Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε από την εκπαιδευτική κοινότητα της Μεσσηνίας η εκδήλωση που έγινε χθες στην Costa Navarino, με θέμα «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο από το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
Την παρουσίαση παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών που έδειξαν διατεθειμένοι να συμβάλουν με τις δράσεις τους στους στόχους του προγράμματος. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά αρχικά καταρχάς μαθητές της Ε‘ και Στ‘ τάξης δημοτικών σχολείων της Μεσσηνίας, ενώ σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.
Σημαντικό μέρος των δράσεων θα πραγματοποιούνται στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, στην Costa Navarino. Μέσα από ξεχωριστές διαδρομές και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, παιδιά από τα σχολεία του νομού θα μάθουν για την προστασία του περιβάλλοντος και το νόημα της αειφορίας - γνωρίζοντας ταυτόχρονα τη μοναδική μεσσηνιακή φύση και την Ιστορία της περιοχής.
ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και εκπρόσωπος του Navarino Foundation, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Μεσσηνία είναι ένας από τους πιο όμορφους τόπους. Για να διαφυλάξουμε αυτό που κληρονομήσαμε πρέπει να το γνωρίζουμε και να το εκτιμούμε ώστε να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε. Ο τρόπος που έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα οδηγεί τα παιδιά όχι μόνο στη γνώση και την κατανόηση, αλλά τα κάνει πρωταγωνιστές μιας καμπάνιας για να γνωρίσουμε την περιοχή μας ξανά, μέσα από τα δικά τους μάτια. Το σημαντικότερο κομμάτι του προγράμματος το αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, που καλούνται να μεταφέρουν στα παιδιά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος στην εποχή μας».
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Αθανάσιος Κατσής σημείωσε: «Η διοργάνωση του επιμορφωτικού προγράμματος και η συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Navarino Natura Hall σηματοδοτεί τις δυνατότητες δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου πανεπιστημίου και των πρωτοπόρων φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μεσσηνίας, που αγκαλιάζει παρόμοιες πρωτοβουλίες».
Από το υπουργείο Παιδείας μίλησε ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος που στάθηκε στη δυνατότητα που δίνεται στο σχολείο να προτάξει τη δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία, σχεδιάζοντας πράγματα και κερδίζοντας το στοίχημα της γνώσης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νίκος Κλάδης που εξήρε την πρωτοβουλία του Navarino Foundation της Costa Navarino, αλλά και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για τη δημιουργία αυτού του ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού προγράμματος.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Λήδα Αρνέλλου και Δημήτρης Νοταράς παρουσίασαν αναλυτικά το πρόγραμμα «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας», με τη βοήθεια σλάιντς.
Σύμφωνα με την παρουσίαση:
Πριν από την επίσκεψη του κάθε σχολείου στο Natura Hall, θα στέλνεται ένα ερωτηματολόγιο με θέμα “Αλλάζουμε συνήθειες για να μην αλλάξει το κλίμα“. Οι μαθητές θα χωρίζονται σε ομάδες των 10 ατόμων και θα κάνουν μία μικρή έρευνα για να δουν τη στάση της οικογένειάς τους απέναντι στο περιβάλλον.
Οι δραστηριότητες, που είναι ειδικά σχεδιασμένες προκειμένου να εντάσσονται στη διδακτική ύλη των σχολείων, αφορούν τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, το πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον καθώς και τις κλιματικές αλλαγές.
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές θα αντιλαμβάνονται πως οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για τον πλανήτη και ταυτόχρονα θα προτείνουν τρόπους ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά το φυσικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε ομαδικά πειράματα ή σε πειράματα επίδειξης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη με πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.
Μετά το πέρας της επίσκεψης και των δραστηριοτήτων, οι μαθητές θα επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδώσουν στους κατοίκους της περιοχής τους τις ιδέες, τις σκέψεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η παρουσίαση θα γίνεται μέσω γραπτού κειμένου, βίντεο, κολάζ, ζωγραφικής, φωτογραφιών ή banner για το Διαδίκτυο. Μάλιστα οι καλύτερες αναφορές θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές έγινε μία πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος σε ορισμένα σχολεία της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, επισημάνθηκε πως υπάρχουν επαφές για τη δημιουργία προγραμμάτων και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - ενώ μελλοντικά υπάρχει σκέψη για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που θα αναφέρεται στην πλούσια ιστορία της Μεσσηνίας, προκειμένου τα παιδιά να νιώθουν υπερήφανοι συνεχιστές της πλούσιας κληρονομιάς που παρέλαβαν.
Η όμορφη χθεσινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των εκπαιδευτικών στην αίθουσα του Navarino Natura Hall. Εκεί ο διευθυντής του Βασίλης Καρακούσης και ο υπεύθυνος των πειραμάτων Φώτης Σταυριανόπουλος παρουσίασαν στους επισκέπτες τις ενότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος (Ουρανός, Γη, Θάλασσα και Κλίμα) με οπτικοακουστικά μέσα.
Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τον πλούσιο μπουφέ που είχαν ετοιμάσει οι υπεύθυνοι της Costa Navarino.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/01/2012
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/01/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου