Σημαντικές επαφές είχε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Σουηδικής Ολυμπιακής Επιτροπής Stefan Lindeberg να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις από τη συμπλήρωση 100 ετών από την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης του 1912.
Τιμώμενο πρόσωπο των εκδηλώσεων ήταν ο Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς και το χάλκινο στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς. Τα άλματα του Τσικλητήρα κυριάρχησαν στις εκδηλώσεις, προβλήθηκε μάλιστα κινηματογραφική ταινία της εποχής όπου παρουσιάστηκαν εν κινήσει τα άλματα του αθλητή. Να αναφερθεί ότι στο δάπεδο του Αθλητικού Μουσείου της Στοκχόλμης έχει σημειωθεί το άλμα των 3,37 μέτρων άνευ φοράς, μεγάλο γεγονός την εποχή αυτή.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8 Ιουνίου ο κ. Καφαντάρης με τον πρόεδρο της Διαδημοτικής Τουριστικής Επιτροπής Μεσσηνίας Θανάση Ψαρούλη παρακάθισαν σε δείπνο στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης προσκεκλημένοι του προέδρου της Σουηδικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Stefan Lindeberg. Τη μεσσηνιακή συμμετοχή υποδέχθηκαν ο κ. Lindeberg και η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας Lena Adelsson. Ο πρίγκιπας της Σουηδίας Carl Philip επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την καταγωγή του Τσικλητήρα, την ατυχία να χάσει τη ζωή του τόσο νωρίς και εκδήλωσε την επιθυμία του να επισκεφθεί την περιοχή μας. Στο δείπνο παρέστη το Βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Jacques Rogge και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο.
Την επόμενη μέρα οι κύριοι Καφαντάρης και Ψαρούλης παρακολούθησαν αναπαραστάσεις αγώνων και ειδικά αγωνίσματα που δεν υπάρχουν σήμερα στο ίδιο Ολυμπιακό Στάδιο της Στοκχόλμης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1912. Εγιναν μεγάλες αναφορές στη χώρα μας και τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Στο τέλος των εκδηλώσεων, το Βασιλικό ζεύγος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Καφαντάρη που ταξίδεψε από τόσο μακριά για να εκπροσωπήσει τη γενέτειρα του Τσικλητήρα, αποδεικνύοντας τη μεγάλη αγάπη και το σεβασμό των δημοτών της Πύλου για το χρυσό Ολυμπιονίκη, που κατενθουσίασε το στάδιο το 1912 και τα άλματα του γράφτηκαν στην παγκόσμια αθλητική ιστορία.
Την Κυριακή 10 Ιουνίου, ο δήμαρχος ταξίδεψε στην πόλη Vastervik, προσκεκλημένος του δημάρχου της πόλης Harald Hjalmarsson. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις παρουσία φορέων, εκπροσώπων τύπου και ταξιδιωτικών γραφείων για εξεύρεση συνεργασιών ανάμεσα στις δύο πόλεις. Στην ευρύτερη περιοχή του Vastervik υπάρχουν 15 γήπεδα γκολφ, τα οποία δημιουργούν έναν επιπρόσθετο λόγο ενδιαφέροντος για την περιοχή της Πύλου, στην οποία υπάρχουν επίσης γήπεδα γκολφ. Ο κ. Hjalmarsson θα επισκεφθεί σύντομα την Πύλο για τη συνέχεια της προσπάθειας συνεργασίας.
Επίσης, έγιναν επισκέψεις στο μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Παύλο, στην πρέσβη της Ελλάδας Αλίκη Χατζή, στην πολιτιστικό σύμβουλο της ελληνικής πρεσβείας Μαργαρίτα Melberg και στον επικεφαλής σε θέματα οικονομίας και εμπορίου στην ελληνική πρεσβεία Σταύρο Σταυράκο. Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την προσέλκυση επισκέψεων στο Δήμο Πύλου- Νέστορος από μέλη πολιτιστικών σουηδικών σωματείων και όχι μόνο και την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων στην αγορά της Σουηδίας.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Στοκχόλμης που έχει παράρτημα στη Costa Navarino και στο πασίγνωστο σεισμολογικό κέντρο Ουψάλας.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/06/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου