Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Κορώνη-Μεσογειακή διατροφή


Από την Τετάρτη 22 Αυγούστου έως το Σάββατο 25 Αυγούστου η καρδιά της Μεσογειακής Διατροφής χτυπούσε στην Κορώνη.

Ο Δήμος Πύλου Νέστορος διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο τη διαφύλαξη και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής ως πολιτιστικό αγαθό, ενταγμένο στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, με τη σφραγίδα της Unesco, σύμφωνα με την από 16 Νοεμβρίου απόφασή της.

Την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012, ο Δήμαρχος Πύλου–Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, οικοδεσπότης των εκδηλώσεων, καλωσόρισε στην εναρκτήρια ομιλία του το Δήμαρχο του Cilento, κ. Stefano Pisani, τον Πρόεδρο του Εθνικού Πάρκου του Cilento, κ. Amilcare Troiano  και το Δημοτικό Σύμβουλο του Chefchaouen, εντεταλμένο εκπρόσωπο του Δημάρχου του  Chefchaouen, κ. Mohamed Ben Imran, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και ταξίδεψαν στην Κορώνη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής. Το δίκτυο για τη Μεσογειακή Διατροφή, το οποίο απαρτίζεται από τις Εμβληματικές Κοινότητες του Cilento, του Chefchaouen, της Soria και της Κορώνης παραμένει πιστό στις δεσμεύσεις του και συνεχίζει τις δράσεις για την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής, ενισχύοντας το διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στις Εμβληματικές Κοινότητες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης «Αποστολή μας είναι να διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις νεότερες γενιές το διατροφικό αυτό μοντέλο,  τις αξίες και τον πλούτο της μεσογειακής γαστρονομίας.» Η παρουσία των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων επιβεβαιώνει την πίστη τους στην πραγμάτωση του συγκεκριμένου στόχου.

Στην ημερίδα της Πέμπτης 23 Αυγούστου 2012, η οποία έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Ελεήστριας και είχε τίτλο «Πολιτισμός της Ελιάς και της Αμπέλου: Συμβολή, Προοπτικές και Δίκτυο Πόλεων» παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Διαχειριστής του ΕΟΟΣ Marco Polo System κ. Pietrangelo Petteno. Επίσης, παρευρέθηκε ο Κοινοτάρχης του Αγρού της Κύπρου, παρατηρητής των εργασιών, προσκεκλημένος του Δήμου Πύλου Νέστορος. Η Κοινότητα του Αγρού έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενταχθεί στο δίκτυο των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή.  

Η Ερευνήτρια του Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Δρ Χρυσούλα Τάσσου παρουσίασε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «Οι ελιές και το κρασί στη Μεσογειακή Διατροφή», τονίζοντας τη σημασία των δυο προϊόντων στη διαμόρφωση του πολιτιστικού χάρτη των χωρών της Μεσογείου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η συστηματική καλλιέργεια των προαναφερθέντων προϊόντων ήταν και θα παραμείνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας της Ελλάδας αλλά και όλων των χωρών της Μεσογείου. Επίσης, παρουσίασε τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών. Αν και γνωστές από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) έλεγε χαρακτηριστικά «Ας είναι η τροφή το φάρμακό σας και το φάρμακο η τροφή σας»,  επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής βοηθά στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου (RECOMED), κ. Enrico Lupi αναφέρθηκε στους στόχους του Δικτύου, στην προσπάθεια να υποστηριχθεί η καλλιέργεια ελαιοδέντρων προκειμένου οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ιταλικής υπαίθρου να ενσωματωθούν στο Δίκτυο. Μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες στόχος είναι η εκπαίδευση των νέων, τονίζοντας την διατροφική και πολιτιστική αξία της Μεσογειακής Διατροφής.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με τίτλο «Μεσογειακή Διατροφή στις Αφρικανικές Χώρες, Δίκτυο Πόλεων» την οργάνωση της οποίας είχε το Μανιατάκειον Ίδρυμα και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Ανάπτυξης. Στην Ημερίδα συμμετείχαν με ομιλίες ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Μουσούρης, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος και Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μανιατάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γεώργιος Μέργος, το Μέλος του Δ. Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Μανιάτης και ο Πρέσβης της Νοτίου Αφρικής κ. S. R. (Zeph) Makgetla.  Κατά τη διάρκεια των εργασιών έγινε εμπεριστατωμένη παρουσίαση των δυνατοτήτων προώθησης και εξαγωγής των προϊόντων Μεσογειακής Διατροφής καθώς και επενδυτικών ευκαιριών στις χώρες της Αφρικής. Τονίστηκε ότι η Μαύρη Ήπειρος παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη, καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί μια μεσαία τάξη η οποία είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέες συνήθειες. Η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις σε συνδυασμό με την εξαγωγή των εκλεκτών ελληνικών προϊόντων στις νέες αγορές της Αφρικανικής ηπείρου, θα αποτελέσουν το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. 

Επιπλέον, ο κ. Σωτήρης Μπόλης παρουσίασε το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και ο κ. Μαρίνος Μπερέτσος το Δίκτυο πόλεων Ελλήνων Προϊόντα Εκλεκτά. Πρόκειται για δυο έργα τα οποία υλοποιούνται με πρωτοβουλία του Δήμου Πύλου-Νέστορος και στοχεύουν στην προώθηση και  διατήρηση της Μεσογειακής Γαστρονομίας μέσω της πιστοποίησης των προϊόντων που την αποτελούν.

Μετά το πέρας της Ημερίδας ακολούθησε μουσικό κονσέρτο και στο τέλος δεξίωση με τοπικά εδέσματα. 

Το Σάββατο 25 Αυγούστου ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της από 4ης Ιουνίου 2011 Διακήρυξης της Κορώνης, πραγματοποίησε την τελετή ονοματοδοσίας των τριών οδών. Οι τρεις κάθετοι δρόμοι της Κορώνης που καταλήγουν στην πλατεία του μόλου πήραν το όνομα του Cilento, του Chefchaouen και της Soria, προκειμένου να θυμίζουν σε όλους τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι τέσσερις Εμβληματικές Κοινότητες να διαφυλάξουν και να διαδώσουν τον άυλο θησαυρό της Μεσογειακής Διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Γυμνασίου Κορώνης, Ελένη Μάλλιου  ανακηρύχθηκε Νεαρή Πρέσβης της Μεσογειακής Διατροφής για το έτος 2012, ύστερα από τη διάκρισή της στο μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης που διενεργήθηκε στο Γυμνάσιο Κορώνης. Το θέμα της έκθεσης ήταν «Τι σημαίνει Μεσογειακή Διατροφή για εμένα». Η  Ελένη Μάλλιου θα συμμετάσχει ενεργά στη διάδοση της πολιτιστικής αξίας του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου στις νεότερες γενιές, μεταφέροντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα αποκτήσει από την εντρύφηση της με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με τη μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου Νέστορος στην πλατεία του Δημαρχείου της Κορώνης. Σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των Γυναικών της Κορώνης προσφέρθηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους παραδοσιακά εδέσματα, παρασκευασμένα με εκλεκτά τοπικά προϊόντα και σεβασμό στην παράδοση. Την εκδήλωση ομόρφυναν τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων. Συνεταιρισμοί, ομάδες συνεταιρισμών, τυποποιητές και παραγωγοί παρουσίασαν  τα προϊόντα τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γευτεί εκλεκτές τοπικές γεύσεις.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Μεσογειακή Διατροφή, οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων της Κορώνης, ήτοι κ. Δημήτρης Καφαντάρης, κα Βίκυ Ιγγλέζου, του Cilento ήτοι κ. Stefano Pisani, κ. Amilcare Troiano και του Chefchaouen κ. Mohamed Ben Imran πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας επικαιροποιώντας τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις τους. Στη συνάντηση αποφασίστηκαν οι περαιτέρω κοινές δράσεις των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή.

Όλες  τις ημέρες της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής το Μανιατάκειον Ίδρυμα φιλοξενούσε έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης με θέμα τις αγροτικές ασχολίες της περιοχής ενώ παράλληλα γινόταν προβολή καλλιτεχνικών φωτογραφιών με θέμα την ελιά.

Οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από την παρουσία τόσο των επίσημων εκπροσώπων από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, από τη συμμετοχή της Ελληνικής Επιτροπής για την Unesco αλλά και των επιστημονικών παραγόντων των αρμοδίων φορέων και φυσικά από τη μεγάλη προσέλευση κόσμου, ο οποίος αγκάλιασε για μια ακόμα φορά το όλο εγχείρημα.

Το μήνυμα το οποίο καλούμαστε όλοι να κάνουμε πράξη είναι ότι δεν κατοικούμε στον πλανήτη που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας αλλά στον πλανήτη που δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές. Οφείλουμε λοιπόν να επιδείξουμε το δέοντα σεβασμό, να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και να την μεταδώσουμε στους νεότερους.                                                                                          




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου