Χώρα και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Νέστορος, καθώς και για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας συνεχίζοντας απευθύνθηκε προς τον Κων. Ξηρογιάννη, περιφερειακό σύμβουλο, εκπρόσωπο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, λέγοντας: «Θέλω να μεταφέρετε στον κ. Τατούλη τις προσωπικές μου ευχαριστίες για την προσπάθειά του να εντάξει το έργο του στεγάστρου του Ανακτόρου Νέστορος στο ΕΣΠΑ που όπως ο ίδιος μου είπε κλείδωσε και μάλιστα με ένα ποσό αρκετά ικανοποιητικό. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες αλλά πιστεύω ακράδαντα πλέον ότι το νέο στέγαστρο θα γίνει μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο που έχει προχωρήσει  από  την κ. Αραπογιάννη η οποία φροντίζει πολύ την περιοχή μας. Γνωρίζω πολύ καλά την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας και αφήνω στην διακριτική ευχέρεια του περιφερειάρχη να βρεθεί βιώσιμη λύση επέκτασης του υπάρχοντος μουσείου, για την τοποθέτηση των ευρημάτων που βρίσκονται στις αποθήκες».
Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, μετέφερε τις πατρικές ευχές του σεβασμιωτάτου.
Στη συνέχεια έδωσε το δικό του χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Ξηρογιάννης, ο οποίος είπε: «Σας μεταφέρω τους ιδιαίτερους χαιρετισμούς και ευχαριστίες ειδικότερα σε όσους συνέβαλαν, παρευρισκομένους και μη, ώστε να έρθουν στο φως όλα αυτά τα αξιοθαύμαστα έργα των προγόνων μας, για να μπορούμε τόσο εμείς σήμερα όσο και οι επόμενες γενιές, όχι μόνο σε ελλαδικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα θεάρεστα κειμήλια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον κ. Πέτρο Τατούλη, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Πολιτισμού, παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού. Απόδειξη τούτου αποτελεί και το γεγονός ότι την 15η Οκτωβρίου την αφιερώνει αποκλειστικά στη συζήτηση προς επίλυση των πολιτιστικών δρώμενων και προβλημάτων της Περιφέρειας.
Κύριε καθηγητά θα ήθελα και από την πλευρά της Περιφέρειας να σας μεταφέρω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για όλα όσα έχετε προσφέρει στο μεσσηνιακό τόπο αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Είθε ο Θεός να σας έχει καλά για να μπορέσετε μαζί με τους συνεργάτες σας να φέρετε στο φως ακόμη περισσότερα μνημεία. Με αφορμή τη σημερινή βραδιά, που είναι αφιερωμένη στην «τιμή και μνήμη» όλων όσοι συνέβαλαν στην ανασκαφή του Ανακτόρου του Νέστορος από το 1939 έως και σήμερα, θα ήθελα να προσκαλέσω όλους σας να κρατήσουμε και να υπερασπιστούμε όσα μας παρέδωσαν υπερήφανα οι πρόγονοί μας και να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε ο καθένας από την πλευρά του, το μερίδιο που του αναλογεί».
Η κ. Αραπογιάννη  στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μακρόχρονη και άψογη συνεργασία της με τον Τζακ Ντέιβις, τουλάχιστον μια 20ετία και ιδιαίτερα τον ευχαρίστησε για την εξεύρεση των πόρων για τη μελέτη του νέου στεγάστρου του Ανακτόρου Νέστορος η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και ήρθε στην Περιφέρεια και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια ευχαρίστησε την εκάστοτε δημοτική αρχή για την συνεργασία που είχε και έχει μαζί τους. Ευχήθηκε να γίνονται πάντα τέτοιου είδους εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά τον κόσμο στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα.
Τέλος το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του καλλικρατικού Δήμου Πύλου-Νέστορος Π. Πετρόπουλος. 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος ομιλητής της βραδιάς. Ο Τζακ Ντέιβις εμφανώς συγκινημένος με τον κόσμο που είχε συρρεύσει για να τον ακούσει και που όλοι ήθελαν να του σφίξουν το χέρι για τη μεγάλη προσφορά του, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρώτες ανασκαφικές τομές του 1939 και στη συνέχεια στις ανασκαφές της 10ετίας του 1952-1962 όπου  ήρθε στο φως ολόκληρο το Ανάκτορο ταυ Νέστορα στο λόφο του Ανω Εγκλειανού προβάλλοντας ταυτόχρονα (για πρώτη φορά) βίντεο της εποχής εκείνης κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε και ο ίδιος στο νέο στέγαστρο του Ανακτόρου  και το έδειξε
σε όλους στην οθόνη. Ολο το ακροατήριο εντυπωσιάστηκε και χειροκρότησε θερμά τον ομιλητή. Στη συνέχεια μαζί με την πρόεδρο του συλλόγου Ευγενία Κοκκέβη αναφέρθηκαν διακριτικά στον Κωνσταντίνο Τσάκωνα, στο κτήμα του οποίου έγιναν οι ανασκαφές του και που είναι αυτός που πραγματικά υπέδειξε στους αρχαιολόγους το ακριβές σημείο. Τιμώντας τον Κ. Τσάκωνα έδωσαν το αναμνηστικό στον ανιψιό του Παναγιώτη Γιάν. Τσάκωνα που ήταν παρών.
Για τις επιστολές που είχε γράψει ο δικηγόρος Κ. Τσάκωνας προς το υπουργείο Παιδείας και  προς τον πρωθυπουργό από το 1926 έως το 1939 και έχουν δημοσιευθεί στο “Μεσσηνιακό Ημερολόγιο 2010” και των οποίων είναι γνώστης πλέον ο καθηγητής Τζακ Ντέιβις, αναφέρθηκε η κ. Κοκκέβη ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι το 1ο εξάμηνο του 2012 δεσμεύεται ο σύλλογος να πραγματοποιήσει ένα φιλολογικό μνημόσυνο για το ζεύγος Τσάκωνα.
Στη συνέχεια έγινε προβολή φωτογραφιών της εποχής των ανασκαφών και ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν τα ονόματα όσων είχε ο σύλλογος εντοπίσει, με την βοήθεια κάποιων από  τους επιζώντες της εποχής εκείνης.


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/09/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου