Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη τόσο για οικονομικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, παίζει καθοριστικό ρόλο στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επομένως στην αξιοποίηση των εγχώριων πόρων. Οι ΑΠΕ είναι μορφές εκμετάλλευσης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες που γίνονται στο περιβάλλον.
Στην Πράγα, το διάστημα 16-19 Οκτωβρίου 2011 διεξήχθη το παγκόσμιο συνέδριο βιώσιμης ανάπτυξης με τίτλο “Hydro 2011: Practical Solutions for a Sustainable Future”,
όπου παρουσιάστηκαν δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε 33 διαφορετικές θεματικές ενότητες. Ανάμεσα στις εργασίες που δημοσιεύθηκαν και παρουσιάστηκαν ξεχωρίζει η μελέτη εγκατάστασης συστήματος αιολικής ενέργειας και λειτουργίας υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή της
Μεθώνης που εκπόνησε και παρουσίασε ο υπογράφων στο πλαίσιο μεταπτυχιακής εργασίας στο ΕΜΠ.
Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η διερεύνηση συνεργασίας μιας ανεμογεννήτριας για την εξυπηρέτηση ενός υδροηλεκτρικού σταθμού. Πρόκειται για το λεγόμενο υβριδικό υδροηλεκτρικό έργο, το οποίο συνδυάζει την αιολική ενέργεια με την υδροηλεκτρική. Αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί είτε να λειτουργήσει ανεξάρτητα, είτε να συνδεθεί στο ηλεκτρικό σύστημα. Βασίζεται εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συγκεκριμένα στον άνεμο και το νερό και αποτελεί τη μοναδική τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα «αποθήκευσης» της παραγόμενης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.
Τα έργα αυτά λειτουργούν ως εξής:
η ενέργεια που παράγεται στην ανεμογεννήτρια μεταφέρεται μέσω του συστήματος στην αντλία του υδροηλεκτρικού έργου. Με τη σειρά της η αντλία κινητοποιείται και μεταφέρει νερό από έναν ταμιευτήρα χαμηλού υψομέτρου σε έναν υψηλότερου υψομέτρου, όπου και «αποθηκεύεται» ως δυναμική πλέον ενέργεια. Οταν χρειαστεί η ενέργεια αυτή να μετατραπεί ξανά σε ηλεκτρική για να καλύψει τυχόν ανάγκες του συστήματος τότε ακολουθεί την αντίστροφή διαδρομή: δηλαδή το νερό μεταφέρεται από τον επάνω στον κάτω ταμιευτήρα. Εκεί ένας υδροστρόβιλος μετατρέπει την κίνηση του νερού σε ηλεκτρική και τη διοχετεύει πάλι πίσω στο σύστημα. Σε μέγεθος οι ταμιευτήρες αυτοί προβλέπεται να είναι μικρότεροι από τους σημερινούς της ΔΕΗ, διότι το νερό θα ανακυκλώνεται επομένως δεν θα υπάρχει ανάγκη για μεγάλες λεκάνες. Επιπλέον στη συγκεκριμένη μελέτη το ρόλο της κάτω δεξαμενής παίζει η θάλασσα.
Η μελέτη έγινε για έργο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην περιοχή της Μεθώνης, με ανεμολογικά δεδομένα τα οποία δόθηκαν από την ΕΜΥ για τα έτη 1955 – 2008. Τα δεδομένα έτυχαν στατιστικής επεξεργασίας, βάσει της οποίας προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για την υλοποίηση του υβριδικού συστήματος. Η θέση κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού επιλέχθηκε λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μεθώνης όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Η τοποθεσία επιλέχθηκε μετά από έρευνα, ώστε να πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:
Ικανοποιητικές ταχύτητες ανέμου
Ελάχιστη απόσταση από οικισμό
Κατάλληλο υψόμετρο
Δυνατότητα πρόσβασης
Γεωμορφολογικά δεδομένα για την
κατασκευή της δεξαμενής
Στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης επικρατεί αιολικό δυναμικό όχι ιδιαίτερα υψηλό, αλλά ικανό για να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας για το παρόν σύστημα, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου θα είναι τα εξής:
Αιολικό πάρκο: 1 ανεμογεννήτρια τύπου Vestas 850kW
Αντλιοστάσιο: 3 διαφορετικά ζεύγη αντλιών των συνολικής ισχύος 680kW
Υδροηλεκτρικός σταθμός: 1 υδροστρόβιλος Pelton 220kW
1 δεξαμενή συνολικής χωρητικότητας 220m³ θα τοποθετηθεί σε υψόμετρο 120m, η οποία θα γεμίζει με άντληση νερού από τη θάλασσα.
Το προτεινόμενο υβριδικό σύστημα αποτελεί μια εφικτή και οικονομικά προσοδοφόρα λύση για την περιοχή της Μεθώνης, όπου το υπάρχον αιολικό δυναμικό παραμένει τελείως αναξιοποίητο ενώ όλη η ενέργεια που παράγεται είναι εγγυημένη και σταθερή.
Παράλληλα υπάρχουν μια σειρά από περαιτέρω οφέλη για την περιοχή υλοποίησης του έργου όπως οικονομικά, περιφερειακή ανάπτυξη, ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και ευαισθησίας, ανάπτυξη οικοτουρισμού και απεξάρτηση από την εισαγωγή καυσίμων υλών.
Σε μια περίοδο που η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθείται τόσο από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από τις αντίστοιχες αρχές της χώρας, ο συνδυασμός της ανεμογεννήτριας με έναν υδροηλεκτρικό σταθμό μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική λύση στο νομό αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να παρθούν αποφάσεις, των οποίων τα αποτελέσματα είναι ναι μεν μακροπρόθεσμα, αλλά αναμφίβολα ευεργετικά σε πολλούς τομείς της ζωής.
Παπαντωνίου Παναγιώτης
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Msc
Υπ. Διδάκτωρ
Papantoniou_p@teemail.gr
www.nrso.ntua.gr/ppapant
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/01/2012
Για σηκώσετε χέρια να δούμε πόσοι από εσάς που λέτε μια ζωή ΟΧΙ σε όλα θα λέγατε ΝΑΙ σε μια τέτοια περίπτωση αφού δεν δημιουργεί ρύπους και είναι φιλική στο περιβάλλον.
Ξέχασα. Οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν πρόβλημα. "Τρακάρουν" τα μεταναστευτικά πουλιά επάνω τους, κάνουν θόρυβο, προκαλούν στείρωση στους τράγους κ.λ.π. Όλα αυτά και πολλά άλλα είχαν ακουστεί στη συζήτηση που είχε γίνει στο παλιό γυμνάσιο όταν ήταν να μπουν στον Άγιο Νικόλαο.
Ας πληρώνουμε τότε το πετρέλαιο, στα "ουράνια" που πάει, και ας μην γίνουμε ποτέ ενεργειακά αυτάρκεις.
Κώστας....
Πολυ καλή πρόταση. Κώστα μην συγχέεις τα λιγνιτη με τις ανεμογεννητριες (εαν εννοεις αυτό με αυτους που είναι αντίθετοι σε όλα).Δεν έχουν καμμια σχέση και εγω είμαι υπερ των ΑΠΕ ουτως η αλλως.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-
Θα σε ρωτήσω αν διάβασες την άποψη του χημικού μηχανικού στην παρακάτω διεύθυνση. Εγώ θα τα ζύγιζα τα πράγματα και θα το έψαχνα από κάθε πλευρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://energeiakozani.blogspot.com/2012/01/blog-post_220.html
Θα σου απαντησω οτι το διαβασα το αρθρο και εβγαλα τα εξης χρήσιμα συμπεράσματα:
ΑπάντησηΔιαγραφή1)Αναφερει τις ευεργητικες ως προς την ενεργεια επιδρασειςα αλλα δεν ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
Μηπως γιατι είναι τόσο πολλοί που δεν τον "παιρνει" κατα το κοινως λεγομενο να τους αναφερει; Ρωτω εγω τωρα.
Ειναι γεγονος αυτο που εγραψα οτι η Πτολεμαϊδα ειναι η πρωτη σε καρκινους στην Ελλαδα.
2) Πιστευεις οτι σ ενα Blog http://energeiakozani.blogspot.com/2012/01/blog-post_220.html που αναφερεται καθαρα στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ δεν θα εκθειάζαν το ψωμι που τρωνε και θα πηγαιναν κόντρα λέγοντας αλήθειες περι λιγνίτη στον κόσμο?
Το θέμα είναι πως παρουσιάζεις κάτι και αν θες να παρουσιασεις μονο τα θετικα μπορεις γιατι υπαρχουν, αλλα στο συγκεκριμμενο Blog δεν αναφερονται πουθενα για τα αρνητικα γιατι εξυπηρετει συμφεροντα.
-Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-
Ελπίζω να γινα κατανοητος με το πιο πανω κειμενο τι θελω να πω γιατι τωρα που το ξαναδιαβαζω απο συνταξη ειναι χαλια. Συγνωμη γι αυτο.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-
Στη περιοχή "Βόρεια της Μεθώνης" τί status υπάρχει γνωρίζει κανείς; Μήπως λέω μήπως είναι καταφύγιο άγριας ζωής; Τί προβλέπει η νομοθεσία για τα καταφύγια άγριας ζωής έχει αναρωτηθεί κανείς; Ή μόνο το κυνήγι σας πείραξε (που είμαι και σύμφωνος στο να απαγορεύετε σε τέτοιες περιοχές). Γιατί η μόνη απαγόρευση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι για εμάς του κυνηγούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλε ανωνυμε δεν ξερω που αναφε εσαι Βόρεια της Μεθώνης(πες μου τοπωνυμιο για να καταλαβω που λες) αλλα ξέρω οτι επι δημαρχίας Μιχελή η Μεθώνη έκανε ένα σημαντικό βήμα ανάπτυξης το ΣΧΟΟΑΠ. Εκει αναφέρει όλες τις ζώνες και τις χρησεις τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-