Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΛΟΥ Περί νομιμότητας και ηθικής


Στο με αριθμό 10845 της 7ης Αυγούστου 2012 φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύτηκε επιστολή των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος κ.κ. Αναστασίου Τσορώνη, Φώτη Αγγελόπουλου, Δημητρίου Γαϊτάνη, Γεωργίου Γιαλλελή, Γεωργίου Λαζόγιαννη, Κωνσταντίνου Νικήτα και Ρούλας Μουρδουκούτα περί δήθεν παράνομης πρόσληψής μου στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Πύλου λόγω δήθεν υπάρχοντος ασυμβιβάστου μεταξύ της ιδιότητας του εργαζόμενου στην παραπάνω επιχείρηση και της ιδιότητας του προέδρου της δημοτικής κοινότητας στην οποία έχω εκλεγεί κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010. Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά και σε επιστολή του κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου, δικηγόρου, η οποία επίσης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας στις 25-7-2012 και αναφέρεται στο ίδιο θέμα.
Επειδή οι ισχυρισμοί των παραπάνω συμβούλων είναι απόλυτα ανακριβείς και συκοφαντικοί τόσο για μένα προσωπικά όσο και για τη δημοτική παράταξη στην οποία μετέχω, έχω την τιμή να θέσω υπόψη του αναγνωστικού σας κοινού και ιδιαίτερα των δημοτών του Δήμου Πύλου-Νέστορος οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους τα εξής:
1) Η διάταξη του άρθρου 14 παρ. 1 εδ. γ του Ν. 3852/2010 στην οποία αναφέρονται οι παραπάνω σύμβουλοι έχει επί λέξει ως εξής: «Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας:.. γ) Πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με εξαίρεση τα ιδρύματα, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί, υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδρυμάτων, καθώς και διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι και υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, πλην αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι δήμοι, στους οποίους υποβάλλουν υποψηφιότητα».
Από το κείμενο της διατάξεως αυτής σαφώς προκύπτει ότι ενώ πράγματι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του δημάρχου, δημοτικού συμβούλου, συμβούλου ή εκπροσώπου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και του απασχολούμενου με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση σε δημοτικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αντίθετα, προκειμένου για δημοτικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ασυμβίβαστο υπάρχει μόνο όταν ο απασχολούμενος σ’ αυτά αιρετός έχει την ιδιότητα του μονίμου υπαλλήλου. Γι’ αυτό και η παραπάνω διάταξη ενώ όταν αναφέρεται στα δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου περιλαμβάνει τη φράση «με οποιαδήποτε σχέση εργασίας», αντίθετα όταν αναφέρεται στα δημοτικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντοπίζει το ασυμβίβαστο μόνο στους υπαλλήλους αυτών.
2) Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης είναι, σύμφωνα με το Ν. 1069/1980 στον οποίο και οι παραπάνω σύμβουλοι αναφέρονται, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Συνεπώς το παραπάνω κώλυμα εκλογιμότητας –ασυμβίβαστο αφορά, σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο τους μονίμους υπαλλήλους αυτών.
3) Η πρόσληψή μου στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Πύλου έγινε στα πλαίσια του προγράμματος «Επιχορήγηση επιχειρήσεων τοπικής αυτοδιοίκησης για απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-64 ετών» η κατάρτιση του οποίου αποφασίστηκε με τη με αριθμό 4589/182/9-11-2011 (ΦΕΚ Β 2639/2011) υπουργική απόφαση τις ιδιαίτερα περιοριστικές προϋποθέσεις της οποίας (ιδιότητα ανέργου επί πενταετία πολύ πριν δηλαδή εκλεγώ, ηλικιακό κριτήριο) πληρούσα. Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης σαφώς προκύπτει ότι η πρόσληψη πραγματοποιείται σε θέσεις που συστήνονται από τις δημοτικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή του συγχρηματοδοτούμενου από το Ελληνικό Δημόσιο (μέσω Ο.Α.Ε.Δ.) και την Ε.Ε. (μέσω ΕΣΠΑ) προγράμματος και καταργούνται μετά τη λήξη του, δηλαδή μετά την πάροδο του επιχορηγούμενου χρονικού διαστήματος απασχόλησης, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του Ο.Α.Ε.Δ. Προφανώς λοιπόν οι προσλαμβανόμενοι και απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές δεν αποκτούν την ιδιότητα του μονίμου υπαλλήλου.
4) Η άλλη διάταξη την οποία οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας επικαλούνται δηλαδή εκείνη του άρθρου 14 παρ. 3β εδ. 2 του ίδιου νόμου 3852/2010 είναι άσχετη με το υπό συζήτηση θέμα και συγκεκριμένα αναφέρεται στο ασυμβίβαστο των προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων, μετόχων και διαχειριστών κεφαλαιουχικών εταιρειών οι οποίοι δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.λπ. όταν η κεφαλαιουχική εταιρεία στην οποία έχουν την παραπάνω ιδιότητα συμβάλλεται με το δήμο. Προφανώς οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - αποχέτευσης δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρείες. Πάντως και η διάταξη αυτή στο δεύτερο εδάφιο της, το οποίο επικαλούνται οι παραπάνω, αναφέρεται στη μη ύπαρξη ασυμβιβάστου για τους αιρετούς του δήμου που μετέχουν στη διοίκηση δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων οι οποίες συμβάλλονται με το δήμο.
Ολα τα παραπάνω είναι προφανές ότι δεν ξέφυγαν από την προσοχή των επιστολογράφων σας συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας. Εξάλλου κι αν αυτό συνέβαινε θα έπρεπε να υποψιαστούν και από την άλλη επιστολή στην οποία αναφέρονται η οποία αποφεύγει κάθε αναφορά σε ασυμβίβαστο. Στην πραγματικότητα όμως επέλεξαν τη συκοφαντική στοχοποίησή μου για να πλήξουν μέσω εμού τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκω και μετέχω. Θα έπρεπε όμως τουλάχιστον να σκεφτούν ότι κανένας απ’ την παράταξή μας αυτή δεν ενεργεί πρόχειρα και αβασάνιστα, όπως φαίνεται ότι εκείνοι πράττουν, και ο έλεγχος της νομιμότητας κάθε ενέργειάς μας προηγείται αυτής. Αναφορικά εξάλλου με τη δήθεν ηθική διάσταση του ζητήματος, αν κι αυτή αποδεικνύεται ανύπαρκτη μετά από όσα παραπάνω αναφέρω, οφείλω να ενημερώσω τους συγκεκριμένους συμβούλους, αν δεν το γνωρίζουν και σκόπιμα το αποσιωπούν, ότι ενώ οι θέσεις του παραπάνω επιχορηγούμενου προγράμματος απασχόλησης ήταν συνολικά 7 μόνο πέντε άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον, άρα έμειναν και κενές θέσεις γι’ αυτό. Τέλος όσον αφορά την «απειλή» των συμβούλων αυτών περί αναζήτησης ευθυνών ας αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες για την παραπληροφόρηση των δημοτών για τους οποίους εμφανίζονται ότι κόπτονται. 

Κωνσταντίνος Νερατζόγλου
Πρόεδρος της Δημοτικής 
Κοινότητας Πύλου   

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/08/2012

5 σχόλια:

  1. Κρίμα.Από τις δηλώσεις σας και μόνο κύριε Πρόεδρε προκύπτει πλήρης απογοήτευση.Η χρησιμοποίηση του δήμου και των νομικών προσώπων προς ίδιο όφελος είναι από μόνο του ανήθικο και δεν δέχεται καμμία δικαιολογία,σαν και αυτές που επικαλείσθε.Αφρουγκαστείτε λίγο το κοινό αίσθημα και ίσως τότε καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μας πει σαν εργάτης που αναφέρεται στην προσληψή του,που και πότε δούλεψε?Πουθενά.Μόνο βόλτες στον Πλάτανο.Αυτόκ'υριε πρόεδρε δεν είναι ανήθικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν το κείμενο το έγραψε κάποιος Δικηγόρος αλλά όποιος το σύνταξε όπως σωστά γράφει οι θέσεις είναι 7, με ειδικότητες ( 1 ηλεκτρολόγος, 1 υδραυλικός & 5 εργάτες γενικών καθηκόντων). Ας πάει κάποιος στους υπόλοιπους που έχουν προσληφτεί και να τους εξηγήσει έστω με δικά του λόγια γιατί πρέπει να δουλεύουν στον ήλιο και στη σκόνη και να μην είναι και αυτοί στην Πύλο κάθε μέρα να απασχολούνται σε μια δουλειά γραφείου, ίσως και να τα καταφέρνουν καλά αν τους δώσουν την ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να μας πει ο πρόεδρος της Δημοτικής ενότητας,πότε και που προσέφερε με την ειδικότητα του εργάτη για την οποία προσελήφθη.Σύμφωνα με την κοινή γνώμη αλλά και τις μαρτυρίες των συναδέλφων του, ΠΟΥΘΕΝΑ.Εδώ λοιπόν υπάρχει μείζον θέμα σπατάλης και κακοδιαχείρησης δημοσίου χρήματος,που κατά την γμώμη μου θα πρέπει να καταλογιστεί στους υπεύθηνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλοι που διαμαρτυρεστε,

    Αφου ο εισαγγελεας δεν επεμβαινει αυταπαγγελτα τοτε καντε μια μυνητηρια αναφορα για την ΔΕΥΑΠ.

    Μιλαω για το τελευταιο σχολιο και μιας πολλοι δικηγοροι ακουγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή