Η Κορώνη είναι όμορφος τόπος, προικισμένος από τη φύση, αλλά της λείπουν αρκετά, ακόμα και τα αυτονόητα και βασικά. Με πιο σημαντικό τον βιολογικό, η έλλειψη του οποίου διατηρεί τη δυσοσμία στο λιμάνι, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να φεύγουν. Το πάρκινγκ, η έλλειψη καθαριότητας και το γήπεδο που είναι νταμάρι, είναι τα ζητήματα που θέτουν κάτοικοι της περιοχής. Με την ευκαιρία σημειώνουν και τις ευθύνες των πολιτικών.
Ο Γιάννης Κουτσουμπός παρατηρεί με παράπονο: «Να πληρώνουμε το χαράτσι, αλλά να μας παρέχουν επιλογές: δρόμους, πάρκινγκ. Τίποτα δεν έχει η Κορώνη. Υπήρχε ένα πάρκινγκ, αλλά το έκοψαν, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα. Ούτε τις λάμπες δεν έχουν χρήματα να αλλάξουν». Τονίζει πως «υπάρχουν και χειρότερα. Η Κορώνη βρωμάει γιατί δεν έχει βιολογικό - και μιλάνε για τουρισμό. Κάνουν μέχρι και 30 ημέρες να μαζέψουν τα σκουπίδια». Για το έργο προστασίας του δρόμου εισόδου από την κατολίσθηση αναφέρει: «Θα μπορούσαν να κάνουν το δρόμο με λιγότερα χρήματα, να μπαζώσουν το Αρτάκι και να προστατευτούν και τα σπίτια». Παραπονείται, ακόμα, ότι «ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος δεν απαντούν στις αιτήσεις που καταθέτουν οι πολίτες».
Ο Μιχάλης Μητρόπουλος σημειώνει ότι «όταν δε φυσάει, το λιμάνι βρωμάει, γιατί δεν έχει βιολογικό. Υπάρχει και πρόβλημα με το πάρκινγκ. Το καλοκαίρι ο κόσμος φεύγει, γιατί δεν έχει πού να παρκάρει».
Ο Παύλος Τσιρολιάς, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ακρίτα Κορώνης, διαμαρτύρεται ότι «δε βάζουν στο γήπεδο χορτάρι. Ο Σταθόπουλος και ο Καφαντάρης φταίνε. Αν η Κορώνη έπαιζε στη φυσική της έδρα, δε θα υποβιβαζόταν».
Ο Δημήτρης Βαρβουτσής αναφέρει με νόημα πως «είναι όλα… λυμένα» κι επισημαίνει: «Η Κορώνη έπρεπε να έχει γίνει Παρίσι, αλλά μηδέν από μηδέν, μηδέν. Η Κορώνη όμως ποτέ δεν πεθαίνει, ο Ραγκούσης (λόγω "Καλλικράτη") θα πεθάνει».
Ο Δημήτρης Βασιλογιαννακόπουλος από το Χαρακοπιό (προπονητής της τοπικής ομάδας) σημειώνει: «Δεν υπάρχει γήπεδο. Πού να παίξουν τα παιδιά; Στο Μεμί είναι νταμάρι. Και βασικό έργο είναι ο βιολογικός. Βρωμάει το λιμάνι».
Ο Νίκος Μάντης από τη Φαλάνθη επισημαίνει ότι «ο βιολογικός είναι το πιο σοβαρό. Να έρθουμε βράδυ να κάτσεις, να έχει άπνοια, πιάνεις τη μύτη σου. Βρωμάει ο τόπος. Πάλι καλά που αντέχει και κάθεται ο κόσμος».
Η Κατερίνα από τη μακρινή Σαγκάη βρέθηκε στην περιοχή. Της αρέσουν, όπως μας λέει, η θάλασσα, το κλίμα, οι ελιές. Οσο για τα προβλήματα σημειώνει: «Οι πολιτικοί τα παίρνουν και δεν κοιτάνε τον κόσμο και το όμορφο μέρος που είναι εδώ».
Στην Κορώνη έχει σπίτι και μένει, κάτω από το κάστρο, με θέα στο λιμάνι και τον Μεσσηνιακό Κόλπο, ο Αγγλος φιλέλληνας Γκόντφρι Μπράουν. «Εδώ είναι φιλικοί οι άνθρωποι και όμορφο το χωριό», μας λέει και παρατηρεί: «Οι πολιτικοί, όμως, τα έχουν κάνει χάλια - και είναι τόσο όμορφο το μέρος». Ο Γκόντφρι επισημαίνει ότι διαβάζει Ομηρο, γιατί στο σχολείο του στην Αγγλία έκανε Αρχαία Ελληνικά.
Ο Θεμιστοκλής Αποστολίδης, πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, ζητεί «να ρυθμιστεί η ενεργοποίηση, να μην πληρώνουν οι παραγωγοί. Αυτά που γίνονται στην Ενωση και σε σχέση με το υπουργείο είναι κοκορομαχίες». Εκτιμά ότι «στην Ελλάδα η φτώχεια θα είναι σύντροφος» και συμφωνεί ότι «το πιο σοβαρό πρόβλημα της Κορώνης είναι ο βιολογικός. Η οσμή δεν αντέχεται».
Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/04/2012
ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΑΠΑΡΟΛΟΓΕ ΜΗΝ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΑ "ΛΑΜΟΓΙΑ".
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΝΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΑΕΙ
Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ