Η Νοτιοανατολική Πυλία και ολόκληρη η Μεσσηνία βροντοφώναξαν «όχι» στα λιγνιτωρυχεία σε Φαλάνθη - Χωματερό, «όχι» στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην απειλή της δημόσιας υγείας, στην υποβάθμιση και την ακύρωση της αναπτυξιακής τους προοπτικής. Σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο Χωματερού πέρα και πάνω από κόμματα, δημότες, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, αυτοδιοικητικοί της Μεσσηνίας τόνισαν ότι δε θα επιτρέψουν την υλοποίηση της «επένδυσης» και πως θα συνεχίσουν τον αγώνα με τη δυναμική τους παρουσία στην Τρίπολη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 20 Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την «επένδυση» του λιγνίτη.
Στην εντυπωσιακή συγκέντρωση δεν παρέστησαν, ούτε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ούτε οι Μεσσήνιοι αντιπεριφερειάρχες. Το γεγονός σχολιάστηκε και καταγγέλθηκε - και ο κ. Τατούλης κλήθηκε να πάρει άμεσα, τώρα, ξεκάθαρη θέση. Η παράταξη Τατούλη είναι η μοναδική πολιτική οργάνωση που ακόμα δεν έχει πάρει θέση και δεν έχει ταχθεί κατά του λιγνίτη, περιμένοντας τις απόψεις επιστημονικών φορέων και... κομμάτων - ιδιαίτερα δε του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.
Από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκε μόνο ο σύμβουλος Γιάννης Αργυράκης, ο οποίος αρχικά επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά στη συνέχεια εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά της «επένδυσης». Στη συγκέντρωση παρέστησαν και αρκετοί ξένοι, Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν μαγευτεί από την περιοχή και επέλεξαν να ζήσουν σε αυτή.
Η αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Πελαγία Λευτάκη-Αρβανίτη τόνισε ότι ο τόπος είναι κάθετα αντίθετος στο λιγνίτη και αναφέρθηκε σε όλους τους λόγους της αντίδρασης.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φαλάνθης Κώστας Κυριόπουλος σημείωσε ότι οι προηγούμενες «επενδύσεις» - εξορύξεις «μας άφησαν σημάδι. Είναι η χαβούζα της ΛΑΡΚΟ στην όμορφη περιοχή της Αγιαπλαγιάς». Και τόνισε πως «το 1997 και το 2005 είπαμε όλοι μαζί το μεγάλο "όχι" στην καταστροφή των περιουσιών μας, στο ξεσπίτωμά μας. Θα μας βρουν μπροστά τους, θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωματερού Διονύσης Κοσμάς παρατήρησε ότι «η εξόρυξη λιγνίτη δίπλα από τα σπίτια μας είναι πράξη εκτοπισμού των κατοίκων και καταστροφής του τοπίου. Είναι πράξη αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή μπροστά στο κέρδος κάποιων». Και προέτρεψε τους συμπολίτες του «να αντισταθούμε, να κινητοποιηθούμε, να είμαστε σε συνεχή αντιπαράθεση έως ότου η εταιρεία σταματήσει το ενδιαφέρον της».
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε ότι «έχουμε επιλέξει την πορεία που πρέπει να έχει αυτός ο τόπος. Είναι πορεία παραγωγής, τουρισμού, πολιτισμού. Δε θέλουμε την πορεία που σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς». Παρατήρησε ότι η Κορώνη είναι πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής και κάλεσε όλο τον κόσμο «να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος για να ανατραπεί η προοπτική αυτής της εξέλιξης».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε ότι θα προκληθεί μεγάλο πρόβλημα από την «επένδυση» κι επεσήμανε πως δε συμβιβάζεται με τις επενδύσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι το «όχι» στην επένδυση δε στηρίζεται σε ένα καπρίτσιο, αλλά στην ιστορία, στον πολιτισμό και στην επιλογή της ανάπτυξης. Επεσήμανε ότι «θα ανατραπεί η φυσιογνωμία της περιοχής», σημείωσε «άνθρακες ο θησαυρός» και παρατήρησε πως χρειάζεται αγωνιστική επαγρύπνηση.
Ο επικεφαλής της «Áγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος μίλησε για κουκουλοφόρους δήθεν επενδυτές, που χτύπησαν λάθος πόρτα - και σημείωσε ότι ο κόσμος λέει «όχι» στο κάρβουνο, στους κουκουλοφόρους που θέλουν να κάνουν την αρπαχτή. Κάλεσε τον περιφερειάρχη, τους Μεσσήνιους αντιπεριφερειάρχες και τους 30 συμβούλους της πλειοψηφίας να πουν «όχι» στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή της Μεσσηνίας. Και επεσήμανε ότι «η παρουσία όλων στις 20 του μήνα στην Τρίπολη θα ανατρέψει τους κουκουλοφόρους».
Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης υπενθύμισε ότι η ΡΑΕ έχει κρίνει την εξόρυξη του λιγνίτη στην περιοχή ως οικονομικά ασύμφορη και περιβαλλοντικά καταστροφική. Σημείωσε ότι «στέλνουμε μήνυμα πως θα περάσουν πάνω από το πτώμα μας και θα γίνει πόλεμος», ενώ ξεκαθάρισε πως «εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον μας».
Ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι «η "επένδυση" αυτή είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να γίνει» και τόνισε πως «είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και δεν κοιτάμε κόμματα».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Αργυράκης, που δήλωσε ότι παραβρίσκεται ως ενεργός πολίτης του νομού, υποστήριξε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πέρα από πολιτικό είναι και όργανο διοίκησης της Περιφέρειας. Δικαιολόγησε την άποψή του στο Συμβούλιο (ήξεις αφήξεις, αλλά εμμέσως κατά της "επένδυσης") και πρότεινε να δοθεί τεκμηριωμένη απάντηση που να πείθει. Οι απόψεις του αποδοκιμάστηκαν από παρευρισκόμενους, που σημείωσαν ότι τους προσβάλλει, ζητώντας του μια ξεκάθαρη πολιτική θέση. Καταλήγοντας λοιπόν, είπε ότι η «επένδυση» δεν έχει ούτε θετικό ισοζύγιο ούτε την κοινωνική συναίνεση - και παρατήρησε πως «κανείς δεν μπορεί να πάει απέναντι στα συμφέροντα και τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας».
Ο πρώην δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής επεσήμανε ότι το «όχι» το έχουμε αιτιολογήσει στο παρελθόν και παρατήρησε πως υπήρχαν και προσυνεννοήσεις και κάποιοι πήγαν και μίλησαν πριν. Ζήτησε να ειπωθούν ονόματα, αυτοί που φταίνε, να αποδοθούν ευθύνες σε προσωπικό επίπεδο και ρώτησε: «Αυτοί που απουσιάζουν γιατί δεν ήρθαν; Ποιοι είναι αυτοί που φέρνουν τις "επενδύσεις" και τις στηρίζουν;». Τέλος, τόνισε ότι «θα νικήσουμε όλοι μαζί».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αγγελος Κωτσιόπουλος σημείωσε ότι «είναι αιτιολογημένο το "όχι"» και πως «με την "επένδυση" αυτή θα αχρηστευτεί τελείως η μισή Μεσσηνία».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παναγιωτόπουλος ζήτησε «ως Μεσσήνιοι να πάμε ενωμένοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο», αλλά επεσήμανε ότι η απουσία των συμβούλων της πλειοψηφίας και των αντιπεριφερειαρχών δείχνει ότι δεν πάμε ενωμένοι. Σημείωσε ότι «δε δεχόμαστε καμία κουβέντα για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί είναι φτιαγμένη στο πόδι, για τα δικά τους συμφέροντα».
Ο Σπύρος Μωρακέας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι «με αγώνα θα αποτρέψουμε την περιβαλλοντική καταστροφή».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος Τάσος Τσορώνης προέτρεψε να συνεχιστούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να πάμε όλοι εκεί». Και τόνισε: «Ενα εξόχως πολιτικό ζήτημα χρειάζεται πολιτική απόφαση, και η απόφαση είναι "όχι"».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος Γιώργος Χρονόπουλος σημείωσε ότι «αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές και είναι εφιάλτης».
Ο Θεμιστοκλής Αποστολίδης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής, σημείωσε ότι «τα λιγνιτωρυχεία θα μετατρέψουν την περιοχή μας σε τόπο μαρτυρίου, σε κρανίου τόπο» και παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «Ο κανένας έρχεται να επενδύσει... Οι εταιρείες που έρχονται να επενδύσουν (το 1997, το 2005 και τώρα) αλλάζουν χρώμα σαν το χταπόδι. Η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει και έχει ακυρώσει τη μεγάλη αρπαχτή». Υπενθύμισε ότι η Κορώνη είναι πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής και σχολίασε ειρωνικά: «Θέλουν να μας μάθουν να τρώμε κάρβουνο. Είναι πιάτο, φαίνεται, της μεσογειακής διατροφής». Επεσήμανε ότι «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι "σουρωτήρι". Θα απαξιωθούν όλες οι επενδύσεις από το Βασιλίτσι έως το Ριζόμυλο, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα χαθεί το νερό. Θα μας θεωρούν τη Σπιναλόγκα της Μεσσηνίας, αφού τα προϊόντα μας θα έχουν κάρβουνο». Σημείωσε ότι «εδώ είναι το Βατοπέδι και να ψαχτεί» και κάλεσε τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής να δωρίσει στο Δήμο Πύλου - Νέστορος τα στρέμματα της ΛΑΡΚΟ, «γιατί είναι δικά μας. Να γίνουν αθλητικές κι εγκαταστάσεις για την αναψυχή του κοινού».
Για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη επεσήμανε ότι «η περιοχή τον έστειλε εκεί. Αν θέλει επενδύσεις, υπάρχει το λιγνιτωρυχείο στο Αθήναιο, στην πατρίδα του. Τον καλούμε να δώσει μια ξεκάθαρη λύση άμεσα, τώρα». Σημείωσε ότι «τα υπόλοιπα θα τα πούμε με την παρουσία μας στην Τρίπολη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο». Και κάλεσε τους συμπολίτες του «να αντισταθούμε όλοι μαζί στο ξεπούλημα του τόπου μας, ο αγώνας τώρα αρχίζει».
Ο Γιώργος Γιαννούτσος, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου και πρώην υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ, αφού ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ο λιγνίτης της περιοχής είναι οικονομικά ασύμφορος και περιβαλλοντικά καταστροφικός, τόνισε: «Οποιος τολμήσει, είναι σαν να βάζει ταφόπλακα στη Μεσσηνία. Να μην επιτρέψουμε σε κάθε κερδοσκόπο, να γίνουμε κρανίου τόπος και λαθρομετανάστες στις χώρες της Αφρικής». Και παρατήρησε, παρουσιάζοντας προσωπικές εμπειρίες, ανθρώπινες ιστορίες, ότι καρκίνος και λευχαιμία καλπάζουν στη Μεγαλόπολη.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Παναγιώτης Χαλβατσιώτης παρατήρησε ότι «θέλουμε επενδύσεις, αλλά δε θέλουμε να καταστρέψουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα προς λεηλασία».
Η Γιώτα Καλογεροπούλου, γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΚΕ, είπε ότι ο τομέας της ενέργειας είναι υψηλής κερδοφορίας για το κεφάλαιο και παρατήρησε πως πρόκειται για καπιταλιστική επένδυση που ωφελεί μόνο τα κέρδη του επενδυτή. Κάλεσε το λαό να αντισταθεί στην παράδοση του λιγνίτη και στη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή.
Ο πρώην δήμαρχος Αίπειας Νίκος Αναστασόπουλος κάλεσε όσους δε γνωρίζουν την περιοχή να την επισκεφθούν και τόνισε πως οι περιφερειακοί σύμβουλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι.
Ο πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος σημείωσε ότι η επαναφορά της «επένδυσης» είναι «προσβολή της αξιοπρέπειάς μας. Το δώσαμε το μήνυμα το 2005». Και απευθυνόμενους στους περιφερειακούς συμβούλους της Μεσσηνίας, τόνισε: «Τους στείλαμε εκεί για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας. Είναι ντροπή η στάση τους».
Ο Στέφανος Κουνιάδος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, τόνισε: «Μολών λαβέ. Να σκεφθείτε τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα».
Ο Δημήτρης Σιψάς, πρόεδρος των επαγγελματιών της Φοινικούντας, σημείωσε ότι «20 χρόνια υπερασπίζουμε το αυτονόητο: τη φύση, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή». Μίλησε για ληστρική επιδρομή και τόνισε πως «θα είμαστε εδώ, στον αγώνα. Εχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας, στην αξιοπρέπειά μας, στον πολιτισμό μας».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης προέτρεψε να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, παρατήρησε ότι τα μπαλκόνια του Ακριτοχωρίου και τα κτήματα της περιοχής είναι ακριβά για την τσέπη τους και υπενθύμισε στοίχο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, που προέτρεψε να διώξουν τα σκυλιά που πάνε να πάρουν το φύτρο.
Ο Βασίλης Λυμπέρης, από το Ακριτοχώρι, παρατήρησε ότι η όρεξη των "επενδυτών" άνοιξε με το fast track της κυβέρνησης του μνημονίου.
Ο Αναστάσιος Αρβανίτης, από τους Κόμπους, συμβούλευσε «να μη στηριχθούμε σε άλλες πλάτες, γιατί είναι όλοι πουλημένοι».
Ο Γιώργος Στρατέας σημείωσε ότι με την εξόρυξη του λιγνίτη δε θα μπορούν να μαζέψουν το λάδι τους και να φάνε μια ντομάτα. Κατά της "επένδυσης" τάχθηκαν με επιστολές και ανακοινώσεις τους οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Λαμπρόπουλος, το Μανιατάκειο Ιδρυμα και ο Σύνδεσμος Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια».
Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης η Πελ. Λευτάκη - Αρβανίτη ανακοίνωσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας με όλους τους λόγους της αντίδρασης ενάντια στην «επένδυση».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ONLINE" 06/02/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου