Τις δυνατότητες που θα δώσει στη χώρα μας η δημιουργία ΑΟΖ ανέπτυξαν χθες το μεσημέρι ο διεθνολόγος Νίκος Λυγερός και ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών Βασίλης Κικίλιας, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, εξήγησαν τι σημαίνει ΑΟΖ, κυρίως πώς έχει εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα η Κύπρος και γιατί πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα και τις απορίες του κοινού.
Το παράδειγμα της Κύπρου
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο κ. Κικίλιας, ο οποίος χαρακτήρισε την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) εθνικό ζήτημα και δήλωσε πατριώτης στο θέμα αυτό και όχι εθνικιστής, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω λέξη έχει παρεξηγηθεί στις ημέρες μας.
Ξεκίνησε εξηγώντας ότι ΑΟΖ είναι το δίκαιο της θάλασσας και αυτό που ονομαζόταν υφαλοκρηπίδα. Ανέλυσε επί μακρόν το παράδειγμα της Κύπρου και τις ενέργειες του τότε προέδρου της Τάσου Παπαδόπουλου. Ενώ το 2003 η Κύπρος ήταν εκτός Ευρωζώνης μίλησε για ΑΟΖ και ήρθε σε συνεννόηση με Αίγυπτο και Ισραήλ για να χαράξει τα σύνορά της. Στα 200 ν.μ. που ορίζεται η ΑΟΖ, έστησε πλατφόρμα με μια μεσαία πετρελαϊκή εταιρεία αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων. Σε βάθος 6.000 μέτρων βρήκε 7 τρισ. κυβικά υδρογονάνθρακα, που αντιστοιχούσε σε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κι όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, από ένα και μόνο θαλάσσιο οικόπεδο.
«Έτσι, η Κύπρος που ήταν στο στόμα του λύκου, οικονομικά κατεστραμμένη, μπόρεσε να επαναπροσδιορίσει το μέλλον της. Η Κύπρος είναι το νέο Κατάρ της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ακολούθως, σημείωσε ότι η ΑΟΖ είναι εργαλείο ειρήνης για μια χώρα και όχι πολέμου και αναρωτήθηκε τι θα πείραζε την Καλαμάτα να γίνει ενεργειακός κόμβος.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ΑΟΖ είναι η λύση για όλους μας, λέγοντας ότι είναι η εθνική μας σωτηρία.
Κυβέρνηση ΑΟΖ
Το παράδειγμα της Κύπρου ανέλυσε ακόμα περισσότερο ο διεθνολόγος κ. Λυγερός, ενώ σε διάλογο με το κοινό έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι το Φεβρουάριο έκλεισε ο δεύτερος γύρος των αδειοδοτήσεων, έχουν επιλεγεί εννέα θαλάσσια οικόπεδα και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 15 κοινοπραξίες. Η Κύπρος έχει 6 μήνες περιθώριο να αποφασίσει. Παρουσιάζοντας τα οικόπεδα στην ΑΟΖ Κύπρου, είπε ότι το υπ’ αριθμόν 4 έχει ενδιαφέρον για εμάς. Δίπλα από αυτό υπάρχει ελληνικό θαλάσσιο οικόπεδο και μπορούμε να κάνουμε κοινοπραξία με την Κύπρο. Μάλιστα, αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και να γίνει τώρα που η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Όσο η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα, η Τουρκία δηλώνει ότι θα βγάλει οικόπεδα», τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Λυγερός, εξηγώντας ότι δηλώνει οικόπεδα, ακόμα και μέσα στην ΑΟΖ Κύπρου, όμως εκεί είναι θεσμοθετημένα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι η θέσπιση ΑΟΖ είναι διαδικασία λίγων ημερών και κάλεσε τον κόσμο να αποκτήσουμε κυβέρνηση ΑΟΖ και όχι κυβέρνηση μιζέριας.
Παρατήρησε ότι η διαδικασία είναι θέσπιση ΑΟΖ, οριοθέτηση και μετά αδειοδότηση, και επισήμανε πως κοιτάσματα δεν έχει μόνο το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μακρά συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με το κοινό.
Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 10/06/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου