Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Η Μεγαλόπολη ζητά λιγνιτωρυχείο στην Κορώνη


Απρόσμενη εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση των επιδιώξεων εξόρυξης λιγνίτη σε Φαλάνθη - Χωματερό, με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης που τάσσεται υπέρ της εξόρυξης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη βιωσιμότητα των μονάδων της ΔΕΗ, θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίησή τους, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Κορώνης έχει ταχθεί ομόφωνα το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από τον ιστότοπο kalimera arkadia:
«"Η εξόρυξη του λιγνίτη στη Μεσσηνία και η καύση του είναι απαραίτητη για την τεχνική βιωσιμότητα της 3ης και 4ης Μονάδας στον ΑΗΣ της Μεγαλόπολης, λόγω της υψηλής ποιότητάς του σε θερμίδες, αλλά και της καλύτερης οικονομικής απόδοσης των Μονάδων του ΑΗΣ, λόγω της χαμηλής τιμής", προβλέπει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης.
Στην ίδια απόφαση, επισημαίνεται ότι "θα είναι κρίσιμο στοιχείο για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης μέρους των Μονάδων του ΑΗΣ έχοντας εξασφαλίσει και την τεχνική και την ποιοτική βιωσιμότητά τους, εξασφαλίζοντας και τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων. Θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργατών στο ορυχεία της Μεγαλόπολης, γιατί θα χρησιμοποιηθεί λιγότερος λιγνίτης από τη Μεγαλόπολη με αποτέλεσμα όχι μόνο να διατηρηθούν οι θέσεις, αλλά και να επεκταθεί η διάρκεια λειτουργίας των μεταλλείων. Η ποιότητα του λιγνίτη της Μεσσηνίας επιβαρύνει πολύ λιγότερο το περιβάλλον, λόγω της υψηλής ποιότητας και των μειωμένων ρυπογόνων στοιχείων που εμπεριέχει. Μετά τη χρήση του λιγνίτη της Κορώνης δεν θα υπάρχει πλέον το επιχείρημα από την Κομισιόν ότι η ΔΕΗ έχει τη μονοπωλιακή διαχείριση του λιγνίτη στην
Ελλάδα".
Ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Μπούρας είπε: "…Φτάνουν στο σημείο να εκφράζουν και πολύ περισσότερο να λέγουν ότι θα οχλούνται από τη διέλευση των οχημάτων που θα μεταφέρουν στη Μεγαλόπολη το λιγνίτη της Κορώνης για την καύση των μονάδων της ΔΕΗ. Δεν αναρωτήθηκαν ίσως ποτέ ότι αυτοί οι συνάδελφοι και οι τοπικές κοινωνίες, γιατί οι δήμαρχοι εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες, τι προσέφερε η Μεγαλόπολη. Δεν αναρωτήθηκαν ποτέ πώς θα παραχθεί αυτή η ενέργεια που θέλουν να καταναλώνουν πού και από ποιους. Δεν αναρωτήθηκαν πόσες θέσεις εργασίας καρπούται ο γειτονικός νομός της Μεσσηνίας 'ελέω Μεγαλόπολης' και τι σημαίνει αυτό. (…) Οι πληροφορίες μας οι σημερινές είναι τουλάχιστον από την πρόταση που έχει κατατεθεί από τη μελέτη ότι έχει περισσότερες από 4.000 θερμίδες. Επίσης φαίνεται να μην αναρωτήθηκαν και εκφράστηκαν με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει ο τόπος μας. Παρόλο που έχουμε κάνει και έκκληση προσωπικά σε όλους, δεν διανοήθηκαν ποτέ να μιλήσουν για το ΧΔΒΑ ή να πάρουν κάποια απόφαση που να αφορά το ΧΔΒΑ. Φαίνεται δεν κατάλαβαν (και το είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο) ότι εάν ρυπανθεί ο υδροφόρος ορίζοντας Μεγαλόπολης θα το 'πιούνε στο ποτήρι' τους όλοι".
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τσιριγώτης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, είπε: "Πράγματι την προηγούμενη εβδομάδα, πριν δεκαπέντε ημέρες έγινε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και ένα από τα θέματά του ήταν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ορυχείων Χωματερού και Φαλάνθης. Εκεί λοιπόν ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος με μία ομάδα δημοτών του, όπως είπε και ο δήμαρχος, εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 'λάβροι' κατά του ορυχείου του λιγνίτη στα δύο συγκεκριμένα χωριά Φαλάνθη και Χωματερό που είναι στην Κορώνη. Με τα επιχειρήματα που ακούστηκαν, έξω και πέρα από όλα τα άλλα για τις ελιές, για τον τουρισμό, ότι από την εξόρυξη θα σηκώνεται πολλή σκόνη και ότι εμείς δεν θα γίνουμε Μεγαλόπολη αυτό είναι ένα θέμα που εξόργισε και εμένα προσωπικά για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Δεν μπορεί αυτή η περιοχή να έχει δώσει δεκαετίες τώρα 'ψωμάκι' σε Μεσσήνιους και αυτοί οι ίδιοι να λένε ότι δεν θα γίνουμε Μεγαλόπολη. Να μας βλέπουν με ένα μάτι έτσι πολύ υποτιμητικό σε σχέση με το περιβάλλον και τα εργασιακά θέματα».
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φουσέκης, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, είπε: "…Πέρα και έξω όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί η Μεγαλόπολη να είναι, ξέρω εγώ, το καρκίνωμα της ενεργειακής οικονομικής ανάπτυξης και να αφορίζεται όπου βρίσκεται ο καθένας και να μιλάει απαξιωτικά πολλές φορές και υβριστικά για έναν τόπο ο οποίος έχει προσφέρει τόσα πολλά στην τοπική οικονομία και χωρίς αυτή την επένδυση εδώ δεν θα μπορούσε να εξοφληθεί εκείννη ή και οποιαδήποτε άλλη".
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παγανός, επικεφαλής της πλέον ελάσσονος μειοψηφίας, είπε: "…Πρέπει να γίνει κατανοητό και να δώσουμε παραπέρα, ότι με αυτό το πράγμα και με αυτή την εξέλιξη, ότι εάν το δημιουργήσουμε και το θέσουμε σε εφαρμογή ώστε με την Κορώνη μπορεί με ιδιώτες να πει η Ευρωπαϊκή Ενωση να μείνει η ΔΕΗ, όπως είπε και ο κ. Τσιριγώτης και ο κ. δήμαρχος, να μείνει ακόμα και να μην πουληθείστον ιδιωτικό φορέα θα πρέπει αυτό το ζήτημα να το αξιοποιήσουμε στο έπακρον. Και ο λόγος που πρέπει να το αξιοποιήσουμε είναι όχι μόνο δεν θα υποβαθμιστεί η περιοχή μας αλλά αντίθετα θα δημιουργηθούν και καινούριες θέσεις εργασίας και καινούρια ανάπτυξη και μια εξέλιξη τέτοια την οποία σήμερα με τον τρόπο που μας χειρίζονται και με τον τρόπο που υποβαθμίζουν την περιοχή μας έχουν αποκαρδιώσει και εμάς τους ίδιους τι θα γίνει και το πώς θα γίνει"».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/02/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου