Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΝΙΖΟΥΝ Ανάγκη για έργο προστασίας της παραλιακής ζώνης Μεθώνης


Η προστασία της παραλιακής ζώνης της Μεθώνης από τη διάβρωση πρέπει να γίνει από τη μελέτη που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σημειώνουν στην “Ε“ οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής. Ο δήμαρχος Πύλου -Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο αντιδήμαρχος και πρώην αντιδήμαρχος Μεθώνης Τάκης Καρβέλας και ο πρώην δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής επισημαίνουν ότι το έργο είναι αναγκαίο για να προστατευτούν ο παραλιακός δρόμος και οι ιδιοκτησίες.
Ειδικότερα, ο Δημ. Καφαντάρης σημείωσε: «Πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η μελέτη και με βάση αυτή να γίνει το έργο για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διάβρωσης της παραλιακής ζώνης της Μεθώνης. Τέλος τα παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών, τέλος τα ημίμετρα».

Ο Τ.  Καρβέλας ξεκαθάρισε πως «οι λύσεις είναι συγκεκριμένες: α) Πρέπει να γίνει άμεση αποκατάσταση, για να υπάρξει πρόσβαση στο δρόμο.β) Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της μελέτης για την οριστική αντιμετώπιση, που είναι σε προχωρημένο στάδιο». Παρατήρησε ότι «θα ξαναδημιουργηθεί η παραλία, όπως προβλέπει η μελέτη. Είναι μια αντίστοιχη μελέτη σαν του Κορδία σε μεγαλύτερη κλίμακα». Ζήτησε μάλιστα συνεργασία με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία: «Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πρέπει να συνεργαστεί για να μην υπάρχουν καταστροφές στον υποθαλάσσιο οικισμό της Μεθώνης. Πρέπει να συνυπάρξουν τα πράγματα». Εξήγησε πως «είναι αναγκαίος αυτός ο δρόμος για να προστατευτούν και οι ιδιοκτησίες που υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια. Εκεί διέρχεται και ο παραλιακός αγωγός αποχέτευσης».
Ο Ηρ. Μιχελής ανέφερε ότι «αν δε φτιαχτεί οριστικά και σύμφωνα με την ακτομηχανική μελέτη, θα έχουμε συνέχεια προβλήματα». Και συνέχισε: «Η μελέτη πέρα από την οριστική θωράκιση και προστασία της περιοχής προβλέπει και την προσωρινή αντιμετώπιση μέχρι να γίνει το έργο. Γιατί αμφιβάλλουμε αν και πότε θα γίνει το οριστικό έργο. Πρέπει να προστατευτούν ο δρόμος και οι ιδιοκτησίες. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αρχαιολογίας και την Κτηματική, που γνωρίζουν το πρόβλημα».
Με βάση την εμπειρία του ως δημάρχου σχολίασε ότι «για να πάρεις τις εγκρίσεις χρειάζονται14-15 υπογραφές. Θέλει 2-3 χρόνια για τις εγκρίσεις. Υπάρχει όμως έκτακτη ανάγκη και κάτι πρέπει να γίνει».
Η μελέτη της λιμενολόγου Μαριλένας Φράγκου που συντάσσεται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης -Αναπτυξιακής - Δήμου Μεθώνης, προβλέπει κυματοθραύστες από φυσικούς ογκόλιθους σε σειρά, σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Θα αναπτυχθούν σε μήκος 1 χιλιομέτρου από τη Μεθώνη προς τη Φοινικούντα. Θα είναι παράλληλοι προς την ακτογραμμή, όπως στον Κορδία. Θα έχουν μήκος 100 μέτρα ο καθένας και μεταξύ τους θα υπάρχει ένα κενό 60 μέτρων. Αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από την ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μετά την έγκρισή της θα ανατεθεί η οριστική μελέτη. Υπάρχει εγκεκριμένη ακτομηχανική μελέτη. Οπως σημείωσε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας, «όταν ο κυματισμός είναι πάνω από το μέγιστο προκαλεί προβλήματα στην περιοχή. Και αυτά παρατηρούνται σχεδόν κάθε χρόνο».


Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/01/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου