Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο,τι θέλει ο Σαμαράς θα κάνει ο Τατούλης!!! “ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ“ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΟΓΚΟΥΜΕΝΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ


Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε μελλοντικό πρωθυπουργό της χώρας, έριξε το μπαλάκι για το λιγνιτωρυχείο σε Φαλάνθη - Χωματερό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Στην απόφαση που έλαβε χθες η πλειοψηφία για το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα, ο κ. Τατούλης παρατήρησε ότι αν η άποψη του κ. Σαμαρά είναι αρνητική, θα την προσυπογράψει, ενώ αν είναι θετική θα συζητήσει και πάλι το θέμα του λιγνιτωρυχείου. 

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, στο ΕΜΠ
(Τμήμα Μεταλλείων) και πως θα στείλει προσωπική επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να πουν την άποψή τους σχετικά με την επένδυση, με έμφαση στον Αντ. Σαμαρά. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία 6μελούς επιτροπής που θα παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις, με πρόεδρο την Ντ. Νικολάκου και μέλη τους  Κ. Τσαπόγα, Γ. Αργυράκη, Π. Βαλασόπουλο, Σ. Παναγιωτόπουλο (αρνήθηκε τον ορισμό του δηλώνοντας αντίθετος στην επένδυση) και Ηλ. Κανάκη (πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου). Διευκρίνισε επίσης ότι απόφαση για το θέμα θα ληφθεί κατά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου για τη ΜΠΕ. 
Οι Δημήτρης Δράκος και Θανάσης Πετράκος επέμειναν στην κοινή τους πρόταση κατά της δημιουργίας του λιγνιτωρυχείου, τονίζοντας ότι -όπως είχαν καταδείξει και οι κινητοποιήσεις του 2005- θα καταστρέψει την περιοχή και όλη την Μεσσηνία. Κατά τη συζήτηση επικράτησε ένταση και έντονη αντιπαράθεση της αντιπεριφερειάρχη Ντ. Νικολάκου και του περιφερειάρχη Π. Τατούλη με τον επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας“ Θ. Πετράκο. 
Στη συζήτηση που έγινε χθες παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και δημότες από τον τέως Δήμο Κορώνης, ενώ οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και οι πρώην δήμαρχοι Κορώνης Δημήτρης Βεργόπουλος και Νέστορος Τάσος Τσορώνης τάχθηκαν κατά της «επένδυσης» του λιγνιτωρυχείου, τονίζοντας ότι θα καταστρέψει την περιοχή και όλη τη Μεσσηνία. 
Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δ. Καφαντάρης  απαντώντας στον κ. Τατούλη ξεκαθάρισε «μακριά από εμάς ο όρος ιδιοτέλεια για θέματα ανάπτυξης του τόπου που ζούμε». Τόνισε ότι «είναι λάθος άλλοι να σχεδιάζουν χωρίς εμάς. Επίσημη ενημέρωση δεν είχαμε ποτέ ως δήμος και ως περιοχή». Σημείωσε πως η περιοχή έχει άλλη προοπτική, άλλο στόχο, «είμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια λογική που έχει να κάνει με εξόρυξη λιγνίτη. Η “επένδυση“ αυτή αντιβαίνει τις πολιτικές, τις προοπτικές μας». 
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος επεσήμανε τις επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και στην ύδρευση της περιοχής και σημείωσε ότι πυλώνες ανάπτυξης είναι ο τουρισμός και η γεωργία.  
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  Δ. Δράκος τόνισε ότι η προοπτική της περιοχής είναι στην τουριστική ανάπτυξη και στην ποιοτική γεωργία. Παρατήρησε πως βρίσκεται κοντά στην επένδυση της ΠΟΤΑ, μίλησε για προβλήματα με το νερό και σημείωσε ότι αυτή η επένδυση μόνο παίρνει, δεν δίνει.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης“ Ν. Γόντικας τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αποδοκίμασε το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους και σημείωσε ότι «είμαστε απέναντι από την επένδυση, από αυτόν τον τρόπο εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών».
Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας“  Θ. Πετράκος μίλησε για ανοχή της Περιφέρειας και, απαντώντας στον κ. Τατούλη, σημείωσε ότι «με μεγάλη υπευθυνότητα, σοβαρότητα και γνώση, ξέρουμε τι θέλουμε - πρόχειρες και ιδιοτελείς είναι οι απόψεις αυτών που λιβανίζουν την επένδυση». Παρατήρησε επίσης ότι αυτή η επιδρομή έχει στόχο να καταστρέψει την περιοχή χωρίς κανένα όφελος, για να ‘κονομήσει ο άγνωστος επενδυτής.
Ο επικεφαλής της “Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά“ Λ. Μπούκλης είπε ότι δεν μπορεί
να εκφράσει γνώμη χωρίς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τάχθηκε κατά του λαϊκισμού και ζήτησε να επισκεφτούν όλες οι παρατάξεις την
περιοχή. 
Ο πρώην δήμαρχος Κορώνης Δ. Βεργόπουλος τόνισε ότι «ο κόσμος έχει αποφασίσει γεωργική ανάπτυξη και τουρισμό, όχι άλλο κάρβουνο. Θα είναι αδιανόητο να αποφασιστεί κάτι διαφορετικό».
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης -πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου Γ. Στραβόλαιμος σημείωσε ότι «η
επένδυση θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για την περιοχή, θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η τουριστική ανάπτυξη».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του ΔΣ Πύλου - Νέστορος Τ. Τσορώνης τόνισε ότι «είναι η καλύτερη περιοχή για τουριστικές επενδύσεις. Διεκδικούμε πολιτική απόφαση, το θέμα είναι εξόχως πολιτικό. Η “επένδυση“ αυτή βλάπτει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».
Η αρμόδια για την Κορώνη αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Πελαγία Λευτάκη-Αρβανίτη μετέφερε την οργή της τοπικής κοινωνίας και τόνισε πως «θα είναι η απόλυτη καταστροφή για ό,τι πετύχαμε ως τώρα και ό,τι περιμένουμε από το αύριο». 
Η αντιπεριφερειάρχης  Ντ. Νικολάκου υποστήριξε ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε για το δημόσιο συμφέρον». Επέκρινε «τις στείρες κραυγές και τις βαρύγδουπες δηλώσεις» αλλά δικαιολόγησε τις δημοτικές αρχές, κατανοώντας όπως είπε την αγωνία τους. Ανέφερε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κάθε επενδυτή να βλάψει την Π.Ε. Μεσσηνίας αλλά θα εναντιωθούμε και στο λαϊκισμό». Υποστήριξε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δε θα είναι απέναντι στη θέληση των πολιτών και πρόσθεσε ότι «εμείς θα πούμε το “ναι“ ή το “όχι“ τεκμηριωμένα».

Ο  Γ. Γιαννούτσος, πρώην υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ που κατάγεται από την περιοχή της Πυλίας, σημείωσε ότι η εξόρυξη του λιγνίτη από την περιοχή αυτή θα είναι ασύμφορη, όπως ήταν ασύμφορη και την σταμάτησε η ΔΕΗ - και ανέφερε ότι δίπλα της η Επιχείρηση έχει το ορυχείο του Αθήναιου που είναι καλύτερο της Φαλάνθης. 
Εμμέσως υπέρ της επένδυσης τάχθηκε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Κ. Τσαπόγας, ενώ ο Γ. Αργυράκης  παρατήρησε ότι «πρέπει να δούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε από την επένδυση» και πως «καμία επένδυση δεν έχει τύχη αν δεν πετύχουμε την κοινωνική συναίνεση».
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας  Σ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αρνείται να συναινέσει στην καταστροφή της περιοχής, εκτιμώντας ότι η εν λόγω «επένδυση» θα βάλει ταφόπλακα σε μία αναπτυσσόμενη τουριστική και αγροτική περιοχή. 
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς επιτέθηκε στον Θ. Πετράκο και δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε τις τοπικές κοινωνίες».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/01/2012

2 σχόλια:

  1. ολοι οι ειδικοί εδώ μαζευτήκανεκαι ο καθένας του μακρύ του και το κοντό του.Μέχρι κα πρώην εργαζόμενος της ΔΕΗ βγήκε και τόνισε το ασύμφωρο της επενδυσης.Τρελά πράγματα συμβαίνουν.Αντί να καθήσουν με ειδικούς που θα τους ξεστραβώσουν και θα αποκτήσουν πραγματική γνώση επί του θέματος κάθονται και λαικίζουν στις πλάτες του κοσμάκη.Τόσος κοσμος που θα βρει δουλειά εφ όσον όλα ειναι όπως πρέπει να είναι- περιβαλλοντικά μιλάω-δεν τους ενδιαφέρει.Λες και όλοι στη περιοχή έχουν την ευχέρεια να ζήσουν από τον τουρισμό και την γεωργία μόνον.Μας δουλεύετε νομίζω,και ξέρετε και κάτι ακόμα?Με τις αντιδράσεις σας δείχνεται ιδιοτελή και κατευθηνόμενη συμπεριφορά.Ας τρώει ο κόσμος ψωμί και αλάτι αρκει να υπάρχει δίπλα μας η ΠΟΤΑ και μόνον.Εσείς βέβαια έχετε τον τ΄ροπο να τρώτε με χρυσές μασέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θεμα ειναι άλλο δηλ. το ποσο ευκολα μπορουν και αλλαζουν αποψεις αυτο ειναι το πιο ανησυχητικο γι αυτους που μας κυβερνουν (γιατι συγχεουμε ορισμενα πραγματα ακομα -υπαρχει αγανακτιση για τους πολιτικους βουλευτες αλλα η ιδια αγανακτηση θα επρεπε να υπαρχει και για τους αιρετους δημαρχους,περιφεριαρχες κτλ κτλ., πραγμα που δεν υφισταται- η τουλαχιστον οχι ακομα).
    Κατα τ αλλα συμφωνω οτι ολοι γιναν ειδικοι και λενε το μακρυ τους και το κοντο τους και αναμενω την τελικη ΜΠΕ για να ξαναγραψω οτιδηποτε για το συγκεκριμμενο θεμα.
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή