Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ο πρωθυπουργός στην Πύλο Εγκαινίασε δυο σημαντικές εκθέσεις Αντ. Σαμαράς: «Περνάμε δύσκολα, θα περάσουμε και άλλα, είμαστε Έλληνες»


«Περνάμε δύσκολα, θα περάσουμε και άλλες δυσκολίες αλλά είμαστε Έλληνες και σε αυτή την πατρίδα τα πάντα ξεχειλίζουν από πολιτισμό. Μένει να σταθούμε εμείς αντάξιοι αυτής της κληρονομιάς και όχι μόνο αλλά ως θεματοφύλακες των αξιών του τόπου μας και της πατρίδας μας».
M’ αυτές τις λέξεις χθές το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε δύο νέες εκθέσεις στην Πύλο του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Τα «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου»,  που είναι η Περιοδική Έκθεση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων,  η οποία φιλοξενείται στο κτήριο Πασά στο Φρούριο της Πύλου και την Επανέκθεση της Συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux στην Οικία Τσικλητήρα.  Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε αυτές τις δύο εκθέσεις παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα, της γενικής γραμματέως Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη και πλήθους κόσμου. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ι. Λαμπρόπουλος και Δ. Σαμπαζιώτης, η τέως βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, δήμαρχοι του νομού και πολλοί αιρετοί. 


«Βυθισμένα Ταξίδια»
Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης στο Φρούριο της Πύλου ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε το χώρο μνημείο μεσαιωνικής ιστορίας λέγοντας ότι στην Ελλάδα χτυπάει η καρδιά του πολιτισμού που άνθησε από την εποχή του Ομήρου. Ο πρωθυπουργός, όπως είπε, είναι ο πρώτος επισκέπτης της περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και «αυτό που θα δείτε δεν είναι σπασμένα ξύλα από ταξίδια που δεν τελείωσαν ποτέ, είναι αυτά που ανασύρθηκαν από τα βάθη της θάλασσας από ζηλωτές της επιστήμης», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σιμώση αναφέρθηκε στις δύο εκθέσεις, τις χαρακτήρισε εξειδικευμένες και μοναδικές στο είδος τους, ευχαρίστησε την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και το δήμαρχο της Πύλου Δημήτρη Καφαντάρη και  αποκάλυψε ότι η περιοδική αυτή έκθεση των Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι ο προπομπός ίδρυσης του μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Για την επανέκθεση της συλλογής του  Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux στην οποία τόνισε ότι εκτίθενται κυρίως χαρακτικά έργα και λιθογραφίες ευχαρίστησε το Δήμο Πύλου – Νέστορος για την παραχώρηση του πρώτου ορόφου της οικίας Τσικλητήρα. 

Rene Puaux
Αμέσως μετά το φρούριο της Πύλου ο πρωθυπουργός μετέβη στο κτήριο Τσικλητήρα για τα εγκαίνια της δεύτερης έκθεσης. Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος της Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην παραχώρηση του κτηρίου για την έκθεση ενώ μίλησε και για τα πολιτιστικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όπως η εικονική ναυμαχία του Ναυαρίνο. Σημείωσε,  δε, ότι για πρώτη φορά οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρούν τα εκθέματα στο φυσικό τους χώρο ενώ βασικός στόχος παραμένει η δημιουργία δύο υποθαλάσσιων μουσείων ενάλιων αρχαιοτήτων στο Ναυαρίνο, τα οποία, ως έργα, βρίσκονται στην τελική τους υπογραφή. Τέλος, είπε ότι το μουσείο της Πύλου θα μεταφερθεί στο Κάστρο. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του πειράζοντας τον δήμαρχο και λέγοντάς του «εγώ σας υποδέχομαι». «Αυτά που είχαμε τη χαρά να δούμε είναι ένα εκπληκτικό δείγμα από τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς που  όχι μόνο κρύβει η ελληνική γη αλλά και σκεπάζει η θάλασσα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αξιοποίησης και προβολής τέτοιων ευρημάτων, αναφέροντας ως παράδειγμα το μηχανισμό των Αντικυθήρων που χρειάστηκαν 100 χρόνια για να αναδειχθεί. Τέλος, είπε ότι το 2009 ως υπουργός πολιτισμού έβαλε στόχο την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων και πρόσθεσε: «Επαναφέρω αυτήν τη προτεραιότητα τώρα από άλλη θέση». 
Η εκδήλωση έκλείσε με ένα μουσικό κομμάτι από παρτιτούρα που βρέθηκε στο αρχείο του Rene Puaux με τίτλο «Η ηχώ του Ναυαρίνου».

"ΘΑΡΡΟΣ" 14/08/2012

4 σχόλια:

  1. Ο Τζαβαρας θα πει το ποιημα.

    Για στειλε τουs μια βολτα απο γιαλοβα να παρουν γευση κουνουπακια.

    Με το καστρο του Ναβαρινου τι θα γινει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισης,

    Ενεκα Παρουσιας Πρωθυπουργου και Υπουργων μιληστε τους για την αναπλαση της πλατειας, δειξτε τους κανα σχεδιο και ρωτηστε αμα το εργο αν χωραει στο ΕΣΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φωνάζουμε για τα κουνούπια πολλοί και κυρίως οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες στην περιοχή όμως οι ίδιοι που φωνάζουν πάνε ξημερώματα και αδειάζουν τους βόθρους τους στις γράνες στο ντιβάρι για να μη πληρώσουν το βυτίο να έρθει να ρουφηξει τα σκατά τους.

    Εμείς οι ίδιοι έχουμε την ευθύνη γιά όλα τα δεινά που περνάμε όμως δε θα βάλουμε ποτέ μυαλό καί είμαστε άξιοι της τύχης μας αφού τελικά μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.

    Κουτοπόνηροι ελληνάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αναφορά σου στο συγκεκριμένο είναι από τα πιο σοβαρά θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν την περιοχή.Ομως εμείς σαν γνήσιοι ελληνάρες ασχολούμαστε με τον επαναεγκαινιασμό εκθέσεων.Πάντως αν ήσουν αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος που αναφέρεις, τότε κακώς δεν έπραξες τα δέοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή