Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

NAVARINO ENVIRONMENTAL OBSERVATORY Ελληνες και Σουηδοί φοιτητές στον δεύτερο κύκλο μαθημάτων


Με τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων, που μόλις ολοκληρώθηκε στη Μεσσηνία και στον οποίο συμμετείχαν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου Navarino Environmental Observatory (NEO) στην Costa Navarino. 
Το ΝΕΟ  αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα, πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου. 

Σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων συμμετείχαν 48 προπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι εκτός της Μεσσηνίας περιέλαβαν στο πρόγραμμά τους και επισκέψεις στη Λακωνία και την Αρκαδία. Σκοπός του κύκλου των μαθημάτων ήταν, μεταξύ άλλων, οι φοιτητές να εκπαιδευτούν στο να σκέφτονται σε διαφορετικές κλίμακες του χώρου και του χρόνου, ώστε να ερμηνεύουν μεταβολές στο τοπίο οι οποίες συντελέστηκαν από εκατομμύρια χρόνια μέχρι και κάποιες δεκαετίες πριν. Και έτσι, να μπορούν να αντιλαμβάνονται τόσο τις φυσικές όσο και τις ανθρωπογενείς διεργασίες, ως κινητήριες δυνάμεις γι' αυτές τις αλλαγές.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ  ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ
Στο πλαίσιο του πρόσφατου αυτού κύκλου μαθημάτων, οι καθηγητές Ingmar Borgström, Sara Cousins και Alasdair Skelton του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ανέφεραν σχετικά:  «Η περιοχή παρέχει ιδανικές συνθήκες για διεπιστημονική διδασκαλία των επιστημών της γης και του φυσικού περιβάλλοντος. Μετά από αυτόν τον κύκλο μαθημάτων, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με κριτικό πνεύμα τις διαφορετικές θεωρίες και επιστημονικές ερωτήσεις που είναι στο προσκήνιο των περιβαλλοντικών επιστημών σήμερα, ενώ είχαν παράλληλα την εξαιρετική ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα της Μεσσηνίας και της Μεσογείου». 


ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Το ΝΕΟ δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMEΣ Α.Ε. Αποτελεί δε την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου σε αυτόν τον τομέα. 
Σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, επιστήμονες από όλο τον κόσμο διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα, αναπτύσσουν νέα εργαλεία και μεθόδους, ανταλλάσσοντας παράλληλα τεχνογνωσία και ιδέες. Στόχος είναι να δημιουργηθούν περαιτέρω συνεργασίες τόσο με ελληνικά όσο και με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. 
Το ΝΕΟ στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα των ερευνών του ΝΕΟ παρουσιάζονται ήδη στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank: το διαδραστικό περιβαλλοντικό κέντρο που λειτουργεί στην Costa Navarino. 
Οσον αφορά ειδικότερα το ερευνητικό πρόγραμμα του ΝΕΟ που λαμβάνει χώρα στη Μεσσηνία, μία περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας για τη Μεσόγειο, αυτό  διεξάγεται από επιστήμονες α) του Κέντρου Bert Bolin για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και β) του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).  

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/02/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου