"Το ελαιόλαδο αλλά και γενικά η ελληνική διατροφή έχουν αντικαρκινική δράση" τονίζει η βιολόγος δρ. Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου η οποία βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ως νέα επιστήμονας με την εργασία της για την δράση των Ω3 λιπαρών στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του στόματος, του δέρματος όπως και άλλων μορφών. Καταγόμενη από το Μουζάκι Μεσσηνίας που πριν λίγες μέρες την τίμησε για αυτή της την παγκόσμια διάκριση, κατάφερε μέσα από την εμπεριστατωμένη δουλειά της να αναδειχθεί αλλά και να ανοίξει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου.
Μιλώντας αποκλειστικά στην «Ελευθερία» την βραδιά της βράβευσής της από την ιδιαίτερη πατρίδα της, επισήμανε τις σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες των Ω3 λιπαρών που συναντάμε κυρίως στα ψάρια, όπως και για την σημασία της ελληνικής διατροφής. Επίσης για τον αγώνα που δίνει η επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τις ελπίδες που υπάρχουν, όπως και για τα αισθήματά της μετά από αυτή την σπουδαία διάκριση, τις δυσκολίες που υπάρχουν στην χώρα μας στον τομέα της επιστημονικής έρευνας.
Ακόμη μας μίλησε με συγκίνηση για την βράβευση από τους συμπατριώτες της όπως και για τα μελλοντικά της σχέδια.
-Ποιο είναι το αντικείμενο της εργασίας που κάνατε;
«Εχω δουλέψει πάνω στην φύση των Ω3 λιπαρών, για την θεραπεία και πρόληψη κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος. Αυτά τα συγκεκριμένα Ω3 λιπαρά υπάρχουν στα ψάρια και στα θαλασσινά, υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες σε λιπαρά ψάρια όπως είναι ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα και γενικά σε όλα τα θαλασσινά. Φαίνεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και η έρευνά μου έχει δώσει πολύ ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα για το μέλλον. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η έρευνα και να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία και πρόληψη επίσης για τους ασθενείς.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόληψη αφού ο καθένας μπορεί να βάλει στο τραπέζι του τα ψάρια. Δεν είναι όμως μόνο τα ψάρια. Είναι σημαντική η ελληνική διατροφή η οποία είναι αντικαρκινική, το ελαιόλαδο που έχουμε στην περιοχή μας και είναι πολύ καλό. Τα φρούτα και τα λαχανικά και επίσης τα ψάρια που συνιστάται να τρώει ο κόσμος δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Αν η διατροφή μας συμπεριλάβει όλα αυτά τα προϊόντα της πατρίδας μας μπορούμε να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας για το μέλλον».
-Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κάνετε την συγκεκριμένη έρευνα;
«Βασικά έχω ενδιαφέρον για τον καρκίνο, είναι η μάστιγα του αιώνα μας, είναι πολύπλοκη ασθένεια και εμείς οι βιολόγοι θέλουμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για τις μορφές του καρκίνου, όπως και να βρεθούν περισσότερες θεραπείες, σε συνδυασμό με τα Ω3 που είναι ένα φυσικά προϊόντα τα οποία μπορεί ο καθένας να συμπεριλάβει στην δίαιτά του και επειδή είναι φυσικά προϊόντα δεν είναι τοξικά για τα υγιή κύτταρα. Ο συνδυασμός του θέματός μου άρεσε πάρα πολύ και νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα σε αυτό τον τομέα. Εχω όμως ασχοληθεί και πιο πριν με τον καρκίνο. Εχω ασχοληθεί την λευχαιμία, έχω δουλέψει πάνω σε αυτό και ακόμη πιο πριν έχω ασχοληθεί με τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Γενικά έχω ένα ενδιαφέρον πάνω σε αυτή την ασθένεια».
-Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που μαστίζει την κοινωνία. Από την επιστημονική κοινότητα υπάρχει κάποια ελπίδα για την αντιμετώπισή του;
«Υπάρχει. Πολλοί ερευνητές δουλεύουν και προσπαθούν να βρεθούν νέες θεραπείες. Η ασθένεια είναι πολύπλοκη. Κάθε τύπος καρκίνου είναι διαφορετικός, έχει κάποιες ομοιότητες με τους άλλους αλλά είναι και διαφορετικός, άρα θέλει διαφορετική προσέγγιση κάθε τύπος καρκίνου. Είναι δύσκολο, αλλά γίνονται βήματα προς τα εμπρός, μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες όσο περνά ο καιρός και βρίσκονται νέες θεραπείες».
-Η επιστημονική κοινότητα σας βράβευσε ως την κορυφαία επιστήμονα για το 2012. Πώς αισθάνεστε;
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Είναι κάτι πολύ τιμητικό που δίνεται από επιστήμονες όλου του κόσμου σε αυτό το συνέδριο, από μεγάλους επιστήμονες σε εμάς τους νέους επιστήμονες που ξεκινάμε τώρα. Είναι μια ώθηση να ξεκινήσουμε την προσπάθεια και είναι πολύ τιμητικό».
-Ενας νέος επιστήμονας στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης και των προβλημάτων μπορεί να προχωρήσει ή η μόνη διέξοδος είναι τα πανεπιστήμια του εξωτερικού;
«Εγώ προσωπικά πήρα τις βάσεις από την Ελλάδα γιατί έχω σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και νομίζω ότι πήρα πολύ καλές βάσεις. Βέβαια αποφάσισα να πάω στο εξωτερικό γιατί ήξερα ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, γιατί η χρηματοδότηση είναι καλύτερη εκεί. Λόγω της χρηματοδότησης υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες να διαλέξεις με ποιο θέμα θέλεις να ασχοληθείς. Σίγουρα στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από το παρελθόν, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί το έμψυχο δυναμικό που έχουμε είναι πολύ καλό. Οι Ελληνες επιστήμονες είναι πολύ καλοί. Χρειάζεται όμως να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις από τον ιδιωτικό και κρατικό τομέα. Είναι πάντως σημαντικό οι Ελληνες επιστήμονες να μένουν στην Ελλάδα και να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Αρκεί φυσικά να υπάρχει μια στήριξη».
-Είδαμε μια θερμή εκδήλωση στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, στο Μουζάκι, όπου σας τίμησαν. Πώς νιώσατε;
«Ενιωσα μεγάλη συγκίνηση και τιμή. Τους ευχαριστώ όλους για την παρουσία τους, για την τιμητική πλακέτα και τον έπαινο που πήρα. Ηταν πολύ συγκινητική και ευχάριστη η αποδοχή από τους συμπατριώτες μου, όπως και η αποδοχή που είδα γενικά στην Ελλάδα για το βραβείο αυτό, και από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το χωριό μου και την Μεσσηνία».
-Η τελετή έγινε στο δημοτικό σχολείο που μάθατε τα πρώτα γράμματα. Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εσάς;
«Σίγουρα. Από εδώ ξεκίνησα και είδα τον δάσκαλό μου της πρώτης και δευτέρας δημοτικού. Είναι πολύ σημαντικό γιατί εδώ πήρα τις πρώτες μου γνώσεις και έκανα τα πρώτα μου βήματα».
-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
«Θέλω να ασχοληθώ με την έρευνα, να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο όσο μπορώ και ελπίζω να τα καταφέρω. Θα ήθελα να συνεχίσω με τον καρκίνο αλλά και με άλλες δύσκολες ασθένειες που υπάρχουν».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" 09/10/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου