Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

“Παλιά και αλησμόνητα“ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας


Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στη Χώρα πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική κατά γενική ομολογία εκδήλωση, με τίτλο «Παλιά και Αλησμόνητα» και ήταν αφιερωμένη στο πνευματικό ζευγάρι του περασμένου αιώνα Κωνσταντίνο και Μαγδαληνή Τσάκωνα.
Η εκδήλωση έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας στον κινηματογράφο «REX» στη Χώρα.
Στην προσφώνηση της, η πρόεδρος του Συλλόγου Ευγενία Κοκκέβη, εμφανώς ευχαριστημένη για το μεγάλο ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα, αναφέρθηκε αφενός στη γνωριμία του ζεύγους μέσω των διηγήσεων των γονιών και οικείων της και αφετέρου υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι η κοινότητα Χώρας και ο Δήμος Νέστορος, έχουν τιμήσει το ζευγάρι αυτό στο παρελθόν, με ονοματοδοσία και τιμής ένεκεν τάφο, στο νεκροταφείο της Χώρας.

Η φιλόλογος/ αρχαιολόγος Έφη Χαχή-Στυλιανέα ανιψιά του ζεύγους) μίλησε για τη ζωή και την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου και της Μαγδαληνής Τσάκωνα, μέσα από βιωματικές εμπειρίες αλλά και αναφορές σε λιγότερο γνωστές πτυχές της προσωπικότητάς τους. H κ. Χαχή-Στυλιανέα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα που έδωσε ο Κωνσταντίνος Τσάκωνας με επίμονη προσωπική προσπάθεια για να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκκίνηση αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή του Εγκλιανού, όπου ο ίδιος, στο οικογενειακό του χωράφι ανακάλυψε τα πρώτα ευρήματα αυτού που χρόνια αργότερα η σκαπάνη -της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας- έφερε στην επιφάνεια ως το παγκοσμίου φήμης σήμερα, μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορα. Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Κ. Τσάκωνα στην ίδρυση του Συλλόγου Αρχαιοφίλων Χώρας και στην ίδρυση του Μουσείου Χώρας.
Πλούσια σε ανέκδοτες πληροφορίες και στοιχεία ήταν και η αναφορά της κ. Χαχή-Στυλιανέα στην Μαγδαληνή Τσάκωνα, που έχει καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες «μούσες» του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά, όπως σχολιάζει ο Γ. Κατσίμπαλης επιμελητής έκδοσης αλληλογραφίας του ποιητή, αποσπάσματα της οποίας (της Περιόδου 1916-1922) αναγνώστηκαν, αποτυπώνοντας τον «σπάνιας έντασης πνευματικό, και κατ’ ομολογία του ίδιου του ποιητή, ανεκπλήρωτο έρωτα στην “νέα επαρχιωτοπούλα“…».
Η κ. Χαχή-Στυλιανέα αναφέρθηκε παράλληλα στις πρωτοποριακές για την εποχή της παιδαγωγικές απόψεις της Μαγδαληνής Τσάκωνα, στο συγγραφικό της έργο καθώς και στην εμπεριστατωμένη επιστημονική της εργασία για την ευρύτερη περιοχή της ιδιαίτερης πατρίδας της, το ιδιαίτερα πλούσιο υλικό της οποίας είχε παραδώσει η ίδια στην Ακαδημία Αθηνών. Στην ομιλία της κ. Χαχή-Στυλιανέα πέραν της αναφοράς στα στοιχεία εκείνα που κατέστησαν το ζεύγος Τσάκωνα παράδειγμα στους νεότερους «να ανακαλύψουν το μυστικό βάθος στοιχείων που συνδέονται με την ουσία της ζωής» έγινε αναφορά και στην σε εκκρεμότητα προσφορά τους -μέσω διαθήκης- ενός ακινήτου (έκτασης παρακείμενης στην οικεία τους) «με την παράκληση εκ της πωλήσεώς του να γίνει οίκος ευγηρίας ή βιβλιοθήκη ή ό,τι άλλο αποφασίσει η κοινότητα» ώστε το πέρασμα του Κ. Τσάκωνα από τη ζωή, όπως επί λέξει αναφέρει η Μαγδαληνή Τσάκωνα στη διαθήκη της «να σημαδευτεί από ένα έργο, που θ’ αρχίσει να γίνεται εις μνήμην του» με την επισήμανση ότι «τίποτα, κατά τη δική μου σκέψη δεν είναι ανώτερο από την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου».
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Λάζαρο Κουζηνόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Ντίνου Τσάκωνα, στις ανασκαφές και την αποκάλυψη του ανακτόρου του Ομηρικού Νέστορα.
Αναφέρθηκε επίσης στη Μαγδαληνή Τσάκωνα, στο Γιάννη και τη Μαρία Τσάκωνα, στο Νίκο Βελέ και τη Καλλιόπη Μπακάκου, για την αμέριστη βοήθεια τους στη σπουδάζουσα νεολαία, και για τη συμβολή τους στην άνοδο του ευρύτερου πνευματικού πολιτιστικού επιπέδου της Χώρας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/09/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου