Κόσμος αρκετός αλλά... κουμπωμένος στις αγορές του: Αυτή είναι η εικόνα που μας δίνουν έμποροι και καταναλωτές στο πανηγύρι της Χώρας - το οποίο παρατείνεται μέχρι μεθαύριο Τρίτη, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις πρώτες μέρες.
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια της περιοχής, που είναι και το τελευταίο της χρονιάς. Και σ‘ αυτό όμως, όπως και στα υπόλοιπα, η οικονομική δυσχέρεια των καταναλωτών είναι πλέον εμφανής. Εχει να κάνει τόσο με την πραγματική έλλειψη αγοραστικής δύναμης όσο και με την αβεβαιότητα που υπάρχει για το αύριο -καθώς όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που να ακούσουν κάτι ευχάριστο. Οι έμποροι βλέπουν τους καταναλωτές να είναι αρκετά σφιγμένοι, να έχουν περιορίσει την ποσότητα των αγορών τους αλλά και να ζητούν όλο και πιο φτηνά προϊόντα.
Καταναλωτές με τους οποίους μιλήσαμε επισήμαναν ότι σίγουρα δεν ψωνίζουν όπως παλιά και περιορίζονται μόνο στα αναγκαία είδη. Φυσικό κι επόμενο είναι λοιπόν να έχει πέσει η αγοραστική κίνηση κατά 30-40% σε σχέση με πέρυσι.
Ο Γιάννης Τσεκούρας, έμπορος που έρχεται πολλά χρόνια στο πανηγύρι, μας είπε: «Φέτος είναι δύσκολα τα πράγματα στο πανηγύρι και ο κόσμος κουμπωμένος. Εκεί που αγόραζε 2-3 πράγματα στο κάθε είδος τώρα περιορίζεται, παίρνει μόνο ένα κι αυτό με δυσκολία. Φυσικά εμείς από την πλευρά μας έχουν διατηρήσει τις ίδιες τιμές, δεν έχουμε κάνει καμία αύξηση παρόλο που τα πληρώνουμε περισσότερο - μόνο και μόνο επειδή υπάρχει αυτή η δυσχέρεια από τον κόσμο. Ο κόσμος ψωνίζει πολύ δύσκολα και με γκρίνια, κι αυτή την γκρίνια τη συναντάμε από τις 5 Σεπτεμβρίου και μετά. Στα προηγούμενα υπήρχε περιορισμός στα ψώνια αλλά δεν είχαμε την γκρίνια. Ολα αυτά άρχισαν από τότε που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, η δουλειά “κάθισε“ με τη μία. Βλέπω να υπάρχει μια πτώση κοντά στο 30% σε σχέση με τα άλλα χρόνια».
Ο Γιάννης Νικολακόπουλος τόνισε: «Η κίνηση στα πανηγύρια είναι πολύ πεσμένη, ο κόσμος δεν έχει λεφτά με αποτέλεσμα να κρατιέται πολύ στα έξοδά του. Γι‘ αυτό και εμείς κρατάμε τις τιμές όσο πιο χαμηλά μπορούμε περιορίζοντας το κέρδος μας. Εδώ στη Χώρα είναι όπως και στα άλλα μέρη, συναντάμε το ίδιο σκηνικό τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και με το θέμα της τιμής στις παράγκες. Γι‘ αυτό και είμαστε συγκρατημένοι, δεν πάμε σε όλα τα πανηγύρια όπως παλιά που πηγαίναμε σε όλη την σεζόν. Πάμε μόνο σε επιλεγμένα όπου υπάρχει κόσμος. Ο κόσμος πάντως είναι πολύ κουμπωμένος... ζητά όλο και χαμηλότερες τιμές. Αλλά με όσα ακούει στην τηλεόραση, και πέντε δραχμές να έχει στην άκρη πλέον φοβάται να τις δώσει καθώς το μέλλον είναι αβέβαιο».
Κάνοντας τη βόλτα του στο πανηγύρι ο Δημήτρης Κατσάς από τη Χώρα μας είπε: «Πλέον όπως όλος ο κόσμος έτσι κι εγώ ψωνίζω ελάχιστα πράγματα από το πανηγύρι. Γιατί ο κόσμος σκέφτεται τι θα γίνει με την κρίση, αφού κάθε μέρα πάμε και χειρότερα, ένα καλό από την τηλεόραση δεν ακούμε. Τα παλιότερα χρόνια ψωνίζαμε αρκετά πράγματα όπως κουβέρτες, ρούχα - τώρα όμως δεν βλέπεις κανέναν να παίρνει κάτι ακριβό. Μας έχει φάει το άγχος και η οικονομική κρίση. Κόσμος υπάρχει εδώ, αλλά δεν ψωνίζει, είναι μαζεμένος πολύ».
Μαζί του και ο Θανάσης Αντωνόπουλος που συμπλήρωσε: «Από ό,τι φαίνεται είναι χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά. Εγώ ψωνίζω μόνο τα απαραίτητα, ενώ παλιά ψώνιζα σίγουρα περισσότερα πράγματα. Ολος ο κόσμος είναι σφιγμένος, αφού κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Το πανηγύρι καλό είναι για την περιοχή μας, τονώνει την κίνηση. Αλλά τι να το κάνεις; Ο κόσμος δεν έχει τη δύναμη να ψωνίσει».
Από το Μελιγαλά επισκέφτηκε το πανηγύρι της Χώρας ο Κώστας Προυσάς που μας είπε: «Είναι ένα ωραίο πανηγύρι και ήρθαμε για βόλτα, να ψωνίσουμε και τίποτα. Από ό,τι είδα έχει καλές τιμές γι‘ αυτό κάναμε και ψώνια. Αλλά συνήθως παίρνουμε ψιλοπράγματα και τώρα ψωνίσαμε επειδή ήρθαμε για βόλτα».
Ο επαγγελματίας Θανάσης Ηλιόπουλος μας είπε ότι ακόμη και στους λουκουμάδες και τα γλυκά έχει περιοριστεί η κίνηση: «Φέτος είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, δεν υπάρχουν λεφτά στον κόσμο κι έχουν μειωθεί οι αγορές. Σίγουρα είναι πιο κουμπωμένος ο κόσμος, ενώ έχουμε και το πρόβλημα ότι συνεχώς πέφτει η είσπραξή μας και τα νοίκια ανεβαίνουν - χώρια που υπάρχουν ανεξέλεγκτοι οι αλλοδαποί. Ερχόμαστε χρόνια αλλά φέτος είναι η χειρότερη χρονιά. Υπάρχει κόσμος, περνάει, ενδιαφέρεται, αλλά δεν έχει χρήματα να ψωνίσει όπως τις προηγούμενες χρονιές. Αλλά και να έχει κάποιος, φοβάται τι θα του ξημερώσει αύριο. Εχουμε μεγάλη πτώση, σίγουρα ένα 40% σε σχέση με πέρυσι».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/10/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου