Την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου, κ. Κώστας Νερατζόγλου υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο τους κυρίους Βασίλη Λυκούση, επιστημονικό υπεύθυνο του ΕΛΚΕΘΕ, Ευστράτιο Ανασωτζή, καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κοσσίβα από τον ΟΤΕ, Χρήστο Λιαπάκη από την εταιρεία τεχνικών μελετών Geo Tech και Αναστάσιο Μπελιά από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενημέρωσης του Δημάρχου για την εγκαθίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου ΕΛΚΕΘΕ στην Πύλο και την ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας των δυο ερευνητικών κέντρων στην Πύλο με τη δημοτική αρχή.
Ο κ. Βασίλης Λυκούσης ενημέρωσε το Δήμαρχο για την πορεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος το οποίο αφορά Υποθαλάσσιες Υποδομές για έρευνα και τεχνολογία σε όλη την Ευρώπη και είναι ο Υπεύθυνος Έργου στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο έργο έχει προταθεί και εγκριθεί να πραγματοποιηθεί στην Πύλο. Για το λόγο αυτό το ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Πρόγραμμα NESTOR, του ΕΛΚΕΦΕ Δημόκριτος αλλά και τον ΟΤΕ για την τοποθέτηση καλωδίου επικοινωνίας που θα φτάσει στη βαθειά θάλασσα. Μέσω του καλωδίου θα φτάνουν εικόνες στο σταθμό ξηράς του Προγράμματος NESTOR, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο παλιό κτίριο του ΟΤΕ Μεθώνης, ύστερα από παραχώρηση του ΟΤΕ. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των ερευνών γύρω από θέματα βιολογίας βαθειάς θαλάσσης, γεωλογίας, περιβάλλοντος αλλά και πρόβλεψης σεισμών και τσουνάμι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και τονίστηκε, από όλες τις παρευρισκόμενες πλευρές, η διάθεση συνεργασίας. Επίσης, ο Δήμαρχος κ. Καφαντάρης τόνισε την ανάγκη να συνδεθεί το πρόγραμμα με την τοπική κοινωνία, η οποία πρέπει να έρθει σε επαφή με το ερευνητικό πρόγραμμα και να κατανοήσει τη σημαντικότητα του εγχειρήματος. Στο σημείο αυτό όλοι οι συνομιλητές αφού εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους, δεσμεύτηκαν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είτε μέσω επισκέψεων ενημερωτικού χαρακτήρα από τους πολίτες.
Κλείνοντας εξέφρασαν όλοι την ικανοποίησή τους γιατί η Πύλος, με δυο πια ερευνητικά κέντρα, εντάσσεται δυναμικά στον κατάλογο των Δήμων ιδιαίτερου επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος και γίνεται πόλος έλξης επιστημών από όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
NΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΡΘΕΤΕ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΣΑΣ, ΤΙΣ ΡΑΚΕΤΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΒΑΤΡΑΧΟΠΕΔΙΛΟ