Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Όχι στο ηλεκτρεργοστάσιο, "παίζεται" το λιγνιτωρυχείο



Ολα τα έργα της Μεσσηνίας... θα γίνουν από το ΕΣΠΑ, από διάφορα προγράμματά του - κι εκείνα που δε θα γίνουν θα πάρουν σειρά για το... επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης: Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας υπό τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι του νομού.

Ξεκινώντας από αυτά που συνιστούν είδηση -γιατί κυριολεκτικά...χάθηκε η μπάλα με την πληθώρα των έργων και των αιτημάτων που ακούστηκαν- ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι: 
• Στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών εντάχθηκαν οι δρόμοι Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και η παράκαμψη Φιλιατρών. 
• Το λιμάνι της Καλαμάτας εντάχθηκε στα διευρωπαϊκά δίκτυα. 
• Ασκείται πίεση στο μελετητή να τελειώσει τη μελέτη του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος για να ενταχθεί και αυτό στο τομεακό του υπουργείου. 
Ο κ. Τατούλης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι αυτός έσωσε το έργο του περιφερειακού της Καλαμάτας «που ήταν χαμένο για τον πολιτικό κόσμο και για Μέσα Ενημέρωσης της Μεσσηνίας», όπως είπε.
Ο διευθυντής Τεχνικών Εργων Παναγιώτης Γιαννακέας, που είχε αναλάβει την ενημέρωση για όλα τα έργα, ξεκίνησε από τους δρόμους Μεσσήνη - Βαλύρα (περίπου 12 εκ. ευρώ) και Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη (15-16 εκ. ευρώ), που μπορούν να έχουν τεχνικά δελτία σε 3 μήνες αν δεν υπάρξει καθυστέρηση στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ενημέρωσε ότι το Φιλιατρά -Γαργαλιάνοι, μήκους 7,5 χιλιομέτρων, έχει κόστος 20 εκ. ευρώ. Για το αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα
θα υπάρχει η  γεωτεχνική μελέτη, αλλά δεν έχει βγει το ΦΕΚ για εξομοίωση της ζώνης λιμένα. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΛ. Ανέφερε, επίσης, ότι με τη διαδικασία του νόμου περί πολιτικής προστασίας που ολοκληρώνεται σε 3 ημέρες, θα απομακρυνθούν οι ογκόλιθοι από την είσοδο του λιμανιού.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ζήτησε να γίνει η εκβάθυνση των λιμανιών Πεταλιδίου και Αγίου Ανδρέα και να υπάρξει άμεση παρέμβαση όπως στο Μάραθο. Ζήτησε επίσης την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον καθαρισμό του Παμίσου (1,1 εκ. ευρώ) και να προχωρήσει ο δρόμος Κακοπέτρι -Βαλύρα - Αρχαία Μεσσήνη.
Από τα πυρόπληκτα, το Ταμείο “Μολυβιάτη“, ο κ. Γιαννακέας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η γέφυρα στο Νεοχώρι Ιθώμης (1,1 εκ. ευρώ) και πως ξαναδημοπρατούν τον αγωγό ομβρίων στην Ασίνη της Κορώνης.
Συνεχίζοντας την ενημέρωση, είπε ότι ενέταξαν την 7η επαρχιακή οδό (προφανώς σε πρόγραμμα ΚΑΠ), το τμήμα Βαλύρα - Μελιγαλάς, 300.000 ευρώ και το Ζευγολατιό - Διμάνδρα, 350.000 ευρώ, όπου θα γίνουν βελτιώσεις κυρίως με επενδεδυμένες τάφρους. Αναφέρθηκε ακόμα στους δρόμους Σωτηριάνικα - Αλτομιρά, 2 χλμ. και Αγιος Γεώργιος Δωρίου Δώριο, 2 χλμ.
Επειδή τονίστηκε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών, ο κ. Τατούλης ζήτησε «τεχνική βοήθεια για να τελειώνουμε με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης ζήτησε την ένταξη έργου για τα 4 ορεινά χωριά του πρώην Δήμου Παπαφλέσσα.
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας ζήτησε παρέμβαση για την αποκατάσταση της πρόσβασης στη θέση Ζέκια στα Δενδρά, όπου «πέρσι δε μάζεψαν τη συγκομιδή τους, τα κεράσια. Ζήτησε επίσης μελέτη για το δρόμο Καρδαμύλη - Στούπα - Αγιος Νικόλαος. Και ο Π. Τατούλης έδωσε εντολή να βγει σε διαγωνισμό η εκπόνηση της μελέτης με 3μηνη προθεσμία.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «δε διεκδικούμε τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι δικαιούμαστε. Ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του». Σημείωσε ότι τα πιο σημαντικά έργα είναι ο κύριος δρόμος Ριζόμυλος - Καλαμάτα και τα τμήματα προς Πύλο και προς Κορώνη, καθώς και ο δρόμος της Μάνης. Δήλωσε ότι «για το λιμάνι θα ακολουθήσουμε ό,τι
προβλέπεται από το μάστερ πλαν. Είναι θέμα ημερών η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου». Επεσήμανε ότι η κύρια πυρόπληκτη περιοχή είναι ο Δήμος Καλαμάτας, καθώς η φωτιά έκαψε πάνω από 50 σπίτια, και ζήτησε έργα για το δρόμο στο Ελαιοχώρι, το δρόμο Μαχαλάς - Νέδουσα και ένα πλέγμα έργων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή της Αλαγονίας, για τα οποία έχουν υποβληθεί μελέτες και σχέδια. Παρατήρησε, ακόμα, «να μην ξεχνάμε τον ΓΟΕΒ, δε θα λειτουργεί το καλοκαίρι».
Ο κ. Τατούλης κάλεσε τον κ. Γιαννακέα να δει ποια είναι τα προτεινόμενα έργα από το Δήμο Καλαμάτας που μπορούν να εντάξουν και απέδωσε ευθύνη στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου “Μολυβιάτη“ και στον ίδιο τον κ. Μολυβιάτη. «Είναι ανεπίτρεπτο να μη μας λένε πόσα είναι τα υπόλοιπα. Εμείς θα πάμε δικαστικά», ανέφερε και πάλι. 
Στην πρόταση του δημάρχου Στ. Αναστασόπουλου για σύσκεψη σχετικά με τον ΓΟΕΒ, ο κ. Τατούλης είπε ότι «θα αρχίσουμε να μελετάμε σοβαρά τη διαχείριση των υδάτων του Παμίσου». Υποσχέθηκε ύδρευση Καλαμάτας και Μάνης από τον Πάμισο και ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε και της Μεσσήνης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ 
Ο Π. Γιαννακέας ενημέρωσε ότι για το έργο εισόδου στην Κορώνη (2,3 εκ. ευρώ) που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο τέλος του μήνα θα υπογράψουν τη σύμβαση με τον ανάδοχο.
Πληροφόρησε ακόμη ότι δημοπρατείται η αντιδιαβρωτική προστασία στο Ακρογιάλι Αβίας προϋπολογισμού 4.850.000 ευρώ, στις 14 Φεβρουαρίου, λέγοντας πως «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, 22 τεύχη δημοπράτησης έχουν πάρει εταιρείες απ’ όλη την Ελλάδα».
Ο Π. Νίκας ζήτησε να δουν καιτη Μικρή Μαντίνεια, όπου αναμένεται η έγκριση γραμμής παραλίας και αιγιαλού.
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε συνολική μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας της Περιφέρειας στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
Ο Στ. Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι υπάρχει πρόβλημα σε Πεταλίδι και Νέα Κορώνη, έτοιμη μελέτη για Αγιο Ανδρέα, 2,8 εκ. ευρώ και για τη Μεθώνη.
Ο Δημ. Γιαννημάρας είπε ότι το έργο δεν τελειώνει με Ακρογιάλι και Μαντίνεια και σημείωσε πως και για το υπόλοιπο κομμάτι (Αρχοντικό - Παλιόχωρα - Κιτριές) είναι ώριμη η μελέτη.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης επεσήμανε την αδυναμία να συντηρήσουν την εθνική οδό στα Τσουκαλέικα.
Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννακέας ενημέρωσε για τον κόμβο του αεροδρομίου (1,1 εκ. ευρώ), όπου η ΕΥΠΕ έστειλε με παρατηρήσεις στην Τρίπολη τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναφέρθηκε και στο δρόμο Ασπρόχωμα Μεσσήνη, λέγοντας ότι εκπονείται μελέτη για βελτίωση της ασφάλειας, αλλά χωρίς επέκταση.
Ο Στ. Αναστασόπουλος ζήτησε «με τη διαπλάτυνση του δρόμου να δούμε και τη διαπλάτυνση της γέφυρας Παμίσου». Διαπλάτυνση του δρόμου ζήτησε και ο κ. Τατούλης, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση του αερολιμένα δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί απ’ αυτό το δίκτυο. Ενημέρωσε με την ευκαιρία ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΥΠΑ και αρμόδιους φορείς της Πολεμικής Αεροπορίας και ότι «καταρτίζουμε την πρόταση για την αναβάθμιση του αεροδρομίου». Ανακοίνωσε επίσης ότι πάνω από 60% των ΚΑΠ θα πάει σε μελέτες και ωρίμανση έργων για το επόμενο ΚΠΣ.
Ο κ. Γιαννακέας αναφέρθηκε ακόμα: Στην παράκαμψη Κάμπου - Σταυροπηγίου (5 εκ. ευρώ) - «το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο». Στο δρόμο Σουληνάρι - Κορυφάσιο, 14 χιλιόμετρα (13 εκ. ευρώ), εκτιμώντας ότι τον Αύγουστο θα έχουν το τεχνικό δελτίο, αν πάρουν την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης. Στο δρόμο Ραυτόπουλο - Μουριατάδα - Κυπαρισσία, 16 χλμ. (κόστους 12 -12,5 εκ. ευρώ), όπου μέχρι τέλος Απριλίου μπορούν να έχουν τα τεχνικά δελτία.
Εκεί παρενέβη ο δήμαρχος Π. Νίκας και προέτρεψε να κάνουν «μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα. Να προταχθούν τα έργα που εξυπηρετούν περισσότερο κόσμο».
Ο κ. Γιαννακέας συνέχισε με το δρόμο Τουλούπα Χάνι - Μεταξάδα, 3,6 χλμ (15,7 εκ. ευρώ) -ο κ. Τατούλης αντέτεινε «αναμορφώστε τη μελέτη για 10-12 εκ. ευρώ»- και με τα εγγειοβελτιωτικά Παμίσου (22 εκ. ευρώ) που είναι μελετητικά έτοιμα.
Ο Πέτρος Τατούλης είπε ότι το Ριζόμυλος - Πύλος κοστίζει 120 εκ. ευρώ και ο Στ.  Αναστασόπουλος ζήτησε ενδιαφέρον για τους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλος και Ριζόμυλος - Κορώνη.

Οσον αφορά τα έργα σχολικής στέγης, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στο 10ο - 26ο και στο 8ο Δημοτικό Καλαμάτας, καθώς και σε 2 νηπιαγωγεία έτοιμα προς υποβολή.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ζήτησε νέο γυμνάσιο στους Γαργαλιάνους.
Ο Δημ. Γιαννημάρας ζήτησε προσθήκη νέων αιθουσών στο Γυμνάσιο - Λύκειο Καρδαμύλης, ιδιαίτερα αν κλείσει το σχολείο του Κάμπου.
Ο Φιλ. Μπάμης ζήτησε να μην κλείσει το Γυμνάσιο - Λύκειο Διαβολιτσίου.
Ο Δημ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στο βαρέος τύπου Νηπιαγωγείο στο Βλαχόπουλο, στο Νηπιαγωγείο Πύλου και στο Γυμνάσιο - Λύκειο Κορώνης.
Ο Π. Νίκας στάθηκε στη συντήρηση του εθνικού δικτύου που είναι σε κακή κατάσταση και ζήτησε να υπάρξει εργολαβία. Και ο κ. Τατούλης απάντησε ότι η συντήρηση εθνικού και επαρχιακού δικτύου θα γίνει με μειοδοτικό διαγωνισμό, υπό την έννοια της παραχώρησης,
για ασφάλεια των δρόμων.

Ρεπορτάζ  Γιάννης Σινάπης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/02/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου