Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

"Νηλέας" Την ποικιλία «μαυροελιά» προωθεί στη διεθνή αγορά


Η συσκευασία και προώθηση ελαιολάδου της ποικιλίας μαυροελιά, που παράγεται στην περιοχή της Χώρας, αλλά και βρώσιμων ελιών και πατέ από την ίδια ποικιλία, είναι στα άμεσα σχέδια του «Νηλέα». Η βραβευμένη ομάδα παραγωγών διοργάνωσε προχθές το βράδυ μια εξαιρετική εκδήλωση, για τη σύνδεση της Μεσογειακής Διατροφής με την τοπική οικονομία, στην αίθουσα του «Rex» στη Χώρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νεστόρεια 2012» του Δήμου Πύλου - Νέστορος. 
Σε αυτή τη συνάντηση ο πρόεδρος του «Νηλέα» Γιώργος Κόκκινος παρουσίασε και την πρόταση της ομάδας του για τη δημιουργία μιας ισχυρής εταιρικής κίνησης σε επίπεδο κοινοπραξίας. 
Στόχος, να δημιουργηθεί ένας μεγάλος φορέας με δύο βασικές κατευθύνσεις: την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων σε ξένες αγορές και την αναγνώριση του φορέα αυτού ως ομάδας παραγωγών, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα, αλλά να έχει και μεγαλύτερη δύναμη. Γι’ αυτό απηύθυνε πρόσκληση στους φορείς της περιοχής, δηλώνοντας ότι ο «Νηλέας» είναι πρόθυμος να προσφέρει την τεχνογνωσία του.

Ο κ. Κόκκινος μίλησε για εξωστρέφεια και επέκταση σε όλο το Δήμο Πύλου. Ήδη, όπως είπε, ο «Νηλέας» διαθέτει υποδομή, αποθηκευτικούς χώρους ελαιολάδου 200 τόνων, σε λίγο θα είναι έτοιμο το συσκευαστήριό του, ενώ υλοποιεί προγράμματα που έχουν σχέση με την τεχνογνωσία και τα υλικά. 
Όσον αφορά στην αξιοποίηση της μαυροελιάς ως ιδιαίτερης και μοναδικής ποικιλίας της περιοχής, για το θέμα μίλησε ο Τάκης Δημητρακόπουλος, ο ένας από τους δύο πιστοποιημένους γευσιγνώστες του «Νηλέα». Η αρχή, όπως είπε, έγινε πιλοτικά με τη βρώσιμη ελιά. Οι άνθρωποι του «Νηλέα» πήραν μαυροελιές, τις έβαλαν σε άλμη, για να δουν πως διατηρούνται, ενώ τις πήγαν και σε εκθέσεις, όπου έγιναν ανάρπαστες από τον κόσμο που τις δοκίμασε. Έτσι, αποφάσισαν να συσκευάσουν βρώσιμη μαυροελιά και στη συνέχεια πατέ και ελαιόλαδο. 
Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στις διαφορές του μαυρολίσιου ελαιολάδου από το κορωνέικο και διευκρίνισε ότι δεν θα μπορεί να πάρει την ετικέτα «ΠΟΠ Καλαμάτα», καθώς αυτή αφορά μόνο την κορωνέικη ποικιλία. Μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο από μαυροελιά και για το τι πρέπει να προσεχθεί στην παραγωγή και τη διατήρηση, ακόμη και στη μεταφορά του, αφού πρόκειται για ευπαθές προϊόν. Σημείωσε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο λάδι μπορεί εύκολα να βρει αγορές στο εξωτερικό, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που το φρέσκο κορωνέικο τους φαίνεται πικρό στη γεύση, οπότε θα επέλεγαν το μαυρολίσιο που είναι πιο ήπιο.

Νέα ΚΑΠ
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η γεωπόνος Χρυσαυγή Ρέππα μίλησε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ: Ευκαιρίες και απειλές για την ελληνική οικονομία) που θα εφαρμοστεί το 2014 - 2020, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά το κάθε κράτος - μέλος θα αποφασίσει το ίδιο πως θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα του δοθούν, τα οποία θα μειώνονται σταδιακά. 
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της διεύθυνσης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος συνεχάρη το «Νηλέα» για τις πρωτοβουλίες και την εξέλιξή του, σημειώνοντας ότι συχνά λειτουργεί ως σύμβουλος του Υπουργείου, ενώ επικεντρώθηκε στις ομάδες γευσιγνωσίας, λέγοντας πως οι άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες θέλουν να τις καταργήσουν. Εξήγησε ότι οι ομάδες γευσιγνωσίας είναι αυτές που μπορούν να πιστοποιήσουν την υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου έναντι των άλλων, γιατί η ποιότητα δεν είναι μόνο νούμερα, αλλά και οσμή, γεύση και αρώματα.
Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Ηλίας Μπουντουβάς, μίλησε για δύσκολη εποχή όσον αφορά τους αγρότες και εναντιώθηκε στο σημείο που η νέα ΚΑΠ προβλέπει ότι ενεργός αγρότης θα θεωρείται αυτός που το 5% του εισοδήματός του προέρχεται από την αγροτική παραγωγή, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά μικρό το ποσοστό. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στα σχέδια του «Νηλέα», ενώ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο χάρισμα της Αγροτικής στην Πειραιώς και απηύθυνε κάλεσμα στην αποψινή λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στους Γαργαλιάνους για το θέμα.
Στην εκδήλωση του «Νηλέα» παρέστη και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος συνεχάρη την ομάδα παραγωγών της Χώρας για την πρωτοπόρα και δυναμική δράση της. Αναφέρθηκε στην Κορώνη που από το 2010 εκπροσωπεί την Ελλάδα στην αναγνώριση, από την Unesco, της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και πρόσθεσε ότι ο Δήμος προχωρεί στην εφαρμογή του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας.

Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου